https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/inspekce-dala-pokutu-firme-z-prestic-ta-nesouhlasi-a-zaluje-mzp
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Inspekce dala pokutu téměř půl milionu firmě z Plzeňska, ta nesouhlasí a žaluje MŽP

21.10.2020 00:28 | PLZEŇ (ČTK)
Ilustrační obrázek
Ilustrační obrázek
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Česká inspekce životního prostředí v Plzni (ČIŽP) uložila odpadové firmě mondeco s.r.o. z Přeštic pokutu za nedovolenou přeshraniční přepravu odpadů, které nezařadila správně podle druhu. Za porušení zákona o odpadech má zaplatit 490 000 korun. ČTK to řekla mluvčí ČIŽP Radka Nastoupilová.
 

Firma se proti rozhodnutí odvolala k ministerstvu životního prostředí, které odvolání zamítlo, pokuta tak podle inspekce 11. května 2020 nabyla právní moci. "Je to aktuálně u soudu. Podali jsme správní žalobu na ministerstvo k Nejvyššímu správnímu soudu," řekl ČTK jednatel firmy Martin Jirek. Mondeco podle něj se sankcí nesouhlasí.

"Od května do listopadu 2017 nezařadili téměř 895 tun odpadu podle jeho druhu. Aniž by odpad v zařízení zpracovali, změnili jeho katalogové číslo z 'plastů' na 'jiné odpady' a předávali ho k energetickému využití," řekla ředitelka oblastního inspektorátu Petra Horčicová. Podle ní navíc firma od července 2016 do října 2017 dovezla ze zahraničí přes 25 000 tun odpadů různých katalogových čísel v rozporu s doprovázejícími doklady. "Bylo v nich uvedeno jako místo využití zařízení obviněného, ale tyto odpady tam nikdy přijaty a využity nebyly, ale byly předány dalším osobám do jejich zařízení ke sběru a výkupu odpadů nebo do spalovny," uvedla.

Doklady doprovázející zahraniční odpady byly podle ředitelky vyplněny tak, že odpad měl skončit v Přešticích. Při jejich skutečném převzetí dalšími firmami a spalovnami nebylo možné, aby provozovatelé zjistili, že jde o zahraniční odpady. Partnerem a původcem odpadů tak byla mondeco, která podle Horčicové dopravila do ČR za rok a tři měsíce odpad, který ročně vyprodukuje menší krajské město.

"Oni (ČIŽP) tvrdí, že jsme měli špatně vyplněné papíry. My jsme je měli podle evropského práva, které si oni vykládají trochu jinak než ostatní členské státy, a proto s nimi vedeme spor," uvedl Jirek. Firma materiál z ciziny dováží dlouhodobě, sama ho drtí a vozí dál jako alternativní palivo do cementáren. Dosud žádný problém s inspekcí neměla.


reklama

 
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

21.10.2020 04:33
Přestože jsem na odpadáře vysazený , v tomto případě bych ČIŽP za pravdu nedával. Úřední buzerace přes dokumenty je velmi známým a oblíbeným trikem klotových rukávů, a ČIŽP by se měla starat o zjevně kriminální jednání vůči životnímu prostředí, kde však žalostně selhává.
Typicky kyanid na Bečvě nebo 30tis.tun nebezpečného odpadu v mém okolí. Šetřeno 6 !!! let ,znám viník , ale šetření dodnes neukončeno , tedy bez postihu. Čert nám takovou ochranu ŽP byl dlužen.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

21.10.2020 08:53 Reaguje na Miroslav Vinkler
Naprostý souhlas. Jsou věci, které asi z různých důvodů jsou bagatelizovány či nevyšetřovány . U dalších ale stačí špatně vyplněný papír, špatné zařazení atd. a pokuty se rozdávají jak na běžícím pásu.
Je to špatné.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

21.10.2020 18:41
Mě spíše zaráží věc jiná. Kam až může zajít vůbec souhlas státu s tímto
podnikáním, které umožňuje dovoz odpadu byť ke zpracování a energetickému
využití v cementárnách. To není v tuzemsku dostatek odpadu? Jsme prostě
smetištěm Evropy a za jidášský groš ji zbavujeme odpadu. Oni se pak honosí
čistotou vzduchu a přírody. Něco málo o tom vím, protože bydlím kousek od
zpracovny PET láhví na granulát. Přes veškerá opatření je okolí zamořeno
mikroplasty a podivným plastovým zápachem. Pokud takhle vypadá každá
recyklace, tak jsem proti udělení povolení zpracovávat cizí smetí.
Takže ne pokutu, ale ani nepovolit vůbec dovoz odpadu. Ať si každý své
smetí likviduje sám a nehraje si na ekologickou zemi. Bohužel bohaté země si z těch chudších umí udělat nejen likvidátora smetí, ale i zásobárnu
levné pracovní síly, odložiště "špinavého "průmyslu a těch vychvalovaných montoven a skladišť. To se pak diktují uhlíkové limity, když tu "špínu"
přenesu jinam. Bohužel do toho marasmu zabředáme čím dál tím více a
přitom si ještě namlouváme, že nám přinášejí pokrok a prosperitu.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

21.10.2020 20:28 Reaguje na Břetislav Machaček
Obchodování s odpady je stejné jako obchodování s jinou komoditou.
Bohužel i úřady často zavírají obě oči a nepostihují skutečně kriminální delikty, např. v jižní Itálii jsou skládky pod kontrolou mafie a nesou pohádkové zisky.
Souhlasím s vámi, že náš stát je vzorovým příkladem jak se postupovat nemá.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist