https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/irozhlas-cizp-zastavila-vysetrovani-pokusu-se-solankou-na-becve
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ČIŽP zastavila vyšetřování pokusu se solankou na Bečvě

27.10.2021 11:08 | ZLÍN (ČTK)
"Fyzické osoby, které daný pokus provedly, nemohou být ze zákona předmětem našeho šetření, to je věcí místně příslušného úřadu," uvedl mluvčí.
"Fyzické osoby, které daný pokus provedly, nemohou být ze zákona předmětem našeho šetření, to je věcí místně příslušného úřadu," uvedl mluvčí.
Foto | Jakub Hruška
Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) zastavila vyšetřování experimentu se solným roztokem, který na řece Bečvě provedli kvůli loňské otravě vědci a rybáři. Případ tak uzavřela bez postihu. Původně přitom inspektoři měli za to, že pokusem mohl být porušen vodní zákon. Pochybení nenašel ani Zlínský kraj, případ je tak definitivně uzavřen. Napsal to dnes server iROZHLAS.cz. Pokus ověřoval, jak se v Bečvě mísí vypuštěné anorganické látky, a jeho výsledky zpochybnily znalecký posudek pro policii.
 

"Na základě obdrženého podnětu jsme se zabývali tak, jak nám to zákon ukládá, dvěma právnickými osobami, u kterých kontrolou nebylo prokázáno, že by daný pokus realizovaly, a proto jsme šetření s těmito právnickými osobami v této věci zastavili," uvedl pro server mluvčí ČIŽP Jiří Ovečka.

Podnět, který inspektoři obdrželi, byl namířen mimo jiné proti pobočce Českého rybářského svazu v Hustopečích nad Bečvou v čele s předsedou Stanislavem Pernickým. Ten se ale na pokusu se solným roztokem podílel nikoli pod hlavičkou profesní organizace, ale jako soukromník. Právě to byl důvod, proč inspekce případ uzavřela bez postihu. "Fyzické osoby, které daný pokus provedly, nemohou být ze zákona předmětem našeho šetření, to je věcí místně příslušného úřadu," uvedl Ovečka.

Inspekce původně chtěla případ předat k posouzení ještě na Zlínský kraj, z toho ale sešlo. "Zlínský kraj v této věci neobdržel žádný podnět," uvedla jeho mluvčí Soňa Ličková. Hejtmanství se totiž experimentem rybářů a vědců na Bečvě už dříve zabývalo a došlo k závěru, že zákon porušen nebyl. Koncentrace soli při pokusu podle krajského odboru životního prostředí nepřekročily kritickou mez.

Pokus se solankou podnikli rybáři a vědci pod vedením přírodovědce Jakuba Hrušky 27. července. Podle policie, která se opírá i o posudek znalce Jiřího Klicpery, se kyanidy do řeky dostaly kanálem z Rožnova pod Radhoštěm, který ústí ve Valašském Meziříčí do Bečvy. Někteří rybáři a vědci to považují za nesmysl, neboť první ryby začaly v řece hynout až po více než třech kilometrech od vyústění kanálu. Solný roztok proto pokusně vylili u vyústění rožnovského kanálu a zaznamenávali, jak se v řečišti chová. Pokus podle Pernického ukázal, že chlorid sodný, který je anorganická látka stejně jako kyanid draselný, se ve vodě rozptýlil v celé šíři toku už po 600 metrech. Podle něj tak únik jedu musel být podstatně blíže k místu nálezu prvních mrtvých ryb.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

27.10.2021 11:43
Odpoví mi někdo, proč stejnou iniciativu a akčnost neprojevila ČIŽP při loňském vyšetřování havárie na Bečvě? Přitom ministr životního prostředí Brabec tehdy prohlašoval, že viník bude znám během hodin.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

28.10.2021 05:40 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
to samé mě také napadlo...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.12.2021 14:10 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Jmenuje se to systémová korupce, nejhorší varianta.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist