https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/independent-zemni-plyn-ohrozuje-sireny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Independent: Zemní plyn ohrožuje sirény

4.8.2003 13:39 | PRAHA/DARWIN (EcoMonitor)
Jednu z největších kolonií sirén v Darwinově zálivu v oblasti severní Austrálie, ohrožuje těžba zemního plynu. Mořští vědci se obávají, že v lokalitě vznikne velký průmyslový závod. Přitom siréna, nazývaná též ochechule nebo mořská kráva, je na listině velmi ohrožených druhů a počet přeživších jedinců každoročně prudce klesá.
 

Největší světová populace mořské krávy žije ve vodách Austrálie. Darwinův záliv je domovem nejen ochechulí, ale i dalších nejrozmanitějších druhů mořských živočichů, včetně lidožravých krokodýlů, žijících ve slané vodě. Siréna, býložravý savec dorůstající velikosti malé velryby, délky kolem tří metrů a váhy 400 kilogramů, je známá svojí plachostí a zároveň elegancí pohybu. Podle těchto zvířat pravděpodobně vznikla námořnická legenda o mořských pannách. Rybáři vypráví, že když jsou poraněny, žalostně pláčou jako malé dítě. Ochránci životního prostředí se obávají přílišného hluku a množství lidí, kteří při výstavbě nádrží na zemní plyn vyženou zvířata z jejich domovů. "Sirény tady nevydrží ani dvě minuty," říká Ray Taylor, člen organizace Zachraňte Darwinův záliv, kterou založili místní obyvatelé.

Konstrukce, vznikající na břehu zálivu, je jen základ celého závodu. Ten by měl po dostavbě čerpat tekutý zemní plyn a dopravovat ho do nádrží z podmořských nalezišť, vzdálených 480 kilometrů. Projekt vznikl na základě dohody mezi Austrálií a Východním Timorem o využití přírodních zdrojů v Timorském moři. Až v roce 2006 průmyslový komplex, vybudovaný firmou Phillips Petroleum, poprvé začne čerpat zemní plyn a začne záliv používat jako přístav 48 dopravních lodí. Jejich počet se může ztrojnásobit, jestliže se těžiště ukáže jako velmi bohaté.

Výskyt sirény v posledních letech výrazně klesal ze dvou důvodů. Původní prostředí mořského pobřeží je narušeno průmyslovou činností a jejich hlavní potrava, mořská tráva, neroste díky znečištění moře. Mnoho jedinců zahyne v rybářských sítích. V Torres Starit, mezi severní Austrálií a ostrovem Papua Nová Guniea, je lov ochechulí povolen a domorodí obyvatelé je loví kvůli potravě. Dr. Scott Whiting, mořský biolog na Northern Territory University, předpokládá, že dojde k odchodu většiny populace mořské krávy ze zálivu. "Pravděpodobně největším dopadem bude ztráta přírodního prostředí. Sirény opustí lokalitu kvůli hluku a kvůli velkému počtu lidí a strojů."

Blair Murphy, manažer Phillips Petroleum pro oblast Darwinova zálivu, prohlásil, že dopad na kolonii sirény bude minimální. Podle něj je pravděpodobnější, že jim ublíží malé lodě než pomalu se pohybující tankery. "Budeme spolupracovat s odborníky na monitorování situace a dopadů na místní populaci. Možná dojde k nějakému stěhování z jednoho místa na druhé, ale tato zvířata jsou zvyklá plavat kolem pobřeží stovky kilometrů. Nyní čekáme na podrobnější studii."

Podle článku Kathy Marksové The Independent 01. 08. 2003.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist