https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/iea-eu-je-schopna-vyrazne-omezit-dovoz-zemniho-plynu-z-ruska
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

IEA: EU je schopna výrazně omezit dovoz zemního plynu z Ruska

3.3.2022 16:22 | PAŘÍŽ (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Evropská unie je schopna do jednoho roku snížit dovoz zemního plynu z Ruska o více než třetinu, a to prostřednictvím opatření, která by byla v souladu se Zelenou dohodou pro Evropu (Green Deal). Uvedla to Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Ve své zprávě představila desetibodový plán k omezení závislosti EU na ruském plynu.
 

Plán zahrnuje například nahrazování ruského plynu dodávkami z alternativních zdrojů, snižování spotřeby plynu, urychlení projektů pro výrobu solární a větrné energie či maximalizaci výroby elektřiny z bioenergie a jádra.

IEA rovněž upozornila, že EU by mohla snižování závislosti na ruském plynu urychlit opatřeními, která by nebyla v souladu se Zelenou dohodou pro Evropu a zahrnovala větší využívání uhlí a ropy. V případě využití těchto opatření, která IEA do plánu nezahrnula, by dovoz plynu z Ruska mohl klesnout o více než polovinu.

V loňském roce EU z Ruska dovezla 155 miliard krychlových metrů zemního plynu. Ruský plyn se tak podílel zhruba 45 procenty na celkovém dovozu plynu do EU a zhruba 40 procenty na celkové spotřebě plynu v EU.

"Využívání zdrojů zemního plynu jako ekonomické a politické zbraně v případě Ruska ukazuje, že Evropa musí uskutečnit rychlé kroky, aby byla připravena čelit velké nejistotě ohledně dovozu ruského plynu v příští zimě," uvedl šéf IEA Fatih Birol. "Desetibodový plán IEA nabízí praktické kroky ke snížení závislosti Evropy na dovozu ruského plynu o více než třetiny během roku. Zároveň podporuje přechod k čisté energii, a to bezpečným a dostupným způsobem," dodal.

Evropská komisařka pro energetiku Kadri Simsonová označila snížení závislosti na ruském plynu za strategickou nutnost pro Evropskou unii. "V posledních letech jsme výrazně diverzifikovali dodávky," uvedla. "Ruský útok na Ukrajinu je však přelomovým okamžikem. Příští týden Evropská komise navrhne cestu k co nejrychlejšímu dosažení nezávislosti Evropy na ruském plynu. Analýza IEA nastiňuje řadu konkrétních kroků, které můžeme k dosažení tohoto cíle učinit," dodala.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (29)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

3.3.2022 17:15
EU má čas ještě pár let, než se zprovozní druhý plynovod do Číny. Čína pak tímto plynem nahradí LNG z USA a Amerika ho bude moci přesměrovat do Evropy. Momentálně ceny plynu na příští měsíc na evropské burze atakují 5 Kč/kWh. 10x tolik, než před rokem.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.3.2022 17:43 Reaguje na Richard Vacek
Jistě, Vladimir nám řádsky zatopil.
Ovšem plynovod do Číny vede jen jedan a nic výkon, ovšem další Číňani určitě staví, jenom není jasné, jestli k tomu budou vůbec potřebovat Putina a celé Rusko, které už ohlásilo bankrot.
Odpovědět
pa

pavel

3.3.2022 19:27 Reaguje na Pavel Hanzl
ve válce bohatnou pouze zbrojařské podniky a funebráci stát a lidi vždy chudnou proto je to na kulový ale chlapče ivan vydrží při samohonce a řepě klidně i roky nepočítám do toho ty bezpohlavní osůbky s telefonama v rukách oni si dobře pamatují co jim evropa za těch posledních cca 200 let přinesla od napoleona krymskou válku první válku přes revoluci v 17 roce až po druhou válku toto vše se tam stalo součástí národního vědomí toto bychom si měli uvědomit - jinak s tím krachem také bych rád nakupoval podíly firem kterých se zbavují západní společnosti i za západních burzách ale to je vyhrazeno pouze státu a s tím jak zablokoval výplatu dividend do zahraničí tak se do budoucnosti pěkně napakuje není nad to získávat podíly za pár rublíků ten majetek tam je a zůstane pouze změní majitele jako u nás po revoluci ale tam to bude ku prospěchu - ale mohu se ve všem mýlit je to lidské a modlím se za to aby to skončilo jinak evropa jde na buben
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.3.2022 11:54 Reaguje na pavel
Co vydrží nebo nevydrží mužik nikoho nezajímá, o ničem nerozdoduje.
Nevím, co Evropa provedla Rusku (naposled Napoleon), ale Rusko je nehorší agresor za posledních 100 let, napadlo prakticky všechny své evropské sousedy, některé opakovaně (Finsko, Polsko, Maďarsko).
A to se Stalinovi nepovedo totální zničení Evropy plánované na červenec 1941, bo Hitlerovi se podařilo ho překvapit a předejít o asi 20 dní a největší útočnou armádu světa mu dokázal totálně zmasakrovat.
Dnes jede proti celé Evropě hybridní válku a dnešek ani nekomentuji. Je to prostě vřed na lidské společnosti.
Odpovědět
KT

Karel Tejkal

4.3.2022 23:51 Reaguje na Pavel Hanzl
Za posledních 100 let bylo největším agresorem hitlerovské Německo. Jen pro upřesnění.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.3.2022 09:36 Reaguje na Karel Tejkal
Velmi hluboký omyl.
Hitler terorizoval Evropu asi 5 let, kdežto Rusi celých 100. Začali s napadením Ukrajiny a Polska už začátkem 20. let, pak neachal pomřít hladem asi 7 miliónů Ukrajinců, zmasakroval možná 20 miliónů vlastních obyvatel SSSR atd. atd. Pak v době paktu Ribentrop - Molotov napadl všechny země, které mu z té smlouvy připadly.
Chystal naprosto zničující válku proti celé Evropě, v tom mu zabránil Hitler.

Po válce šířil komunismus "ohněm a mečem", určitě znáte jména Korea, Vietnam, Kambodža, Nigérie (Biafra), Sýrie, Libye, Egypt, Kuba, Venezuela, Nikaragua, Chile atd. atd. Jenom levou zadní ještě napadl Maďarsko a Československo. Samozřejmě následoval Afganistán, Gruzie, Sýrie, dnes Ukrajina.


Kdo se může pochlubit tak děsivou bilancí?? Chudák Hitler nikoliv.
Maximálně Mao ce-tung, ale ten je už dost dlouho po smrti.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.3.2022 09:41 Reaguje na Pavel Hanzl
Omlouvám se, ve druhém řádku má být Rus, místo Rusi.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

3.3.2022 17:27

Proč západní bludy o zelené energii posílily Putina ?

Zatímco EU zakazovala plastová brčka, Rusko mohutně těžilo plyn a ropu a zdvojnásobilo výrobu jaderné energie.
Zdá se, že materiální realitě a základní ekonomii Putin rozumí mnohem lépe než jeho protějšky ve svobodném světě a zejména v Evropě.

Putin ví, že:
- Evropa produkuje 3,6 milionů barelů ropy denně, ale spotřebuje 15 milionů barelů ropy denně.
- Evropa ročně vyprodukuje 230 miliard metrů krychlových zemního plynu, ale spotřebuje 560 miliard metrů krychlových.
- Evropa spotřebuje 950 milionů tun uhlí ročně, ale vytěží polovinu.

Bývalý agent KGB ví, že Rusko těží 11 milionů barelů ropy denně, ale spotřebuje pouze 3,4 milionu.
Ví, že Rusko nyní těží více než 700 miliard metrů krychlových plynu ročně, ale spotřebuje jen asi 400 miliard.
Rusko těží 800 milionů tun uhlí ročně, ale využívá pouze 300.

Rusko tak nakonec dodává EU asi 20 procent spotřeby ropy, 40 procent plynu a 20 procent uhlí.

Perfektně ví, že Evropa nutně potřebuje ruskou ropu a plyn. Právě zaměření Západu na "odvrácení klimatické změny" pomocí OZE a odklon od zemního plynu a zejména jádra umožnilo Putinovi získat kontrolu nad dodávkami energie v Evropě.

Zatímco v RF rozšířil jadernou energii, aby Rusko mohlo vyvážet svou ropu a plyn do Evropy, západní vlády trávily čas a energii posedlostí nad „uhlíkovou stopou“, což je původně termín vytvořený reklamní firmou pracující pro British Petroleum .
Plastová brčka zakázali kvůli domácímu úkolu 9letého kanadského školáka a Západ si naordinoval hodiny terapie „klimatické úzkosti“ a odvracení klimatické apokalypsy spojené s uctíváním teenagera Grety Thunberg.

Když se Západ dostal do hypnotického transu na odvrácení klimatické apokalypsy, mohl Putin začít s realizací svého plánu na překreslení poválečného uspořádání Evropy.

V roce 2016 pocházelo 30 procent zemního plynu spotřebovaného Evropskou unií z Ruska, v roce 2018 již 40 procent , v roce 2020 to bylo téměř 44 procent a začátkem roku 2021 to bylo téměř 47 procent.

Jediným státníkem , který ho doslova prokoukl byl Donald Trump, který
v r. 2018 vyzval Německo, aby se zřeklo své závislosti na ruském plynu.

Tehdejší kancléřka Merkelová mu na to odpověděla řekla, že její země „může dělat vlastní politiku a činit svá vlastní rozhodnutí“.
Pozn. : Do roku 2020 Německo snížilo svůj jaderný podíl z 30 procent na 11 procent. Poslední den roku 2021, Německo odstavilo polovinu ze svých zbývajících šesti jaderných reaktorů. Další tři jsou plánovány na odstavení na konci tohoto roku.

Výsledkem je nejhorší globální energetická krize od roku 1973, která vyhnala ceny paliv a elektřiny po celém světě nahoru.

Západní státníci v čele s myšlenkově chudou EK tak ze sebe udělali užitečné idioty a ve službě zelené rigidní ideologie udělali z Ruska nepřítele dobra č.1 a kata Ukrajiny.
Měli bychom brát ruskou invazi na Ukrajinu jako poslední varování a zcela předělat zásobování unijního prostoru energiemi.
A tentokrát již bez zelených fanatiků typu Ursuly Leyenové a France Timmermanse, kteří by měli odejít na odpočinek.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

3.3.2022 17:52 Reaguje na Miroslav Vinkler
Zelená ideologie vs. ideologie selského rozumu: 1*
Odpovědět
ss

smějící se bestie

3.3.2022 17:54 Reaguje na Miroslav Vinkler
1*
Odpovědět
MD

Milan Dostál

4.3.2022 13:55 Reaguje na Miroslav Vinkler
Pěkně jste to shrnul, ale obávám se, že je to házení hrachu na stěnu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.3.2022 09:38 Reaguje na Miroslav Vinkler
Číst to nemá cenu, ale Putin je tak posílen, že už vyhlásil prakticky bankrot.
Odpovědět

Viktor Šedivý

3.3.2022 20:31
"Evropská unie je schopna do jednoho roku snížit dovoz zemního plynu z Ruska o více než třetinu"

No to je nádhera.
Jenže my možná budeme muset snížit dovoz z Ruska o sto procent. A ne do roka ale do hodiny.

Mám pocit, že na řešení nastávajících problémů s energetikou by se neměl podílet nikdo, kdo se jakkoli namočil v té zhoubné fantasmagorii jménem "boj s CO2" a "Green Deal".
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.3.2022 07:02 Reaguje na Viktor Šedivý
Rusko je v totálně zoufalé situaci a v reálném bankrotu, potřebuje každé euro. Pokud by neposlalo do Evropy plyn, rozpadne se asi úplně, jak SSSR bájného času.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

3.3.2022 21:26
Do jednoho roku bude Rusko ekonomicky mrtvé. :D
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.3.2022 07:05 Reaguje na Petr Eliáš
To je už dnes. Akcie ruských firem spadly o 98%, což je totálka a já jen doufám, že za ty zbývající 2% to skoupí celé Američani.
Tím by se stalo celé Rusko jejich votrokem, to by se celý svět uřehtal k smrti.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

4.3.2022 07:42 Reaguje na Pavel Hanzl
Já bych se tak netěšil.

"Drama situace spočívá v tom, že nyní Evropané potřebují ještě více plynu. Během konfliktu se tranzit přes Ukrajinu více než zdvojnásobil, protože Evropané již vyčerpali plyn z podzemních zásobníků a potřebují dovoz. Topná sezóna ještě neskončila a Evropané z ní vyjdou s rekordně nízkými objemy. Potřebují nakoupit plyn a současné dodávky se mohou kdykoli zastavit.
V případě plynového embarga Západu Moskva s největší pravděpodobností přeruší všechny ostatní dodávky energie a vše ostatní, aby se celková krize ještě zhoršila. Evropané zůstanou bez ruského plynu, uhlí a ropy.
EU budou muset opustit svou klimatickou strategii, začít těžit uhlí a znovu otevřít uhelné elektrárny. Polsko bude „v pohodě“, protože je z hlediska zásob uhlí největší zemí Evropy. Trh s emisními povolenkami bude uzavřen, bude se kouřit naplno. Nikdo nebude zavírat ani jaderné elektrárny. To vše povede k recesi světové ekonomiky a bude katastrofou pro všechny. No, my zůstaneme bez peněz. V naší zemi pochází 40 % příjmů federálního rozpočtu z ropného a plynárenského sektoru."

Tak to zase o sobě píší Rusové.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.3.2022 12:00 Reaguje na Miroslav Vinkler
Není to tak dramatické, Evropa si bude muset připlatit za plyn a ropu, ale bohatá je dost.
Otevře uhláky (což se vám musí líbit) neodstaví jádro (to taky) a stane se co??
Zdraží se energie, podpoří se výstavba OZE, jenže Rusko zbankrotuje totálně.
Otázka, kdo si to za zbytkovou cenu koupí, pokud Čína, budem na tom ještě hůř.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

4.3.2022 14:28 Reaguje na Pavel Hanzl
No dle cen plynu na příští měsíc 188 EUR/MWh a spotřeby plynu v Česku to aktuálně vychází, že z Česka odejde jenom za plyn přes 40 000,-Kč na osobu ročně. Má vaše rodina tolik peněz navíc?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.3.2022 21:12 Reaguje na Richard Vacek
Samozřejmě, ale nemusíme pálit plyn.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

4.3.2022 21:57 Reaguje na Pavel Hanzl
Jasně, klidně si do toho svého plynového kotle šoupněte polínko nebo briketu:-)))
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

5.3.2022 13:08 Reaguje na Svatá Prostoto
On si tam pustí zelený vodík a bude
druhým českým kosmonautem. Ty plánované tisíce kilometrů vodíkových plynovodů tu nebudou ani za dvacet let, ono pořád mrzne a
příští zima už bude za půl roku.
To prostě lidem s vyhladovělým
mozkožroutem stále nedochází. Prý
"sankce", ale plyn proudí dál a
"nějak" se asi i platí. Teď aby
se nenaštvali zrazeni Ukrajinci a
plynovod nevyhodili do luftu sami.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

4.3.2022 15:00 Reaguje na Petr Eliáš
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/audio-podcast-ptam-se-ja-jsem-pesimista-je-tu-euforie-a-sankce-nejsou-videt-zni-z-moskvy-191450#source=hp&seq_no=9&dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&dop_req_id=TLuimin43Ez-202203040953&dop_id=191450&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Já bych je tak nepodceňoval, oni jsou pro Velkou Rus ledasčeho. Prosperovat Rusko neumělo nikdy. Trpět jako nikdo jiný oproti tomu uměli vždy.

Je to divnej svět.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.3.2022 21:23 Reaguje na Svatá Prostoto
Není jen stavěn pro hlupáky.
Odpovědět
va

vaber

4.3.2022 08:30
spálením 155miliard krychlových metrů plynu vznikne nejméně 155km3 CO2 , jen z Ruska, to je pěkná hromada ,
Evropa je grýndýlový král
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.3.2022 21:23 Reaguje na vaber
A Rusko největší špinavec. Nejen v ekologii.
Odpovědět
JM

Josef Mašek

5.3.2022 16:48
...a naftu z ropovodu Družba odebíráme a platíme Rusku bez omezení
Odpovědět
JM

Josef Mašek

5.3.2022 16:50
...a naftu z ropovodu Družba odebírá ČR a platí Rusku bez omezení
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.3.2022 18:49 Reaguje na Josef Mašek
Dokud ji nenahradíme od jiného zdroje, budeme ji nakupovat. Fatálně si poškodit ekonomiku je taky Putinův záměr a takovou radost mu prostě neuděláme.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist