https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hnuti-duha-vlada-spusti-tendr-na-dukovany-bez-slibovanych-ekonomickych-analyz
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hnutí Duha: Vláda spustí tendr na Dukovany bez slibovaných ekonomických analýz

3.3.2022 12:17 | PRAHA (ČTK)
Vláda rozhodla o vypsání výběrového řízení na dodavatele nového reaktoru jaderné elektrárny Dukovany bez zpracování analýz ekonomické a bezpečnostní výhodnosti rozvoje jaderných elektráren, jak ji před volbami slibovala koalice Pirátů a hnutí STAN, uvedly ve společném prohlášení ekologické organizace Hnutí Duha a Calla. Podle aktivistů zaznívají nereálná, podceněná očekávání ohledně ceny projektu a možné doby zprovoznění.
 

Vláda ve středu podle premiéra Petra Fialy (ODS) odsouhlasila, aby ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) podnikl potřebné kroky k vyhlášení tendru na výstavbu nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany. Stát může podle Síkely dát prostřednictvím ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) pokyn k zahájení tendru. "V blízké době se obrátím na investora projektu, tedy firmu Elektrárna Dukovany II, vlastněnou společností ČEZ," řekl. Doplnil, že současné bloky elektrárny Dukovany je třeba odpojit nejpozději v roce 2045.

Podle ekologických organizací řešení energetických potřeb stavbou velkých jaderných reaktorů odvádí pozornost od zvyšování energetické efektivity a rozvoje obnovitelných zdrojů, kde má podle nich ČR velké rezervy oproti jiným technologicky vyspělým zemím.

V tendru má být oslovena francouzská EDF, kanadsko-americký Westinghouse a jihokorejská KHNP. Na konci roku 2021 zveřejněná analýza energetického experta Stephena Thomase varuje, že všechny v poslední době stavěné reaktory těchto firem jsou minimálně o čtyři roky, ale také o více než deset let zpožděné. Aktivisté upozorňují, že například v případě EDF a Westinghouse stály všechny spuštěné či téměř dokončené reaktory minimálně dvojnásobek ceny předpokládané při zahájení výstavby a mnohem více než v době, kdy byly tyto projekty poprvé představeny.

Firmy EDF a KHNP pak nemají podle aktivistů žádný tlakovodní reaktor s limitem výkonu 1200 megawattů (MW), který je požadován pro Dukovany, jenž by byl někde stavěn, objednán nebo získal licenci. "To výrazně zvyšuje riziko problémů a tedy zdražení i zpoždění takové stavby prvního reaktoru svého druhu," uvedly ekologické organizace,

"Je mrzuté, že nová vláda si před vypsáním tendru nenechala zpracovat vlastní ekonomické analýzy, jak před volbami slibovala koalice Pirátů a STAN. Vyhlášení tendru, jehož výsledkem může být dodávka až čtyř reaktorů, přijde v důsledku použitého modelu veřejné podpory spotřebitele hodně draho," uvedl energetický konzultant Cally Edvard Sequens.

"Zkušenosti z posledních let ukazují, že odhady cen jaderných projektů ze strany vlád nebo energetických společností bývají hrubě podceněné. V případě nabídek pro výběrové řízení už dodavatelské firmy budou předkládat ceny, kterým samy věří natolik, aby se jim případné vítězství v tendru vyplatilo," řekl energetický expert Hnutí Duha Karel Polanecký.

Fiala dříve uvedl, že vyhodnocení tendru by mělo být uzavřeno do konce roku 2024, s vydáním stavebního povolení se počítá v roce 2029. Zkušební provoz je podle něj nutné spustit v roce 2036.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (25)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

3.3.2022 14:59
Členové hnutí duha se dnes pravděpodobně modlí ke svému zelenému bohu a děkují mu za to, že předchozí vlády nepodlehly zeleným ekologistům a alespoň nějaké jaderné elektrárny nám tady nechaly.
Škoda, že Nečas v roce 2010 byl slabý a něco takového po něm nezůstalo, i když sliboval, že to zvládne.
Odpovědět
sv

sv

3.3.2022 19:15 Reaguje na Richard Vacek
Máš tam chybu. Správně je to takto: škoda, že agent bureš byl v roce 2014 populistický žvanil s ručičkama dozadu, který si nechtěl přidělávat problémy, takže zrušil Nečasovou vládou připravený a rozjetý tendr na další blok v Temelíně.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

4.3.2022 08:42 Reaguje na sv
Nečas by tendr snad zvládl, ale jsou konspirace, že proto se muselo něco najít jak ho včas vyměnit a počkat s tendrem na lepší dobu.
Odpovědět
JO

Jarka O.

4.3.2022 10:18 Reaguje na Richard Vacek
Konspiracím nevěříme a počkáme na lepší dobu. Mohl by být vypsán tendr na nízko radioaktivní thoriové reaktory, které několik států staví, zvládl by to Síkela?
Odpovědět
sv

sv

4.3.2022 18:23 Reaguje na Jarka O.
To jedině, pokud by ti nevadilo, že bys musel čekat dalších 20 let až se experimentální a prototypové reaktory certifikují a zavedou do běžného užití, jaroslave.
Odpovědět
JO

Jarka O.

5.3.2022 11:07 Reaguje na sv
Tak jasně, podobá se to Síkelově zamýšlenému tendru na neexistující reaktory, proto to píšu, rychlost stavby by totiž nakonec mohla vypadat podobně jako ta homologace.

A - nechtěl by sis zaktualizovat informace? Nedávno se i tu v diskuzi psalo, že usáci Th-reaktor u sebe doma staví, a nejsou sami. Když se dají urychlit posuzování např.vakcín a dělají se průběžně, nevím, proč by se nedala urychlit obdobně homologace nových reaktorů. Stačí chtít.
Odpovědět
sv

sv

4.3.2022 18:19 Reaguje na Richard Vacek
Tak tohle musí být pro srandu i burešovým podržtaškám.
Odpovědět
JO

Jarka O.

5.3.2022 11:13 Reaguje na sv
Paměť je svina, Nečas chodil do úřadu rád s kufříkem, jestli se nepletu. Dal ti ho semtam podržet?
Odpovědět
JO

Jarka O.

3.3.2022 21:55 Reaguje na Richard Vacek
Tak, tendr na ETE byl hlavní úkol Nečase. Byl slabý, byl, já nevím, jestli se choval jako typický chlap nebo jako typický politik ODS.
Odpovědět
sv

sv

3.3.2022 22:00 Reaguje na Jarka O.
Že by ti fakta zase nešly pod nos, slabý jaroslave.
https://neovlivni.cz/databaze-lzi-kdo-zariznul-tendr-na-temelin/
Odpovědět
JO

Jarka O.

3.3.2022 22:17 Reaguje na sv
Nezájem, svabý sv, opět nějaké radio jerevan a od zítra to bude trestné
Odpovědět
sv

sv

4.3.2022 18:18 Reaguje na Jarka O.
Radio Jerevan už nějakou dobu nevysílá ... po té se během další krize jeho spojenec, covidový strašpytel puťka, na něj z vysoka vykašlal. Za to ušaté rádio jaroslav, se fakty při svém blábolení omezovat nedá.
Odpovědět
JO

Jarka O.

5.3.2022 11:09 Reaguje na sv
Nebréč. Chápu, že tě lotr puťka vypnutím RJ naštval. To se může stát jen u něj, despoty, u demokratů, které jsi volil, nikdy! Ale jako usatá hlásná trouba sv to RJ celkem nahradí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.3.2022 09:12 Reaguje na Jarka O.
Nevím, co myslíte pod pojmem "slabý", ale jeho vláda byla nejpracovitější a nejlepší v tomhle století.
Udělala důchodovou reformu.
Udělala církevní restituce.
Vypsala tendr na dostavbu Temelína.
Skutečně bojovala proti korupci na nejvyšších místech (Rath).


A tohle se špinavcům a mafiánům nelíbilo (další na řadě byl prý Babiš), takže ho museli sejmout. Chtěli to navlíknout na korupci (to byl ten policejní puč), jenže na nic nepřišli, tak ho udělali přes ženskou. To je tradiční mafiánský postup.
A hloupý čecháček na to samozřejmě skočil, protože to bylo vynikajícím způsobem medializováno.
Odpovědět
JO

Jarka O.

6.3.2022 21:39 Reaguje na Pavel Hanzl
Politické mršiny neřeším, ale je dobré si jejich jména a šlendrian, zásluhy a zlodejny za bileho dne připomenout, důchodovou reformu neznám, tak o té nemluvím.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.3.2022 16:50 Reaguje na Jarka O.
A znáte vůbec něco? Já vím, neřešíte.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

3.3.2022 17:41
Pokud konflikt na Ukrajině neskončí rychle , půjde se do staveb JE bez zdržovaček , prostě na to nebude čas.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.3.2022 10:30 Reaguje na Miroslav Vinkler
A hlavně peníze.
Odpovědět
JO

Jarka O.

4.3.2022 10:15
Celkem by mě zajímalo a v článku není, o čem mají ty ekonomické analýzy být. Jsou to zdržovačky nebo jednou rozumný požadavek těch organizací? Věřila bych jim tentokrát, že analýzy jsou velmi nutné. Nebo jsou normální součástí výběrovek? Jak se zabráni tunelování, před kterým se v článku varuje? Vypadá tragicky, že se ví, že bude vybráno mezi firmami, které požadované reaktory nemají ani jako prototypy, nikde nestavěly, tak to je o strach, a jejich stavby jsou obvykle drahé a zpožděné o 4 – 10(!) let, ve Finsku víc. A nepolupracují na technologiích s někým, kde tím možná porušují sankce?
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

4.3.2022 15:09 Reaguje na Jarka O.
On je to ekonomicky velmi rozumný požadavek.
Bohužel jak je rozumný, tak je nesplnitelný, bo jak třeba ve Finsku vidíme, délka stavby a cena ve smlouvě se s realitou protíná většinou jen velmi vzdáleně.
A z toho vyplývá, že nikdo vlastně neví jak to dopadne ... tedy kdy a za kolik. Můžeme být všechno ok a dle smlouvy, ale taky nemusí. A jako že by se v půlce řeklo ... už přetahujeme, končíme ... to asi sotva:-).

Osobně bych ten blok bral jednak jako pokus, jak to v reálu půjde, a současně jako nutnost z hlediska enegetické bezpečnosti ČR.
Odpovědět
JO

Jarka O.

5.3.2022 11:18 Reaguje na Svatá Prostoto
EDF reaktor toho chteného výkonu nemá, proto se trochu bojím bezpečnosti provozu nebo rychlosti stavby jak ve Finsku, a ceny. Tak nakonec bude třeba zajímavá ta korejská nabídka.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.3.2022 09:17 Reaguje na Jarka O.
Já bych to nechal na odbornících (pan Míl, pí Drábová), ti určitě zvládnou vybrat nejlepší variantu.
Zpoždění a prodražení prakticky všech staveb JE bylo způsobeno především kvůli havárii ve Fukušimě, kdy se rázově přitvrdily bezpečnostní požadavky. To prostě nikdo ve smlouvách neměl. (pí Drábová).
Odpovědět
JO

Jarka O.

6.3.2022 21:44 Reaguje na Pavel Hanzl
Jo, zaznamenala jsem nevěřícně, že kvůli tsunami na konci světa u moře Němci začli vypínat JE ve vnitrozemí, I když předtím merklova tvrdila, že se to nestane. Co už, dnes zas němečtí politici začínají mluvit o jejich provozování.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.3.2022 16:52 Reaguje na Jarka O.
I nejaderné rakety v Kaliningradu jsou na dostřel všech německých jaderek..
Odpovědět
ig

5.3.2022 07:58
Hnutí Duha by si mělo uvědomit, že je mimo hru. Dobré časy skončily a lidé nebudou mít čas se hluboce zabývat zbytečnostmi typu kam jela Dominika Gottová, jaké legíny nosí Kim Kardashian a co si myslí Hnutí Duha :D :D :D

Teď se bude řešit energetika stylem vem kde vem, ezotérické projekty nedovzdělaných snílků vezmou za své a snad se do odvětví vrátí realita :-)
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist