https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/iea-emise-oxidu-uhliciteho-souvisejici-s-energii-loni-stouply-na-novy-rekord
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

IEA: Emise oxidu uhličitého související s energií loni stouply na nový rekord

1.3.2024 10:40 | PAŘÍŽ (ČTK)
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | Piqsels
Celosvětové emise oxidu uhličitého (CO2) související s energetikou loni stouply na nový rekord. Částečně k tomu přispělo zvýšené využívání fosilních paliv v zemích, kde sucho omezilo výrobu elektřiny ve vodních elektrárnách. Celkově emise z energetiky stouply o 410 milionů tun, tedy 1,1 procenta, na 37,4 miliardy tun. Tempo růstu však zpomalilo z 1,3 procenta v předchozím roce. Vyplývá to ze zprávy, kterou zveřejnila Mezinárodní agentura pro energii (IEA).
 

Kromě nízké produkce vodních elektráren, kterou musely nahradit elektrárny na fosilní paliva, ke zvýšení emisí přispěly také oživení čínské ekonomiky a oživení v leteckém sektoru. "Emise CO2 jsou daleko od rychlého poklesu, jak to vyžaduje splnění globálních klimatických cílů stanovených v pařížské dohodě, ale dosáhly nového rekordního maxima," uvedla IEA. Podle vědců bude příštích letech nutné výrazně snížit emise CO2, které pocházejí především ze spalování fosilních paliv, pokud mají být splněny cíle, které mají omezit globální nárůst teplot a zabránit nekontrolovatelným změnám klimatu.

Přibližně 40 procent z loňského nárůstu, tedy asi 170 milionů tun, připadá na kroky, které byly nutné pro nahrazení ztracené výroby energie z vodních elektráren kvůli extrémnímu suchu, uvedla IEA. Bez tohoto vlivu by globální emise ze sektoru elektřiny loni klesly.

Ve Spojených státech emise související s energetikou klesly o 4,1 procenta. V Evropské unii se emise z energetiky snížily o téměř devět procent díky nárůstu výroby energie z obnovitelných zdrojů a poklesu výroby energie z uhlí a plynu.

V Číně emise z energetiky vzrostly o 5,2 procenta. Poptávka po energii rostla, protože země se zotavila z omezení souvisejících s pandemií nemoci covid-19, uvedla IEA. Čína ale také loni přispěla přibližně 60 procenty ke globálnímu přírůstku kapacity solární a větrné energie a elektromobilů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (14)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

pk

pepa knotek

1.3.2024 11:30
Na německou Energiewende - vypnout jaderky a pálit uhlí ostošest - se jaksi pozapomnělo. To jsem zvědav, kde budou brát elektriku až naši energobaroni zavřou krám (doly + uhelky).
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

1.3.2024 13:19 Reaguje na pepa knotek
ono to podle Tykače, moc dlouho trvat nebude....
Uhlobaron Tykač chce do roka zavřít elektrárny Počerady a Chvaletice.

Tomu se říká smíšený pocit, ale někdy to uhlí skončit musí, proč s tím nezačít?
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

1.3.2024 13:43 Reaguje na Jaroslav Řezáč
No vidím, že se těšíte. Tak se těšte. Je rčení, že pokud bůh chce někoho potrestat, splní mu přání.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

1.3.2024 14:48 Reaguje na Slavomil Vinkler
Dobíhá alibismus vlády. Stačila hlavu do písku a tohle je výsledek. Je dobro začít, co by stejně začlo. Není dobrá ani špatná chvíle, je jen ta, co je.
Odpovědět
MM

Milan Milan

1.3.2024 13:37
To není možné. Vždyť skvělá analýza, zavedené emisní povolenky a ucelený soubor opatření tzv. GD z dílny EU formou různých nápadů, zákazů, regulací, buzerací a hlavně štědrých dotací pro vývojáře, výrobce a prodejce různých rádoby ekologických produktů měla otočit kormidlem množství CO2 ve složení atm. Že by to nefungovalo, nebo jak řekl klasik: "kde asi soudruzi z Bruselu udělali chybu"? To musí být spíše nějaký překlep??? Nebo tomu větru a dešti fakt neporučí?
Odpovědět
pk

pepa knotek

1.3.2024 15:30 Reaguje na Milan Milan
Z ceny elektřiny např. 75 € tvoří v nákladech emisní povolenky 55 € a uhlí 6 €. Stačí zrušit emisní povolenky a je po uměle vytvořeném problému a všechno může fungovat jako před gryndýlem - uvidíme co si obyvatelstvo Evropy vybere, za pár týdnů jsou volby do EP.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

1.3.2024 15:56 Reaguje na pepa knotek
celou dobu stát generuje uhlíkovou stopu, staví dálnice, koleje. Jaderné zdroje energie je na papíře.
Podstatou je, že skutečné a udržitelné energie nejsou v dostatečné míře nikde.
Němci utopili svoje bohatství v blbostech a pokud jsou pravidla taková, jaká jsou, tak to bude takové všude.
Tyhle blbosti doporučil hlavně Brusel, svými klacky.
Nicméně se nedomnívám, že by energetika měla stát na uhelných elektrárnách a teplárnách.
Dekarbonizace je potřeba.
To, že z emisních povolenek se stal byznys je jasné, ale během dvou let ty ceny povolenek byly podstatně vyšší.
Je zajímavé, že křičí Tykač, který si kupuje dárky jako je Sparta, obchází normy na znečištění provozem uhelných elektráren a teď vyčůraně může fabulovat.
Sokolovská uhelná která taky provozuje uhelky nějak nenéí slyšet.
Odpovědět
IK

Ivo Kohn

1.3.2024 15:54 Reaguje na Milan Milan
Nesmíte číst jen titulky a občas mrknout i do zdroje: "Without clean energy technologies, the global increase in CO2 emissions in the last five years would have been three times larger." nebo: "Advanced economies saw a record fall in their CO2 emissions in 2023 even as their GDP grew."
Odpovědět
MM

Milan Milan

1.3.2024 17:44 Reaguje na Ivo Kohn
A proč to nefunguje? Protože když politici zavedou "ideologii" jakýchsi čistých energií, tak to příroda zajásá a vše bude najednou krásné. Ale zajištovací procesy k vývoji, výrobě, provozu i likvidaci těchto technologií budou taky ekologicky neutrální a taky čisté? Tomu snad nikdo nevěří. Obyčejná kamna na dříví jsou v pojetí škodlivosti a šetrnosti k přírodě daleko čistčím, samoobslužním a navíc sezónním zdrojem tepla, než složité tepelné čerpadlo s potřebou trvalého dodávání vysoké dávky elektrické energie, vyráběné buď vzdáleným zdrojem energie, nebo částečně složitým mechanismem FTV..... A co dál v praxi? Nutný odborný dohled, potřebu revizí a údržbu, nehledě na jejich současné plnění f-plyny, tisíckrát škodlivějšími pro atm než CO2, s chemickým rozpadem stovek let. Seriosní srovnání uhlíkové stopy tzv. čisté technologie s kamny na dříví pro jeden objekt by bylo jistě zajímavé. Rozklad CO2, včetně ukládí a dekarbonizace si příroda za určitých podmínek zařizuje sama, motat se jí do toho lidskými nápady je velké chyba, ale určitě dobrý kšeft...
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

1.3.2024 19:51 Reaguje na Ivo Kohn
Problém globálního klimatického rozvratu nemůže být hrou na vlastním písečku, jak nám tu prezentujete.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

1.3.2024 15:30
To je divné, proč ten svět nejde ve stopách příkladně konající Evropy?
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

1.3.2024 16:01 Reaguje na Jiří Svoboda
to minimum, co by bylo možné je dekarbonizace energetických zdrojů. To, jaký si kdo zvolí klacky je na každým. Tady se ze "směnek" emisní povolenky stal výnosný byznys.
Pořád platí 2033 ale bylo jasné, že to přijde podstatně dříve, někdo to tvrdil už před lety.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

1.3.2024 19:47 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Mezi větami jsem nenašel souvislost natož souvislost s mým komentářem.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

2.3.2024 07:46 Reaguje na Jiří Svoboda
pokud chcete jiné komentáře, měl by jste být konkrétní.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist