https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/iea-svet-musi-do-roku-2030-ztrojnasobit-investice-do-obnovitelne-energie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

IEA: Svět musí do roku 2030 ztrojnásobit investice do obnovitelné energie

13.10.2021 10:29 | PAŘÍŽ (ČTK)
Podle IEA byl dosažen pokrok v odklonu od fosilních paliv. Svět více spoléhá na větrnou a solární energii a elektromobily zaznamenávají prodejní rekordy. Svět však neinvestuje dostatečně, aby uspokojil své budoucí energetické potřeby.
Podle IEA byl dosažen pokrok v odklonu od fosilních paliv. Svět více spoléhá na větrnou a solární energii a elektromobily zaznamenávají prodejní rekordy. Svět však neinvestuje dostatečně, aby uspokojil své budoucí energetické potřeby.
Zdroj | Pxhere
Investice do obnovitelných zdrojů energie je nutné do konce tohoto desetiletí ztrojnásobit, pokud chce svět účinně bojovat proti změnám klimatu a udržet nestabilní trhy s energií pod kontrolou. Uvedla to ve své zprávě Mezinárodní agentura pro energii (IEA).
 

Podle IEA byl dosažen pokrok v odklonu od fosilních paliv. Svět více spoléhá na větrnou a solární energii a elektromobily zaznamenávají prodejní rekordy. Svět však neinvestuje dostatečně, aby uspokojil své budoucí energetické potřeby. Výdaje související s přechodem na novou energetiku se postupně zvyšují, ale stále nedosahují výše, která je zapotřebí k uspokojení rostoucí poptávky po energii udržitelným způsobem.

Ekonomické oživení z pandemie nemoci covid-19 však také zvýšilo využití ropy a uhlí, varuje zpráva IEA. Spalování fosilních paliv vytváří emise oxidu uhličitého, skleníkového plynu, který podle vědců může za změny klimatu.

Agentura upozornila, že obnovitelné zdroje, jako solární, větrné a vodní elektrárny, spolu s bioenergií musí tvořit mnohem větší podíl při oživení investic do energie po pandemii. Obnovitelné zdroje se budou letos na nových investicích do energetické kapacity podílet dvěma třetinami.

Fosilní paliva - uhlí, zemní plyn a ropa - měly na světových dodávkách energie loni podíl téměř 80 procent, obnovitelné 12 procent. Ke splnění cíle pařížské smlouvy z roku 2015, kterým je omezit globální oteplování do 1,5 stupně Celsia ve srovnání s předindustriálním obdobím, by se emise oxidu uhličitého měly snížit do roku 2050 na čistou nulu.

Ředitel IEA Fatih Birol upozornil, že výsledkem současných slibů vlád bude snížení emisí do roku 2030 pouze o 20 procent. Aby se podařilo snížit emise do roku 2050 na čistou nulu, je potřeba v příštím desetiletí ztrojnásobit investice do čisté energie a infrastruktury. Většina těchto výdajů by měla být vynaložena v rozvojových a rozvíjejících se zemích, kde však jejich financování ohrožuje zdravotní krize. Cesta k dosažení čisté nuly je tak podle agentury tenká, ale dosažitelná.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (11)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

13.10.2021 12:25
Fosilní paliva - uhlí, zemní plyn a ropa - měly na světových dodávkách energie loni podíl téměř 80 procent, obnovitelné 12 procent.

Kromě pana Hanzla , Grety Thunberg a Ursuly von der Leyen s Jourovou neznám člověka, který by byl schopen nahradit 80% energie z fosilu energií z OZE
během několika let. (pominu-li autory science-fiction a to ještě hodně pokleslé)
Odpovědět
VK

Václav Kain

13.10.2021 13:08 Reaguje na Miroslav Vinkler
Bez stabilních zdrojů el.energie se Evropa neobejde.Ty nesmysly s fotovoltaikou jsou pohádky pro hlupáky.Ti lidé jako je Von Leyen,Timmermans a vůbec celý evropský parlament( až na světlé vyjímky)jsou velmi dobře placeni,ale o tom co mohou způsobit nemají nejmenší tušení.Vůbec nemají tušení co by způsobil takový 3denní black out.To by byl začátek konce civilizace.A co s takovými kteří to svojí ideologickou zaslepeností způsobili?
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

13.10.2021 16:38 Reaguje na Václav Kain
Rakousko si chce zavést uhlíkovou daň z paliv...Německo k tomu nemusí mít daleko, no a co bude u nás? budou jezdit k nám..když se daří, tak se daří a neb Titanikem plnou parou. Je jen zajímavé, kde se bere tolik tuposti v těch mozcích...
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

13.10.2021 16:40 Reaguje na Miroslav Vinkler
Ursula prý dokázala rozložit Bundeswer, tak dokáže už rozložit cokoliv
Odpovědět
PB

Petr Blažek

13.10.2021 18:36 Reaguje na Miroslav Vinkler
No vidíte i tak malé zastoupení OZE a stačí když pár dní nefouká a v Evropě kolabuje energetika.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

13.10.2021 21:10 Reaguje na Miroslav Vinkler
Já bych řekl, že přes 80 procent pane Vinklere, a dost velký podíl z těch 12 procent má spalování biomasy. Ty větráky, panely, a podobné nesmysly, se podílejí cca 3-4 procenty na celkové energetické bilanci.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

13.10.2021 19:15
Navýšení zdrojů obnovitelné energie se má konat tam, kde jsou k tomu
podmínky a kde jsou dostatečné kapacity na akumulaci této nestabilní energie. Navýšení bez akumulace je nesmysl, který vyžaduje záložní zdroje
a ty musí disponovat zásobou paliva k nárazovému provozu. Pro rychlé spuštění to je a bude fosil a snad někdy v budoucnu i opěvovaný vodík.
Skladování jakéhokoliv paliva je z ekonomického hlediska problém, protože se nakupuje pouze nárazově po vyčerpáni předchozí zásoby. Nákup se tak nedá provádět dlouhodobým nasmlouváním stálého odběru a nárazový nákup se tak může velmi prodražit. Samotné sklady nebudou na týdny tak jako nejsou
na dny a týdny ani akumulace. Prubířským kamenem brzy budou paroplynové elektrárny vykrývající výpadky OZE hlavně v zimě, kdy zatíží už tak vysoký odběr ze sítí. Cesta plynu od ložiska do cíle trvá týdny, ale výpadek OZE může být z hodiny na hodinu. Pak bude třeba rozhodnout, kam ten plyn půjde.
Půjde tam, kde se platí více a to budou i ty záložní paroplyny, které tu
zvýšenou cenu započtou odběratelům elektřiny. Výsledkem může být nakonec
nedostatek plynu nejdále od ložiska. Zatím jsme bývali tranzitní zemí a nyní můžeme být koncovou. Německo plyn spálí v záložních zdrojích a sem
už nemusí vůbec dojít. Co pak? Pro naše domácnosti, teplárny, průmysl
a záložní paroplyny tak nebude a tak nakoupíme rovnou elektřinu z jejich
paroplynů za násobně vyšší ceny? Myslím, že si servilitou k nesmyslům
z EU zaděláváme na velký malér, na který doplatí nejen lidé, ale i to,
co nás živí a to je průmysl. Ocelárenská elektrická a nebo plynová pec
je po vychladnutí k ničemu a pracovat se bude pouze když fouká a svítí? Vůbec nejde o to, že vám roztaje mražák a nepůjde televize, ale hlavně
o průmysl, který potřebuje stabilní dodávky energie a ne náladové OZE.
Kam asi průmysl bude směřovat? No tam, kde bude mít stabilní zdroje
levné energie a tady zůstane co? Za zboží musím něčím zaplatit a bez
práce na to nikdo nebude mít. Takže co pak? Asi odejít tam, kde bude
práce. Co zbude tady? Skanzen pro turisty, kterým budeme ukazovat,
kam jsme se dostali při honbě za zelenou energetikou.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

13.10.2021 19:30 Reaguje na Břetislav Machaček
Kdyby tady byl pan Hanzl, vysvětlil by vám to. Třeba máte falešné obavy. :-)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.10.2021 19:11 Reaguje na Miroslav Vinkler
Pan Machaček mele nesmysly jak dycky. Skutečně nemá cenu mu to furt dokola vysvětlovat...
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

13.10.2021 21:08 Reaguje na Břetislav Machaček
Asi zřejmě pro zemičku, která je chudá na energetické zdroje, je nesmysl stavět ekonomiku na ocelářském průmyslu, že. O průmysl nemějte obavy, poslední co v EU zbylo, je výroba aut, a ta do pár let skončí. Například dřevozpracující průmysl je energeticky soběstačný.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

14.10.2021 08:47 Reaguje na Daniel Višňovský
No ono nelze ani stavět ekonomiku pouze na dovozu oceli
a jiných komodit ze zahraničí, protože musíme mít na to
je koupit. Obchod funguje vždy pouze něco za něco a pokud
nebudu nic produkovat, tak nebudu za co mít směnit to,co
neprodukuji. Ocel je a bude nezastupitelnou komoditou,
kterou budeme muset nakupovat a být závislí na libovůli
producentů. Tato zemička se postupně zbavuje všeho, co ji
doposud živilo a deficit lepí tištěním peněz. Nastávající
krize ukáže na krátkozrakost toho, že jsme podlehli ideím
o absenci průmyslu a zemědělské velkovýroby. Zbavit se těchto základů je návratem do předindustriální éry s přištipkařením a zemědělstvím pro vlastní potřebu zemědělců. Ti ostatní budou odkázáni na co? Na dovoz, který nebudou mít
z čeho platit? Energie jsou pouze předvoj tohoto scénáře
a brzo budou následovat všechny komodity mimo hlouposti,
které mají někteří učenci a vůdci na rozdávání.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist