https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/horni-jiretin-podal-stiznost-evropske-komisi-kvuli-kaceni-v-krusnych-horach
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Horní Jiřetín podal stížnost Evropské komisi kvůli kácení v Krušných horách

16.7.2021 02:10 | HORNÍ JIŘETÍN (ČTK)
Foto | Petr Zewlakk / Greenpeace
Město Horní Jiřetín podalo stížnost Evropské komisi v souvislosti s kácením a těžbou dřeva v Krušných horách v oblasti Mostecka. Radnice společně s hnutím Greenpeace požadují ochranu území, informovala Zuzana Arnadová z Greenpeace. Krajský úřad nyní jedná s vlastníkem o uzavření smlouvy.
 

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) nenařídí zastavení těžby dřeva v bučinách u města Horní Jiřetín. Vyplývá to z odpovědi, kterou od inspekce obdržela organizace Greenpeace po čtyřech měsících od podání podnětu k prošetření intenzivního kácení místních bukových lesů.

"Platný lesní hospodářský plán byl přijat bez řádného posouzení dopadů těžby dřeva a dalších činností na evropsky významnou lokalitu. Tudíž ani nemohla být zajištěna dostatečná ochrana přírodních stanovišť a vzácných živočišných druhů. V oblasti kolem Horního Jiřetína nedošlo k uzavření smluvní ochrany ani vyhlášení zvláště chráněného území. Platí zde na většině území pouze vágní tzv. základní ochrana, která se ukazuje jako neúčinná," uvedl právník Jaromír Kyzour, který Horní Jiřetín zastupuje.

V místních lesích kácí společnost I. H. Farm. Její jednatelka Olga Chabr Grillová už dříve uvedla, že firma hospodaří v lesích v souladu se zákonem a lesním hospodářským plánem. Krajský úřad chce uzavřít s vlastníkem smlouvu.

Kácení bučin v Horním Jiřetíně.
Kácení bučin v Horním Jiřetíně.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Petr Zewlakk / Greenpeace

"Smlouva ještě v tuto chvíli sjednána nebyla. V těchto dnech obdržel krajský úřad protinávrh, na který teď bude odpovídat s doporučením, abychom věc dokončili v prvním týdnu v srpnu, ať už to dopadne jakkoliv," řekl ČTK mluvčí kraje Martin Volf. Součástí smlouvy bude podle něj přesné vymezení bezzásahového území a určení minimálního objemu mrtvého dřeva, který bude nutno ponechávat v porostech, včetně způsobu, jak ho dosáhnout. Limitován bude i objem a způsob těžeb mimo bezzásahové území.

Jednání o dohodě trvají podle města sedm let, takže byla překročena zákonná lhůta pro uzavření dohody takového typu, na což organizace Greenpeace upozornila ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO). "Bohužel znovu se potvrdilo, že i dnes je ochrana krajiny severozápadních Čech na samém okraji zájmu orgánů ochrany životního prostředí. Lesy, které odolaly následkům staleté, mimořádně intenzivní průmyslové činnosti, jsou dnes bezohledně ničeny jen kvůli krátkodobému ekonomickému prospěchu. Krušné hory jsou přinejmenším stejně cenné jako jiná česká pohoří, a přesto postrádají odpovídající ochranu. Je naší povinností vůči krajině i budoucím generacím udělat vše pro to, aby se to změnilo," uvedl starosta Horního Jiřetína Vladimír Buřt (Strana zelených).

Greenpeace požaduje vyhlášení ochrany a bezzásahovosti celého území od Horního Jiřetína až po Národní přírodní rezervaci Jezerka.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

16.7.2021 07:21
Ono ani to dříví v lese, nemůže růst " jak dříví v lese " !

Aby ten les k něčemu vypadal a byl bezpečný, musí být trochu udržován.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

17.7.2021 08:18 Reaguje na smějící se bestie
a ta údržba má spočívat v holoseči ? o jaké bezpečnosti vlastně hovoříš ?
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

17.7.2021 10:23 Reaguje na radim buffalo tobias
Není to zásah to práv vlastníka ? Omezit dle ústavy právo vlastnit a nakládat s majetkem lze pouze zákonem ( to si ekotlupa třeba vydupe) a za náhradu ( to zaplatí daňový poplatník)
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

16.7.2021 07:30
... a body získávají zevlouni.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist