https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hradec-kralove-zmenil-postoj-a-proti-rozhodnuti-o-vyjimce-pro-elektrarnu-opatovice-se-neodvola
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hradec Králové změnil postoj a proti rozhodnutí o výjimce pro elektrárnu Opatovice se neodvolá

14.9.2021 11:10 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
Hradec Králové se podle primátora pro nepodání odvolání rozhodl na základě vyjádření politických klubů v zastupitelstvu.
Hradec Králové se podle primátora pro nepodání odvolání rozhodl na základě vyjádření politických klubů v zastupitelstvu.
Foto | Petr1888 / Wikimedia Commons
Město Hradec Králové změnilo postoj a proti výjimce z emisních limitů pro Elektrárny Opatovice (EOP) se neodvolá. Společnosti ze skupiny podnikatele Daniela Křetínského pošle dopis s apelem na co nejrychlejší přechod od spalování uhlí k plynu. ČTK o novém postoji města informovala mluvčí radnice Kateřina Šmídová. EOP dodávají do Hradce Králové teplo.
 

Primátor Alexandr Hrabálek (ODS) novinářům 8. září řekl, že město odvolání podá a přidá se tím ke Královéhradeckému kraji. "Budeme (pro výjimku z limitů) požadovat zhruba poloviční dobu. Budeme tlačit na to, aby přeměna paliva EOP z uhlí na plyn proběhla rychleji," řekl Hrabálek.

Výjimka z emisních limitů je pro rtuť a oxidy dusíku. Elektrárnám Opatovice ji na konci srpna nepravomocně povolil Krajský úřad Kraje Vysočina. Lhůta pro podání námitek k ministerstvu pro životní prostředí končí v úterý.

Hradec Králové se podle primátora pro nepodání odvolání rozhodl na základě vyjádření politických klubů v zastupitelstvu. "Minulý týden jsem svolal jednání předsedů zastupitelských klubů, kde jsme diskutovali záměr města odvolání v řízení o výjimce. Do dnešního (pondělního - pozn. redakce) rána jsme měli termín na vyjádření klubů, jak by mělo město postupovat. Většina, v součtu zastupující 25 členů zastupitelstva, preferovala neodvolávat se, ale zvolit formu přímé výzvy směrem k EOP," uvedl Hrabálek.

Radnice se podle něj přesto ztotožňuje s názorem Královéhradeckého kraje a dopis města elektrárnám údajně bude připomínky kraje reflektovat. "Zvolili jsme pouze tuto formu vyjádření města k výjimce," uvedl Hrabálek. Královéhradecký kraj požaduje, aby elektrárna co nejdříve přešla z uhlí na zemní plyn, nebo plnila závěry o nejlepších dostupných technikách pro velké spalovací zdroje, dříve než do šesti, respektive osmi let, jak stanovuje výjimka.

V úvahu musí Hradec Králové podle primátora vzít i to, že je "nutné zachovat kontinuitu v zásobování obyvatel města teplem a zabránit také jeho zbytečnému zdražování". Hrabálek je s primátorem Pardubic a starostou Chrudimi členem dozorčí rady EOP. Minulý týden uvedl, že své postavení v čele města a v orgánu EOP jako střet zájmů nevidí.

EOP za zásadní považují plynulý a bezpečný přechod na nízkoemisní paliva bez omezení či vlivu na dodávky tepla pro odběratele. "Plán transformace a plný odchod od uhlí mají EOP pečlivě naplánované i s ohledem na již upravené a zkrácené doby trvání výjimky. V případě dalšího krácení by nebylo technicky ani časově možné zaručit hladký průběh dekarbonizace s garancí bezproblémové dodávky tepla," uvedla dříve pro ČTK mluvčí EOP Hana Počtová.

V zatím nepravomocném rozhodnutí jihlavského krajského úřadu jsou výjimky pro oxidy dusíku ponížené u dvou kotlů na čtyři roky, u dalších dvou na šest a u posledních dvou kotlů to má být osm let, zatímco původně EOP počítaly u všech šesti kotlů s osmi lety. U rtuti je stanovena výjimka pro dva kotle na čtyři roky a čtyři kotle na šest let, původně to bylo pro všechny kotle šest let. Úřad v Jihlavě případ řeší proto, že v březnu ministerstvo životního prostředí rozhodlo o podjatosti pardubického krajského úřadu a spis postoupilo Krajskému úřadu Kraje Vysočina.

Elektrárna v Opatovicích nad Labem, která je v okrese Pardubice, zajišťuje dodávky tepla do Hradce Králové, Pardubic, Chrudimi a do přilehlých obcí, celkem jde asi o 61.000 domácností, nemocnic, škol a podniků. Vyrábí rovněž elektřinu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SP

Svatá Prostoto

14.9.2021 11:38
To je na prahu topné sezóny moudrá volba:-).
Odpovědět
PK

Pavel Karel

14.9.2021 17:03
Kolik to (ne) zastupování zájmů ovčanů asi hodilo do kapes kurev z ANO (Charvát, Pilný) / ODS (Charvát, Hrabálek)?
Odpovědět
PK

Pavel Karel

14.9.2021 17:07 Reaguje na Pavel Karel
Už je mi to jasný, ten kokot Pilný začínal v (anti) korupční straně VV... holt zřejmě slušnej oddíl
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

14.9.2021 18:01
se nechali opít rohlíkem...cena plynu stoupá a uhlí mají za rohem...takhle se toho nezbavíme
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist