https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/horkovod-z-temelina-do-c.budejovic-asi-dostavi-jina-firma
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Horkovod z Temelína do Českých Budějovic asi dostaví jiná firma

24.2.2021 01:24 | TEMELÍN (ČTK)
Temelínské teplo by mělo pokrýt 30 procent výroby tepla pro České Budějovice, zbytek zajistí teplárna z vlastních zdrojů.
Temelínské teplo by mělo pokrýt 30 procent výroby tepla pro České Budějovice, zbytek zajistí teplárna z vlastních zdrojů.
Firma Tenza, která staví horkovod z jaderné elektrárny Temelín do Českých Budějovic, vyhlásila úpadek. ČTK to zjistila z insolvenčního rejstříku. ČEZ proto plánuje, že na dokončení projektu za více než 1,4 miliardy korun vypíše nové výběrové řízení. Potrubí horkovodu, který bude teplem zásobovat část Českých Budějovic, má být dlouhé 26 kilometrů. Tenza zatím společnosti ČEZ předala 15 kilometrů. ČTK to potvrdil mluvčí temelínské elektrárny Marek Sviták.
 

Horkovod měl začít dodávat teplo do Českých Budějovic na přelomu loňského a letošního roku. Od konce loňského roku ale práce na projektu stojí. "Naše společnost zcela jednoznačně plní všechny závazky spojené s platebními milníky podle smlouvy řádně a včas. Společnosti Tenza jsme zaplatili v souladu se smlouvou za všechny řádně dokončené, předané a doložené práce," řekl Sviták.

Dodal, že Tenza v minulosti výpadky prací odůvodňovala například pandemií koronaviru. Kvůli tomu výstavbu horkovodu na konci loňského roku zastavila. "S ohledem na veřejnou zakázku připravujeme vypsání nového zadávacího řízení podle zákona o zadávání veřejných zakázek. Tento krok nevylučuje další varianty řešení, které ale musí být v souladu s legislativou a péčí řádného hospodáře. K vypsání zadávacího řízení by mělo dojít ještě jaře. Naší snahou je projekt dokončit co nejdříve a v souladu s legislativou," uvedl Sviták.

Temelínské teplo by mělo pokrýt 30 procent výroby tepla pro České Budějovice, zbytek zajistí teplárna z vlastních zdrojů. Teplárně umožní asi o třetinu snížit spotřebu hnědého uhlí, klesnou i emise oxidu uhličitého.

Problémy s úpadkem Tenzy musí řešit také Teplárny Brno, pro které měla Tenza vyměnit parovody za horkovody v Brně Poříčí. Ani zde Tenza projekt nedokončí a Teplárny budou řešit výběr nového zhotovitele. Upozornila na to Česká televize.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

KP

Karel Ploranský

9.3.2021 17:06
To, že tak obří zdroj jakým je Temelín, ještě ani po 20 letech (!) od spuštění nejede v režimu kogenerace, je naprosto neodpustitelné.
Bylo by to neodpustitelné, i kdyby to do Budějovic bylo dvakrát tak daleko...
Ostatně měst, která měl už dávno vytápět, je víc - Soběslav je stejně daleko jako Budějovice, Veselí nad Lužnicí je blíž než Budějovice a ještě blíž je Písek, o Vodňanech a Protivínu ani nemluvě...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist