https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/independent-je-ekoturismus-skutecne-ekologicky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Independent: Je ekoturismus skutečně ekologický?

11.3.2004 13:47 | WASHINGTON (EcoMonitor)
Díky nízkým cenám letenek a vysokému zájmu o přírodní krásy se ekoturismus stává jednou z nejrychleji se rozvíjejících odnoží turistického průmyslu. Jenže zvýšená lidská aktivita kolem zvířat může mnoha druhům uškodit. Například lvi jsou zvyklí na zvuky přírody, které jim pomáhají vystopovat lovenou zvěř. Najednou jsou ale obklopeni hlukem terénních automobilů, pípáním vysílaček a cvakáním fotoaparátů.
 

Desítky terénních aut vozí nadšené turisty zaprášenou africkou savanou, aby si mohli nafilmovat pomalu mizící živočišné druhy. Vyděšené lvice nevědí, co se děje, podivné zvuky kamer a pohled na ocelovou bestii velkou jako nosorožec je rozhodně neuklidní, obzvlášť když jsou vyrušeny od jídla. A zaměstnanci turistických kanceláři jsou v takový den šťastní, protože mohli svým klientům nabídnout skutečný "ekoturistický" zážitek.

"To je nejhorší druh cestování za přírodou," říká Nigel Dunstone, zoolog z univerzity v Durhamu, který se dopadem turistiky na život zvířat zabývá již od roku 1985. "Problém je ale v tom, že ekoturismus se stal širokým pojmem. Inzeráty na rafting na divoké vodě mluví o plavbě jako o ekoturismu. Tímto výrazem můžeme nazvat jakoukoli dovolenou, od pobytu, který skutečně nenarušuje přírodu, až po nabídky cestovních kanceláří, které své klienty vozí na obrovské vzdálenosti, aby je ubytovaly v jednom konkrétním velkokapacitním hotelu." Ekoturismus se stal obrovským obchodem, kolem 20 % všech zájezdů označují turistické kanceláře jako výlety za poznáním přírody. Jenže tito turisté v mnoha případech ohrožují životní podmínky mnoha živočichům, kteří by měli být chráněni. Stejně tak jako hon za bio potravinami v "zelených supermarketech" vyvolaný zájmem o ekologii v osmdesátých letech, tak i pozdější nástup ekoturismu se stal zdrojem velkých příjmů, a to jak pro západní podnikatele, tak pro obchodníky z rozvinutých zemí.

Vědci se obávají přílivu cizích nemocí, které přenášejí cestovatelé na oděvech i vozidlech. Zvířata se mohou nakazit některými lidskými nemocemi, přenosné patogeny se mohou dostat do podzemních vod a nakazit místní druhy, které se neumějí bránit. Například již dnes trápí gorily ve východní Africe střevní parazité přivezení do země moderními cestovateli. Šelmy z čeledi cibetkovitých v Botswaně onemocněly lidskou tuberkulózou, což vyhubilo veškerou populaci těchto šelem v poušti Kalahari. Velké problémy nastaly i v Antarktidě, kde byla zvířata zvyklá žít zcela oddělena od zbytku světa. Zemřely zde tisíce zvířat, lvouni, tučňáci nebo tuleni krabožraví.

Na konci devatenáctého století a ještě dalších pár desítek let, nebylo potřeba turistiku ani přístup lidí do přírody nijak omezovat. Během dvacátého století, zejména v období do druhé světové války, se na divoká zvířata i vegetaci pohlíželo jako na nevyčerpatelný zdroj. Stejně tak neexistovala proudová letadla a cestování do vzdálenějších oblastí bylo záležitostí jednotlivců. Turistika nebyla k přírodě příznivější, ale byla velmi omezená. Změna nastala s příchodem levných letů a kvůli velké oblibě televizních pořadů, ve kterých slavní přírodovědci ukazují lidem krásy přírody v jiných koutech světa. Díky tomu všichni lidé z bohatší části světa znají exotická zvířata i rostliny a mají možnost se na ně jet podívat i na vlastní oči.

Podle článku Charlese Arthura Independent 04. 03. 2004.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist