https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hnuti-duha-vlivem-prachu-v-ovzdusi-loni-predcasne-zemrelo-5700-lidi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hnutí Duha: Vlivem prachu v ovzduší loni předčasně zemřelo 5700 lidí

30.10.2018 00:35 (ČTK)
Znečištěním ovzduší bylo loni zasaženo 68 procent obyvatel, zatímco v roce 2016 to bylo 59 procent. / Ilustrační foto
Znečištěním ovzduší bylo loni zasaženo 68 procent obyvatel, zatímco v roce 2016 to bylo 59 procent. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Podle zprávy ministerstva životního prostředí v České republice předčasně zemřelo v roce 2017 vlivem prachu v ovzduší 5700 lidí. Předloni to bylo 4300. Uvedlo to ve včerejší tiskové zprávě ekologické Hnutí Duha, ministerstvo zatím informaci nepotvrdilo. Celkově znečištění ovzduší zabije v ČR až 11 tisíc lidí ročně, napsalo hnutí s odkazem na data evropské agentury EEA z roku 2017.
 

Znečištěním ovzduší bylo loni zasaženo 68 procent obyvatel, zatímco v roce 2016 to bylo 59 procent. Vyhlášeno bylo loni 39 smogových situací, v roce 2016 pouze pět. Zprávu o životním prostředí předložil ministr Richard Brabec (ANO) ostatním resortům, do zimy ji projedná vláda.

Příčinou narůstajícího podílu znečištění je podle hnutí spalování fosilních paliv v kombinaci s nepříznivými rozptylovými podmínkami. "Hlavním zdrojem prachu v ovzduší jsou domácí kotle a kamna na uhlí (primární prach) a uhelné elektrárny a teplárny (hlavně prach vznikající v atmosféře z plynného znečištění), někde však nejvíce obtěžuje automobilová doprava či průmyslové podniky," uvádí ekologové v tiskové zprávě. Zatížení životního prostředí se podle nich snižuje zaváděním ekologických řešení a inovacemi, výrazně se však projevují změny klimatu - sucho, přívalové deště, vichřice, odumírání smrkových lesů či letní smogy.

Podle Hnutí Duha by také pomohla vyšší energetická daň z uhlí pro domácnosti, jež by byla motivací opustit toto palivo. Stát by zároveň získal další prostředky pro financování kotlíkových dotací. "Peníze se lidem vrátí. Uhelné elektrárny musí být zase nuceny splnit nové evropské limity, bez výjimek," uvedl programový ředitel hnutí Jiří Koželouh.

"Znečištěné ovzduší, hynoucí lesy či vysychající krajina - všude tam se nešetrné nakládání s přírodou spojuje se změnou klimatu a nastává krize. Ve všech těchto případech však platí, že může dojít k masivnímu zlepšení, pokud prosadíme účinná řešení: rychlé snižování spotřeby fosilních paliv, systémová změna hospodaření v lesích, revitalizace řek a přírodě bližší zemědělská praxe bez rozlehlých lánů a tun pesticidů," doplnil.

Hnutí Duha tvrdí, že se změnou klimatu hynou lesy, kde byly nevhodně vysázeny smrky. Podle nich potřebují vlhčí a chladnější klima, než je na většině území Česka. "Zdravotní stav lesů se oproti roku 2000 i oproti 2010 výrazně zhoršil. Nemocných je 74 procent jehličnanů a 39 procent listnáčů," píše se ve zprávě. Také ohrožení půdy erozí je podle hnutí vyšší než v minulosti, roste ale plocha ekologického zemědělství. Tvoří více než 12 procent zemědělské plochy.

Upozornili též na to, že ČR dosáhla pouze jedenáctiprocentního podílu ve výrobě obnovitelných zdrojů energie a v recyklaci komunálních odpadů je na 38 procentech, přičemž stále převažuje skládkování.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

30.10.2018 15:28
Velice by mě zajímala metodika té studie (několika takových jsem se zúčastnil a jsem si vědom možných chyb).
Existují i studie, podle nichž by většina zemřelých za smogových situací zemřela stejně v následujících týdnech až měsících, takže smogová situace jen soustředí ta úmrtí do doby svého trvání, ale počet úmrtí za rok (tedy celkovou úmrtnost) příliš neovlivní.
Druhou věcí je, že zdražení topení může vést k problému, který tč. řeší ve Velké Británii, kdy jim nemajetní (hlavně senioři) umírají chladem, protože nemají na topení. A z těch, co jsou v nájemních domech, by se mohli stát bezdomovci, protože by zvýšení nájmu v důsledku zdražení topení jednoduše nezaplatili. Přitom máme mnoho domácností, které žijí na hranici bídy a i zátěž o nějakou stovku měsíčně by pro ně byla likvidační.
Dotace přitom jen zvyšují vnitřní napětí ve společnosti, které je už nyní na samé hranici únosnosti.
Odpovědět
LB

Lukas B.

30.10.2018 17:44 Reaguje na Jan Šimůnek
jo dotace. pod ušlechtilou záminkou podpory těch nejchudších a nejubožejších se tahá z kapes nižší střední třídy spousta peněz, které končí v kapsách jednak těch nejbohatších a druhak úzké skupinky vykuků, výsledkem je, že se ti nejchudší do ještě větší bídy propadnou.

ovšem v porovnání s británií je středoevropský bytový standard zatraceně hodně vysoko, vždyť oni tam neznají dvojitá okna ani prahy pod dveřmi, o ústředním topení s kapalným mediem nemluvě. a ty vodovodní kohoutky...
Odpovědět
mr

31.10.2018 22:43 Reaguje na Lukas B.
To snad ani nemyslíte vážně, tak nevhodně a zaujatě psát o jedné z nejstarších evropských parlamentních demokracií s nejvyspělejší evrop. ekonomikou. Tak se přece smí psát leda o totalitním putinovském Rusku! A to platí pro oba.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

6.11.2018 08:13
A nechci být morbidní, ale dokud nebude zveřejněn alespoň jeden úmrtní list jedné z těch 5700 obětí automobilových emisí, jsou podobná vyjádření jen manipulativní interpretací jakési počítačové simulace, matematického modelu, statistické korelace či hypotetické extrapolace.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist