https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/iea-ocekava-rekordni-vystavbu-kapacit-pro-obnovitelnou-energii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

IEA očekává rekordní výstavbu kapacit pro obnovitelnou energii

1.6.2023 21:05 (ČTK)
Obzvlášť silně by měla růst výroba solární energie, a to především v Číně.
Obzvlášť silně by měla růst výroba solární energie, a to především v Číně.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Celosvětové kapacity na výrobu obnovitelné energie by se letos měly rekordně zvýšit a narůst o třetinu. Obzvlášť silně by měla růst výroba solární energie, a to především v Číně. Ve své dnešní zprávě to uvedla Mezinárodní agentura pro energii (IEA).
 

"Očekává se, že celosvětový přírůstek obnovitelných kapacit letos raketově vzroste o třetinu kvůli rostoucí politické podpoře, zvyšujícím se cenám fosilních paliv a obavám o energetickou bezpečnost," uvedla EIA. Agentura navíc předpokládá, že se růst kapacit bude pokračovat i v příštím roce. Celková produkce obnovitelných energií by měla příští rok vystoupat na 4500 gigawattů, což odpovídá celkové energetické produkci Číny a Spojených států.

Podle zprávy stojí za většinou nárůstu Čína. Už v roce 2022 tvořilo rozšíření obnovitelných zdrojů v zemi téměř polovinu celosvětových nárůstů kapacity. Do roku 2024 se očekává nárůst čínského podílu na 55 procent.

Dvě třetiny očekávaného rozšíření výrobních zařízení pro takzvanou zelenou elektřinu v roce 2023 tvoří fotovoltaika. Tento trend bude podle IEA pokračovat i v roce 2024. "Vývoj velkých fotovoltaických systémů jde ruku v ruce s růstem menších systémů,“ míní odborníci. Spotřebitelé se totiž s ohledem na zvýšené ceny elektřiny snaží snížit své účty výstavbou malých fotovoltaických systémů na střechách.

I v případě větrné energie počítá agentura znovu se silným nárůstem. Ten by měl přijít poté, co se odvětví dva roky celosvětově potýkalo s výrobními problémy kvůli pandemickým omezením v Číně a problémům dodavatelských řetězců v Evropě a USA. Očekává se, že se řada projektů, které byly dříve odloženy kvůli problémům s dodávkami, zrealizuje v roce 2023. Dodavatelské řetězce pro výstavbu nových větrných turbín se – na rozdíl od fotovoltaiky – nevyvíjely dostatečně rychle, aby ve střednědobém horizontu uspokojily poptávku.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

10.6.2023 17:18
OZE je cesta do pekla a Evropa, která s ní začala, totálně zbankrotuje, protože zbytek světa není blbý a pojede na fosilu. Tohle poslouchám už pěkných pár let a je zajímavé, že většina místních ropáčků to omílá stále, i když se 100x dokázalo, že je to úplná pitomost.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist