https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/independent-lososi-z-farem-ohrozuji-sve-volne-zijici-pribuzne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Independent: Lososi z farem ohrožují své volně žijící příbuzné

6.8.2003 12:16 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Za posledních šest let uniklo v Británii z chovatelských farem více než milion ryb, což působí velké problémy již tak se snižující populaci divoce žijících lososů. Číslo, které zveřejnila vládní zpráva, posílilo obavy z ničivého dopadu uměle pěstovaných lososů, kteří populaci svých volně žijících protějšků trvale poškozují křížením, ubíráním potravy a šířením infekcí.
 

Podle statistiky zahynulo od roku 1999 nejméně 4,4 milionu lososů a pstruhů kvůli znečištění vody mořskými řasami a invazím medúz. Jen za poslední rok šlo o 1,9 milionu ryb. Ohromující počty, které nezahrnují miliony ryb uhynulých v chovných klecích na nejrůznější infekční nemoce a parazity, znovu probudily kritiky umělého chovu lososů. Některé ryby, které se v loni dostaly do moře při jednom ze sedmi masových útěků z farem, byly infikovány potencionálně smrtícím virem. Ochránci životního prostředí dávají útěky způsobené bouřemi, rozbitými klecemi a uraženými uzávěry od klecí, a obrovské rozšíření infekčních nemocí, do jasné souvislosti s hlubokým propadem populace divokého lososa a pstruha v severním Atlantiku. Počet lososů v moři se propadl z 12.000 tun vylovených v roce 1970 na 2.500 tun v roce 2000.

Nové výzkumy irských námořních biologů ukázaly, že mladí lososi, kteří se narodili křížením volně žijících kusů s uměle vyšlechtěnými, umírají často dříve než dosáhnou pohlavní dospělosti. Když sami dospějí, mají méně potomků. Vědci se obávají pokračujícího křížení, které by mohlo zcela vyhubit divoké lososy.

David Henderson, skotský ředitel Asociace lososů a pstruhů říká: "Tyto výzkumy ukazují, že křížením vzniklí jedinci nejsou životaschopní. Velice litujeme faktu, že k útěkům došlo. Myslíme si, že pro komerční chovatele by nebyl takový problém investovat do klecí, které by znemožnily útěk. Obáváme se, že ryby mohou nadále unikat z farem, a že uměle pěstované ryby převýší svým počtem ryby divoké."

Scottish Quality Salmon, největší průmyslový pěstitel lososů, přiznává, že útěky ryb byly "Achillovou patou". "Není to akceptovatelné. Chápeme to jako velký problém." Podle něj se jednotliví pěstitelé snaží upravit klece tak, aby k dalším únikům nedocházelo.

Bruce Sandison, ředitel Protestní skupiny proti lososím farmám dodal: "Abychom se ochránili před dalšími zničujícími zásahy do ekosystému, je potřeba přenést veškerý chov do vnitrozemí, kde bude fungovat uzavřený vodní systém, ze kterého ryby neutečou do volného moře."

Podle článku Severin Carrell The Independent 03. 08. 2003.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist