https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/independent-britanie-se-nestara-o-budoucnost-prirody-tvrdi-wef
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Independent: Británie se nestará o budoucnost přírody, tvrdí WEF

10.2.2004 14:33 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Chování Velké Británie vůči životnímu prostředí je nešetrné. Tvrdí to podrobná mezinárodní studie Světového ekonomického fóra (WEF), která zařadila ostrovní království na žebříčku přístupu k zachování přírodních zdrojů mezi státy Bangladéš a Papua Nová Guniea. Celosvětový index trvale udržitelného hospodaření s krajinou, měření kvality vody, znečištění ovzduší, emise skleníkových plynů a bezpečnost atomových reaktorů, to vše řadí Británii na 91. místo na světě společně s mnoha rozvojovými státy.
 

Někteří členové parlamentu spolu s ochránci životního prostředí obvinili na základě zprávy vládu, že dostatečně nechrání přírodní zdroje pro budoucnost. Podle nich se tímto přístupem sníží kvalita života v příštích letech.

Zpráva WEF, vypracovaná odborníky z celého světa, říká, že Británie má špatný přístup k redukci skleníkových plynů, snižování odpadu i k regulaci množství používané pitné vody a vody pro domácnosti. Další desítky posuzovaných faktorů, jako je zvýšení dětské úmrtnosti, ohrožení savců i ptactva, eroze lesní půdy, poměr mezi počty nových přírůstků a množstvím vylovených ryb, hospodaření s přírodními zdroji a ekologická legislativa, také nevyznívají příliš příznivě. Vezme-li se v úvahu ekonomická pozice, skončila Velká Británie v tomto žebříčku na nejhorším místě z celé Evropy, s výjimkou Belgie.

Na Spojené království, stejně tak jako na Indii nebo Belgii, se snesla vlna kritiky za "přílišné zájmy o ekonomické faktory na úkor přístupu k životnímu prostředí v budoucnu." Celkově se Británie umístila v druhé polovině ze 142 posuzovaných států, ve společnosti Mexika, Kamerunu, Barmy, Maroka, Egypta, Malawi a Senegalu. V některých kategoriích však dopadla Británie ještě daleko hůře, například v odstraňování ekologické zátěže se ocitla na 140 místě, v případě systémů ochrany životního přírody na 115 místě a na 110 v otázce celosvětového dohledu nad ekologickými problémy.

Nejvíce ekologicky šetrnými zeměmi za rok 2002 byly vyhlášeny Finsko, Norsko, Švédsko a Kanada. Do první desítky zemí se ještě vešlo Rakousko, Island, Kostarika a Švýcarsko. Velmi vysoko se však umístila například Botswana. Světové ekonomické fórum vzniklo iniciativou zemí G8 spolu s nadnárodními společnostmi a významnými univerzitami. Výsledky porovnání jednotlivých zemí přicházejí právě ve chvíli, kdy by měla své ovoce přinést dlouhodobá snaha premiéra Tonyho Blaira o zastavení klimatických změn a zlepšení reputace národní ochrany životního prostředí.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist