https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/iea-investice-do-ciste-energie-budou-dvakrat-vyssi-nez-do-fosilnich-paliv
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

IEA: Investice do čisté energie budou dvakrát vyšší než do fosilních paliv

6.6.2024 11:56 | PAŘÍŽ (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Globální investice do technologií čisté energie a infrastruktury budou letos dvakrát vyšší než investice do fosilních paliv. Celkové investice do energetiky by letos měly poprvé překročit tři biliony USD (67,9 bilionu Kč). Ve své zprávě to dnes uvedla Mezinárodní agentura pro energii (IEA).
 
Do čistých technologií - včetně obnovitelných zdrojů, elektromobilů, jaderné energetiky, sítí, skladování, nízkoemisních paliv, zvyšování účinnosti či tepelných čerpadel - a infrastruktury mají letos směřovat dva biliony dolarů. Zbytek půjde do plynu, ropy a uhlí. Kombinované investice do obnovitelné energie a sítí překonaly investice do fosilních paliv poprvé v roce 2023.

"Na každý dolar, který dnes jde do fosilních paliv, připadají téměř dva dolary investované do čisté energie," uvedl výkonný ředitel IEA Fatih Birol. "Nárůst výdajů na čistou energii podporuje silná ekonomika, pokračující snižování nákladů a úvahy o energetické bezpečnosti," dodal.

Největší podíl na investicích do čisté energie bude mít letos Čína. Její investice by měly činit 675 miliard USD. Investice Evropy mají dosáhnout 370 miliard dolarů, investice Spojených států pak 315 miliard USD.

Z jednotlivých technologií výroby elektřiny má nejvíce investic směřovat do fotovoltaiky. Investice by se měly zvýšit na 500 miliard USD. Zájem o fotovoltaiku podporují i klesající ceny solárních panelů.

Investice do průzkumu a těžby ropy a zemního plynu by letos měly vykázat růst o sedm procent na 570 miliard USD, podobně rostly i loni. K růstu přispívají hlavně ropné země na Blízkém východě a v Asii.

Zpráva ale také upozorňuje, že v některých částech světa, jako jsou rozvíjející se ekonomiky a rozvojové ekonomiky mimo Čínu, jsou investice do energetiky stále nedostatečné.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

HH

Honza Honza

6.6.2024 13:21
Paradox nedomokratické Číny:
Čína nejvíce podporuje Green Deal, masivně vyrábí všechny jeho výrobky, které jsou dostupné, levné, má vytvořenou zásobu surovin, všechny předpoklady pro masivní nasazení výrobků podporuj. OZE.
Její hospodářství funguje (aby měla peníze na dotace do ekologie), neuzavírá elektrárny, které ještě potřebuje, neuvaluje na sebe likvidační povolenky, přesto nebo lépe řečeno právě proto podporuje ekologii nejvíce ze všech.

Putina hospodářsky vysává, vyloženě likviduje. S odběrem surovin z Ruska to nepřehání (je si vědoma toho, že Putin je mafián, který by vše zneužil a obrátil proti Číně), požaduje cenu na hranici (nebo dokonce pod hranicí) rentability. Kdyby bylo Rusko závislé jen na Číně, dávno by totálně zbankrotovalo a žádná válka by nebyla!

A jak se chová EU? : sice Putina neobjímá, ale byla totálně závislá na ruské ropě a plynu, Putina podporovala, poskytla mu bohatství, tím moc, tím chuť na válku.

Je třeba se z tohoto debilního chování poučit = poučit se od Číny (jak říkal Zeman)!!!
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

6.6.2024 16:26 Reaguje na Honza Honza
zajímavé je, že Čína má skrytý dluh. Čína stát dluží méně. ale regionální vlády dluží kam se podívají...dluh celkový Číny je 230 % HDP.
Stejně tak má skrytý dluh Itálie, kde polovinu ze svého dluhu umořila ve státních firmách. přes 130%.

ono to tak růžové není, pokud se člověk podívá na strukturu.

Pravda však je, že naše krváky z emisních povolenek končí na Čínských kontech. Nevím, jak tímhle chtějí stimulovat hospodářství, když dovážíme každý "prd".

Nevím, ale jen tak letmo jsem zaslechl, že výrobce FVE panelů se z Evropy odstěhoval překvapivě do Číny...že by zapracovala naše ekologie honby za uhlíkovou neutralitou a ničení průmyslu?

Ani klima alarmisté nemůžou na průmyslu štípat dříví donekonečna...




Odpovědět

Jaroslav Řezáč

6.6.2024 16:29 Reaguje na Honza Honza
co se táká Ruska, tak jim přeju hodně štěstí, protože jej budou opravdu potřebovat.
Z Evropy za rok nedostane ani vindru a Čína ho odrbe tak " sviňsky". že by bylo lepší, kdyby nic netěžilo.

Ono totiž Čína si je vědoma závislosti Rusku na jejím odebírání plynu a chtějí Ruské dotované ceny...ať tak či tak, Rusko je ekonomicky na odstřel, je to totálně zlikvidovaná země.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

7.6.2024 07:39 Reaguje na Honza Honza
Stačí se podívat, jak kde roste ekonomika.
Indie, Turecko, Rusko, Čína, Indonézie - vše přes 5% a pak dlouho nic.
Žádné sankce, důraz na ekonomickou spolupráci. Třeba se z toho i my poučíme.
https://tradingeconomics.com/country-list/gdp-annual-growth-rate
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

6.6.2024 15:56
No to je sice hezké, ale nic se nepraví om tom, zda bude energiet trvale (ne jen občas) dost a za jakou bude cenu.
Odpovědět

Radek Čuda

6.6.2024 16:04
Cywe ... to jako do investic do čisté energie se započítají investice do e-mobilů, ale na druhé straně se investice související s automobily s ICE motory nezapočítají?
Obdobně investice ¨do TČ ano, investice do otopných soustav na jiná paliva ne?
Buď je ta informace/formulace nějaká divná, nebo je zde přání otcem myšlenky.
Odpovědět
PK

Pavel Karel

6.6.2024 16:40
Hmm...nebude to tím, že infrastruktura spojená s fosilními palivy je uz dávno dobudovaná? Ja to čtu tak, že do "čisté" energie (to je mch. taky pěkně ideologicky fundamentální termín) budou dost nízké...
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist