https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/institut-syri-odsireni-severu-cech-pomohlo-zmirnit-vylidnovani-regionu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Institut SYRI: Odsíření severu Čech pomohlo zmírnit vylidňování regionu

1.8.2023 00:59 (ČTK)
Foto | R.D. --Rolf-Dresden / Wikimeda Commons
Až o čtvrtinu se snížilo vylidňování obcí na severu Čech v oblasti těžby hnědého uhlí, když se po odsíření v 90. letech 20. století zlepšilo tamní životní prostředí. V průzkumu to zjistili odborníci z Národního institutu SYRI, kteří situaci na severu Čech označili za unikátní laboratoř migračních procesů. Oblast zasažená těžbou uhlí v Ústeckém kraji zabírá zhruba 400 kilometrů čtverečních. Jsou tu doly už zavřené, rekultivované i stále funkční. Hnědouhelná ložiska jsou především na Mostecku, Chomutovsku, Lounsku a na Teplicku.
 

"Průměrné roční koncentrace oxidu siřičitého zaznamenané v 80. letech překonaly i hodnoty naměřené v Pekingu v roce 2000 před začátkem olympijského úklidu. Vysoké koncentrace škodlivin v ovzduší ovlivnily i kvalitu života obyvatel. Průměrná délka života v pánevních okresech byla oproti zbytku Československa o dva až tři roky nižší a na znečištěné ovzduší svým zdravím doplácely zvláště děti," uvedl Štěpán Mikula ze SYRI a Masarykovy univerzity, který výzkum vedl.

Z kraje poznamenaného těžbou hnědého uhlí a jeho spalováním v tamních elektrárnách začali v 70. letech 20. století ve velkém odcházet lidé. Tehdejší komunistická vláda se snažila situaci řešit systémem pobídek, které měly na místě udržet pracovní sílu a přilákat kvalifikované pracovníky.

Změnu ale přineslo až odsíření regionu, které začalo po změně režimu v 90. letech. Roční koncentrace oxidu siřičitého díky němu postupně klesly pod limity stanovené hygienickými normami, což pomohlo zlepšit životní prostředí. Emigrace ze silně znečištěných obcí se snížila o 24 procent ve srovnání s méně znečištěnými místy. Pro vědce tento vývoj představuje přirozený experiment, který ukazuje, jak lidé migrují v závislosti na vývoji životního prostředí.

"Změna v migračním chování však nebyla stejná v obcích napříč celým regionem. Vyšší citlivost na zlepšení životního prostředí vykázaly obce, které měly před začátkem odsiřování nižší občanskou vybavenost, jako je dostupnost škol, nemocnic, kulturních zařízení nebo státních úřadů. To ukazuje, že dobrá občanská vybavenost je faktorem, který před počátkem odsiřování alespoň do jisté míry kompenzoval negativní efekty znečištění a odrazoval obyvatele od rozhodnutí odstěhovat se z jejich obcí," doplnil Mikula.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (26)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

1.8.2023 05:32
Ještě více by vylidňování severu Čech pomohla konečně stavba alespoň 1jezu na Labi !
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

1.8.2023 06:03 Reaguje na smějící se bestie
to je nepravděpodobné...v okolí " vody" není vysoká nezaměstnanost už teď. Problém je, že nad podzemním jezerem jsou chemické závody....podzemní jezero jde od Prahy do Ústí...největší hnus jde do podzemních vod.

Když zastavíte rypadla, tak to znamená, že už nebudou doly zabírat další půdu.
Lithium je další podobná zrůdnost, kde z toho budou mít peníze mimo lidí z regionu. Povrchové doly jsou nesmysli, který ničí vše živé.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

1.8.2023 06:07 Reaguje na smějící se bestie
to, jak bude místo rozvojově úspěšné předdefinovalo jeho geologické okolí, tedy jednoduše, jestli je v údolí nebo na rovině...např, Děčín bude dírou vždycky, protože je v úzké kotlině a nic tam kloudných neuděláte... Zabírat zemědělskou půdu je trestuhodné
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

1.8.2023 06:08 Reaguje na Jaroslav Řezáč
kloudného neuděláte...
Odpovědět
pk

pepa knotek

1.8.2023 09:35 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Vezmu to jenom z pohledu "potravinové soběstačnosti" ostatní průmysl vynechám - za socialismu byla v Děčíně mlékárna, konzervárna, pekárna, jatka, pivovar, čokoládovna. Vše zlikvidováno, takže to nebude geologií okolí, ale něčím jiným. Místa je dost, ale výrobu už nikdo neobnoví, protože další generace lidi co by to uměla vyrábět už se nevychovala.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

1.8.2023 11:26 Reaguje na pepa knotek
1*
Tak to dopracovali " demokrati"/novodobí svazáci po " sametu " !
Odpovědět
sv

sv

1.8.2023 15:11 Reaguje na smějící se bestie
A co ti zabránilo totalitní svazáku chodit nakupovat do místních jatek a tím je zachránit?
Odpovědět
ss

smějící se bestie

1.8.2023 18:16 Reaguje na sv
Proběhla většinou privatizace a nový majitel firmu dovedl ke " krachu "/zbohatl za 2odpoledne.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

8.8.2023 09:27 Reaguje na smějící se bestie
Ano, sajrajte. Já ti něco připomenu jo??? 1.1.1988 vstoupil v platnost zákon o státním podniku, který na státní podniky transformoval původní národní podniky, a podniky místního hospodářství. A s tím jaksi souviselo co??? Správně, sajrajte, VOLBA ŘEDITELU!!!!!!!!! Kdo byli kandidáti??? Většinou bolševici. Kdo je zvolil???? DĚLNÍCI. Kdo privatizoval většinu podniků, které se nepodařilo napřímo odprodat do zahraničí??? Právě tito dělníky instalovaní bolševici!!!!!!!!! Tak o co tu jde??? Nelíbí se Vám to????No, alespon vidíte, co za verbež je dělnická lůza, a její předvoj, komouši!!!!!
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

8.8.2023 08:53 Reaguje na smějící se bestie
Ano, takto to dopracoval dělnický sajrajt, a spotřebitelé.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

2.8.2023 07:03 Reaguje na pepa knotek
To bude asi tím, že to soudruh ukradl, nechal chátrat a po převratu to nemělo na trhu šanci...😉
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

8.8.2023 08:53 Reaguje na pepa knotek
Hloupý soběstačnoide, mlékárna, pekárna, konzervárna jatka pivovar ani čokoládovna žádné primární potravinové suroviny neoprodukuje. Proto je nesmyslné tyto zasazovat do kontextu potravinové soběstačnosti.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

8.8.2023 09:22 Reaguje na pepa knotek
Lžete, v Děčíně žádný pivovar nebyl, jestli myslíte místo, kde se vařil Březňák, tak to nebyl pivovar, ale samoserovar.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

8.8.2023 08:55 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Aha, takže geologické okolí zabraňuje stavbě garáží? Pokud jsou tam tři garáže, tak v jedné lze založit Microsoft, v jedné Apple, a ve třetí Hewlett-Packard.

Jo, aha, já zapomněl, pro vás bolševickou verbež to nejsou kloudné firmy.
Odpovědět
LB

Lukas B.

1.8.2023 09:34
severní (severozápadní) čechy, tj. pás od sokolova po děčín měly v posledních třech-čtyřech generacích pohnutý osud - původní nádherná krajina byla 1. zbavena původního obyvatelstva, které bylo nahrazeno přivandrovalci, 2. zničena povrchovou těžbou a emisemi, 3. zkrachovala utlumením těžkého a chemického průmyslu, 4. proběhla další výměna obyvatel, jedni odešli za prací a do levných uvolněných bytů byli sestěhováni problematičtí nájemníci z měst (echt romáka už na žižkově, v karlíně a v libni nenajdete).
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

2.8.2023 09:58
Po ukončení těžby a mnoha továren dělníky jako obyvatele nahradili jiní,
ale většinou nepřízpůsobiví a NEPRACUJÍCÍ. Vylidnění se tím pádem zbrzdilo,
ale odchází jako od nás z Ostravska inteligence a ti, kteří nalézají jinde
(Praha, Brno) méně náročné a lépe placené zaměstnání. Syn se potom otci
směje, že za dřinu v dole bere polovinu toho, co on v kanceláři nějakého úřadu a nehrozí mu úraz, či smrt v závalu tisíc metrů pod zemí. Vždyť
to uhlí dovezeme na dluh z Austrálie a ty dluhy splatíme dluhy novými.
Za třicet let dospět od nuly ke třem bilionům není umění, to je prostě
neschopnost všech poplyšových vlád a změnit regiony z průmyslových na
skanzeny bývalého průmyslu opravdu není umění! Nevyrábět a pracující
uspokojit almužnou na dluh má k prosperitě setsakra daleko!
Odpovědět
LB

Lukas B.

3.8.2023 08:29 Reaguje na Břetislav Machaček
ad "Za třicet let dospět od nuly ke třem bilionům...."
1. není to 30 let. ale 27 let, resp. dohledejte si schodky státního rozpočtu, plán a skutečnost.
2. za socíku byl sice formálně vyrovnaný rozpočet, ale za cenu obrovského vnitřního dluhu (zanedbané úplně všechno, od dopravní infrastruktury přes školství po stav životního prostředí). a tento vnitřní dluh se projevuje neustále - když vezmeme státy se srovnatelným hdp na obyvatele v roce 38 (třeba francie, švédsko, nizozemí...) a porovnáme se současným hdp na obyvatele (které bychom teoreticky mohli mít, nebýt ve sféře vlivu východu), dělá to zhruba půl milionu na hlavu, tedy pět bilionů celkem ročně.

malé doplnění: státní bankrot se tady udál v roce 1953. a jen hodnota uranu zdarma vyvezeného do sssr je v dnešních cenách něco okolo 3 miliard.
Odpovědět
LB

Lukas B.

3.8.2023 08:30 Reaguje na Lukas B.
pardon, cena uranu není 3 miliardy, ale biliony.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

3.8.2023 09:13 Reaguje na Břetislav Machaček
Macháček a jeho nulový dluh po komunistech. Víš, ono se ti hezky šermuje nulovým dluhem, když dluh přesuneš na státní podniky. Kdyby jsi se třeba podíval, na čem se v roce 90 shodli Zeman, Komárek a Kočárník - vnitřní dluh 1,6 bilionu KČS. Ještě si k tomu přidej to, jak komouši vše ukradli a třeba i měnovou reformu - zlodějinu století. Komické, že stále se vyskytují existence věřící tomu komoušskému blábolu. :D :D
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

8.8.2023 09:12 Reaguje na Petr Eliáš
Nulový dluh byl jen a pouze pro to, protože koruna nebyla konvertibilní, a bankrotujícímu ČSSR pod embargem by stejně nikdo nepůjčil :)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.8.2023 16:20 Reaguje na Břetislav Machaček
Macháčku, vy jste byl vždycky komik. Proč teda náš cha cha "nezadlužený" průmysl totálně zbankrotoval?
Bo měl gigantický vnitřní dluh, který za nás zaplatili noví majitelé privatizovaných fabrik a vrazili do nás minimálně 3 BILIÓNY kaček!!

A dnes? Podívejte se jen na významné ministry financí. Těch, kteří dokázali šetřit a nevytvářet dluhy, nebylo moc. Prakticky Klaus a Kalousek. Lidem jsou nenáviděni a dnes byje nikdo nevolil.
A ti rozhazovační? Rusnok, Sobotka a hlavně Schillerová, ta provedla dluhový přemet naprosto nevídaný.
A co lidi? Berou je normálně a Dluženu budou volit v příštích volbách.
Tak čemu se čemu? Kdo může za to, že máme houno a bilióny dluhů?
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

8.8.2023 09:13 Reaguje na Pavel Hanzl
Rusnok moc rozhazovačnej nebyl, ten tam byl za Zemana. Navíc nebyl MF, ale MPO.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

8.8.2023 09:11 Reaguje na Břetislav Machaček
Aha, a vy byste si asi představoval, aby se fotr - nekvalifikovaná smradlavá lopata smál synovi, lékařovi, že vydělává alumužnu, že?

Víte, matláčku-smradláčku, jenom velmi malá část lidí, co sedí v kancelářích, je zaměstnána ve veřejném sektoru, a troufám si říci, že téměř určitě ti, kdož z toho vašeho špinavého negramotného chacharstánu odchází, jdou pracovat někam na úřad.

Mimochodem, když si myslíte, že mimo šachtu je práce nenáročná, tak proč ti vaši chacharsští špinavci nešli dělat méně náročnou práci poté, co je z těch šachet vymetli, a parazitovali na rentách a dávkách, které jdou z daní těch nenáviděných pražáků, co?

Von totiž na těch úřadech funguje věkový automat, a mladí lidé si prostě na úřadech veřejného sektoru nevydělají tolik, aby v té nové lokalitě mohli vůbec existovat.

A žádné uhlí z Austrálie není potřeba dovážet, ve slušné ČR žádné takové uhlí není potřeba - uhlí z Austrálie potřebujete akorát vy chachaři, protože nic jiného, než házet lopatou neumíte.

A ta vaše špinavá lež o nule dluhů - to snad ani nemá cenu komentovat, prolhaná chacharská špíno.

Mimochodem, zdaleka největší rozpočtový spogtřebič je ten váš chacharstán, je tam nejvíce pobíračů dávek, do útlumových programů se v devadesátkách vrazilo bez jakéhokoli úspěchu desítky miliard, které jste akorát vy chacharská špína prochlastali ve stodolní, a to se odputávám od toho, že jste vy chacharská špína okradla i například lidi, kteří měli úspory u Union banky, u které měla Nová Hut gigantický nesplatitelný dluh, protože chacharským špínám, které tam pracovali, se vyplácely nesmyslně vysoké mzdy.

To, jak ten Váš chacharstán vypadá, za to si můžete samí, a nikdo jiný. Co asi tak podle Vás vláda má dělat v okamžiku, kdy to chacharské uhlí je neprodejné, protože je předražené, a totéž platí o surovém železe a hutních polotovarech, co? Kdo může za to, že jste se vy smradlavý, ničemný chacharský lopaty nic jiného nenaučily dělat, co?

Kterým Zákonem vám jakákoli vláda zabránila, abyste si vybudovali vlatní podnikatelskou infrastrukturu, a začali něco dělat? Myslíte, že do jiných regionů vláda sypala nějaké peníze?? OMYL!!!!!!!!! To se dělo jen a pouze v tom vašem chacharstánu, a vyj eště kvičíte!!!!!!!!
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

8.8.2023 09:18 Reaguje na Břetislav Machaček
No, tvl, to jsou slinty!!!!!!!!!!!!!!!!

Macháčku, sedím v kanceláři, z okna výhled na Krušné hory, a v okolí pěknejch pár vyloučenejch lokalit. Mám služebáka, a smlouvu koncipovanou tak, že cesta mezi bydlištěm a kanceláří je SC, tudíž plně hrazená zaměstnavatelem, a souvisí s tím i stravné podle ZP. A mzdu mám výrazně nadprůměrnou i na pražské poměry. A to Vás upozorňuju, ža kolegové jsou na tom lépe, páč jezdí na zahraniční služebky mnohem více, než já.

Důvod, proč mladí opouštějí chacharstán i ústecký kraj není ekonomický.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

8.8.2023 09:32 Reaguje na Břetislav Machaček
Matláčku, nejméně náročná profese je házet lopatou pod zemí.

Důkaz: Může to dělat každý. Náročnost práce určuje míra schopností a dovedností, kterými je potřeba vládnout, aby bylo možné tu práci úspěšně zvládnout.

Z toho jaksi vyplývá, že práce recepčního, kde je požadována znalost jazyka, je náročnější, než nějaké lopaty na šachtě.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.8.2023 16:23
Odsíření zařídil Václav Klaus, zlý ropák, ovšem v době, kdy byl ještě normální.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist