https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hodnota-globalnich-trhu-s-emisnimi-povolenkami-loni-stoupla-na-rekord
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hodnota globálních trhů s emisními povolenkami loni stoupla na rekord

13.2.2024 01:59 | LONDÝN (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Hodnota globálních trhů s emisními povolenkami v loňském roce dosáhla rekordních 881 miliard eur (22,2 bilionu Kč), ve srovnání s předchozím rokem se zvýšila o dvě procenta. S odvoláním na data společnosti LSEG to uvedla agentura Reuters. Největší trh emisních povolenek provozuje Evropská unie.
 

Mnoho zemí a regionů zavedlo systémy obchodování s emisemi (ETS), aby stanovily cenu emisí oxidu uhličitého (CO2), a motivovaly tak firmy k investicím do nízkouhlíkových technologií. To jim má pomoci splnit jejich klimatické cíle.

Na globálních trzích loni změnily majitele povolenky asi na 12,5 miliardy tun emisí oxidu uhličitého, což bylo zhruba stejně jako v roce předchozím. Hodnotu trhů zvýšily rekordní ceny v několika obchodních systémech, například v Evropě a v Severní Americe.

Nejhodnotnějším trhem byl v loňském roce obchodní systém ETS, který provozuje Evropská unie. Jeho hodnota se zvýšila o dvě procenta na 770 miliard eur. Na hodnotě globálního trhu tak měl unijní systém podíl 87 procent. Cena povolenek v EU loni v únoru stoupla na rekordních více než 100 eur (2520 Kč) za tunu. Ke konci roku ale klesla kvůli slabé poptávce od průmyslových odběratelů a z energetického sektoru. Klesající trend pokračoval i na začátku letošního roku, kdy se cena snížila pod 60 eur za tunu.

"Ekonomický růst pravděpodobně zůstane v nejbližší době v celé Evropě pomalý a očekává se, že to povede k dalšímu poklesu poptávky z mnoha průmyslových odvětví, kterých se unijní systém ETS týká," uvádí se ve zprávě.

Hodnota britského trhu s povolenkami se loni snížila, a to o 22 procent na 36,4 miliardy eur. Cena se v průměru pohybovala kolem 65 eur (1638 Kč) za tunu, což je přibližně o 34 procent méně, než byl průměr v roce 2022.

V Severní Americe loni ceny na hlavních trzích stouply na rekord. V případě systému nazvaného Západní klimatická iniciativa dosáhly 39 USD (913 Kč) za tunu a v rámci Regionální iniciativy pro skleníkové plyny více než 15 USD (351 Kč) za tunu. Ceny v čínském národním systému loni v říjnu stouply na rekordních 80,51 jüanů (262 Kč).

Hodnota severoamerických trhů loni činila celkem 71,4 miliardy eur. Hodnota čínského trhu pak 2,3 miliardy eur.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (15)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

13.2.2024 06:58
Emisní povolenky a ten pojízdnej královsky placenej cirkus v Bruseli, je nutný urychleně zrušit - jinak bude Evropa skanzenem pro turisty ze zbytku Světa !
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

13.2.2024 09:48
Když kšeftovat, tak v gigantických rozměrech. Zda to smysluplně funguje, o tom ani slovo.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.2.2024 11:34 Reaguje na Jiří Svoboda
Samozřejmě to funguje, jenom náš státní rozpočet na tom vyrejžoval možná 60 mld.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

13.2.2024 12:30 Reaguje na Pavel Hanzl
Jistě, to rejžování funguje. Mně jde o smysluplné naplňování účelu. A o tom ani slovo.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.2.2024 17:27 Reaguje na Jiří Svoboda
To je přece úplně jasné. Znevýhodnit cenově dýmající uhláky, to fakt nevíte?
Odpovědět
va

vaber

15.2.2024 10:04 Reaguje na Pavel Hanzl
moudrý Hanzle,zase úplně jasné ,jak vždy,už jsou na nobelovku
jak omezily emisní povolenky produkci CO2?
který podnik se kvůli emisím zavřel?
stále musí ty uhláky fungovat, není čím je nahradit a tak klidně zvýší cenu a kupce vždy najdou ,
plebs šetří a platí vyšší ceny, to je jeden efekt a druhý je, že různí kšeftmani našli další zdroj kšeftů a příjmů ,
obchodování je zcela odtrženo od původního smyslu povolenek
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.2.2024 22:28 Reaguje na vaber
Velmi hluboký omyl, jak dycky. Právě emisní povolenky pomohly tomu obrovskému rozjezdu budování OZE po celé Evropě, to fakt nevíte?
Odpovědět
Ivo Patta

Ivo Patta

13.2.2024 11:43
Obchodovat s životním prostředím na finančních trzích je stejně zvrhlé jako obchodovat se zabezpečením na stáří. Tohle mohou vymyslet a provozovat jen
lidé, jejichž myšlení obsahuje pouhé dva faktory, peníze a pracovní sílu. Pracovní sílu jen natolik, aby z ní ekonomové vytřískali co nejvíce peněz.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

13.2.2024 12:52 Reaguje na Ivo Patta
1*
Odpovědět
ZK

Zan K.

13.2.2024 13:24
A co ony protesty zemědělců? Když se to tak vezme oni jsou jediní, ktečí si ty své zplodiny dokáží onou výrobou kyslíku negovat. Všichni ostatní ne.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.2.2024 17:30 Reaguje na Zan K.
Úplná pitomost. To by museli jezdit na bioplyn nebo metylester řepkového paliva, maximálně na elektřinu ze svých solárních polí.
Odpovědět

Viktor Šedivý

15.2.2024 08:57
Bylo by hezké teď říct:

"Pardon, to celé byla blbost, od této chvíle žádné povolenky neplatí."

A bylo by vymalováno. Půlka problémů s energetikou by zmizela, ceny vlídnější, průmysl by neprchal...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.2.2024 09:58 Reaguje na Viktor Šedivý
Hluboký omyl, povolenky pomáhají čisté elektřině a ještě pomáhají státům s investicemi. Nevím, kdo vám kam prchá, ale tady se podívejte na ceny el. pro průmysl na celém světě:
https://www.globalpetrolprices.com/electricity_prices/
Odpovědět

Radek Čuda

15.2.2024 12:00 Reaguje na Pavel Hanzl
To je zajímavé, že my, podle vás hnusní zaprdění ropáci máme cenu el. energie podle té VAŠÍ tabulky 0,155, zatímco třeba takové zelené Rakousko 0,361, Holandsko 0,269, Švýcarsko 0,259 a vámi furt předhazované Německo 0,289.

Takže když podle vás platí, že čím víc OZE, tím levnější elektřina, tak jsme na tom s OZE nutně líp, než všechny uvedené země, že je to tak:-)?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.2.2024 22:32 Reaguje na Radek Čuda
Podívejte se na cenu pro obyvatelstvo. To je úplně jiný level.
Celé je o tom, že u nás si průmyslová lobby vynutila zcela minimální cenu proudu na úkor domácností. Normálka, všichni dezoláti řvali jak pominutí.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist