https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hnuti-duha-v-cesku-je-90-obci-s-opravnenim-podnikat-v-energetice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hnutí Duha: V Česku je 90 obcí s oprávněním podnikat v energetice

21.11.2019 00:16 | PRAHA (ČTK)
V Česku je v současnosti 90 obcí, které mají licenci pro podnikání v energetice, a mohou tak využít čisté energetické zdroje. / Ilustrační foto
V Česku je v současnosti 90 obcí, které mají licenci pro podnikání v energetice, a mohou tak využít čisté energetické zdroje. / Ilustrační foto
V Česku je v současnosti 90 obcí, které mají licenci pro podnikání v energetice, a mohou tak využít čisté energetické zdroje. Tři pětiny z nich mají oprávnění na výrobu elektřiny, nejčastěji jde o menší solární elektrárny. Na tiskové konferenci Hnutí Duha to včera řekla Lydie Šimšová z advokátní kanceláře Doucha Šikola advokáti. Z celkového počtu obcí v Česku mohou podnikat v energetice 1,4 procenta.
 

"Pro rozvoj komunitních energetických projektů existuje řada překážek. Například nutnost získat počáteční kapitál, administrativní zátěž nebo potřeba odborných znalostí. V případě obcí je to delší doba přípravy projektů a dále také absence mechanismů pro sdílení vyrobené elektřiny v obci nebo pro dodávku elektřiny občanům za výhodnějších podmínek," uvedla Šimšová, jejíž advokátní kancelář se specializuje na obnovitelné zdroje.

Podle Šimšové také chybí právní forma pro společné projekty samosprávy, občanů a podnikatelů. V tomto oboru považuje také za překážku chybějící tradici družstevnictví. Jak dále uvedla, úprava energetických společenství není zahrnuta ani v novele zákona o podporovaných zdrojích energií, kterou v současnosti projednává legislativní rada vlády.

Podle Karla Polaneckého z Hnutí Duha v Česku chybějí komplexní projekty využívající různých druhů obnovitelných zdrojů energie, jako mají obce v Rakousku nebo Německu. "Nejvíce se mu blíží středočeské Kněžice, které jsou díky bioplynové stanici a kotelně na biomasu energeticky soběstačné. Další projekty takového typu však budou možné až po opětovném zavedení podpory pro obnovitelné zdroje. Oslovuje nás celá řada starostů, kteří by o to měli zájem," dodal Polanecký.

Výroba elektřiny v Česku loni meziročně vzrostla o 1,1 procenta na 88 terawatthodin (TWh). Nejvíce se jí vyrobilo v hnědouhelných elektrárnách (43 procent), třetina v jaderných elektrárnách. Na obnovitelné zdroje energie připadalo 11 procent. Podle jednotlivých druhů měly bioplyn a fotovoltaika po třech procentech, biomasa a vodní elektrárny po dvou procentech a větrné elektrárny vyrobily jedno procento elektřiny.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VP

Václav Příhoda

31.7.2022 19:36
Tak toto je podle mě pozitivní zpráva. Já hodně v poslední době uvažuji nad tím, že bych si na své firmě nechal nainstalovat fotovoltaiku. Celou energetickou spotřebu by to samozřejmě nepokrylo, ale určitě by to pomohlo. To je ale spíš hudba budoucnosti. Teď je prioritní šroubový kompresor, který chci do firmy koupit. Už na to mám i dodavatele - https://www.kompresory-filtry-servis.cz/
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist