https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/izrael-obvinil-iran-z-ekologickeho-terorismu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kvůli ropnému úniku obvinil Izrael Írán z ekologického terorismu Aktualizováno

3.3.2021 20:00 (ČTK)
Ochránci životního prostředí hovoří o ekologické katastrofě, jejíž následky se budou likvidovat několik let. Ilustrační snímek.
Ochránci životního prostředí hovoří o ekologické katastrofě, jejíž následky se budou likvidovat několik let. Ilustrační snímek.
Licence | Volné dílo (public domain)
Za únik ropy, která zamořila desítky kilometrů pobřeží v Izraeli a Libanonu, je odpovědná loď Emerald libyjského majitele, která vyplula z Íránu. Řekla to dnes izraelská ministryně životního prostředí Gila Gamlielová a únik označila za "ekologický terorismus", který má vazbu na Írán. Její názor ale nepotvrdily bezpečnostní složky.
 

"Írán praktikuje terorismus nejenom jadernými zbraněmi a snahou dostat se k našim hranicím. Páchá ho také poškozováním životního prostředí. Bojujeme proti znečištění a ubližování životnímu prostředí bez ohledu na hranice," řekla ministryně. Neposkytla ale informaci o libyjské firmě, která plavidlo vlastní, ani detaily o íránském podílu na úniku látky. Pohrozila však zahájením soudního řízení. "Budeme se soudit jménem všech izraelských občanů kvůli škodě na zdraví, přírodě, floře i fauně," řekla.

Izraelská televize Channel 13 ale oznámila, že představitelé bezpečnostních složek názor Gamlielové nesdílejí. Televize také vyjádřila podivení nad tím, že se na obsahu sdělení ministryně nepodílela tajná služba Mossad nebo jiné bezpečnostní agentury.

Televize Kan s odvoláním na nejmenovaného bezpečnostního představitele oznámila, že se nezdá, že byl Írán do úniku toxinů přímo zapojen.

Slova ministryně plně nepotvrdil ani generální ředitel z jejího úřadu Rani Amir. "Myslíme si, že únik, jehož důsledek tady máme, nenastal při přesunu ropy z lodi Emerald na menší plavidla, ale že to bylo buď úmyslné - tedy řekněme terorismus, nebo nehoda," řekl.

Podle ministerstva životního prostředí pašovalo libyjské plavidlo ropu z Íránu do Sýrie a plulo pod panamskou vlajkou. "Loď mezi 1. a 2. únorem znečistila vody izraelské ekonomické zóny. Měla vypnuté zařízení umožňující automatické sledování a zapnula je, až když se dostala do Sýrie. Mezi 3. a 14. únorem přeložila u Sýrie náklad na jiná plavidla," stojí ve zprávě úřadu. Získal také informaci, že se pak plavidlo vrátilo do Íránu a kotví nyní tam.

Izraelci prověřovali několik desítek plavidel, z nichž mohla ropa uniknout. Pátrali po lodi, která 11. února plula ve vzdálenosti asi 50 kilometrů od izraelských břehů ve Středozemním moři.

Ochránci životního prostředí hovoří o ekologické katastrofě, jejíž následky se budou likvidovat několik let. Na čistění pláží se podílí tisíce dobrovolníků, pro veřejnost jsou nyní pláže zavřené. Izraelské úřady také z obezřetnosti zakázaly prodej ryb a mořských plodů z izraelských vod.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (18)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

3.3.2021 21:07
Koukám že jsem se přesně trefil:
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/izraelci-marne-patraji-po-puvodci-rozsahleho-znecisteni-brehu#diskuse
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.3.2021 21:28 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Supr, přesně tak. Vypadalo to celé na sabotáž, já myslel, že ta loď šla ke dnu.
A teď Bečvu: koliksetkrát jednodušší je najít výusť v Deze?
Odpovědět

Jan Škrdla

3.3.2021 21:53 Reaguje na Pavel Hanzl
Jen tak mimochodem, už při první zmínce jsem měl podezření, že to někdo vypustil schválně.
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/desitky-kilometru-pobrezi-izraele-zamorila-ropa-vinik-se-hleda#diskuse

Co se týká Bečvy, tak je vidět rozdíl mezi vyšetřovateli v Izraeli a v ČR. U nás jsou buďto tak neschopní, že toho viníka nedokáží najít, nebo to ani nechtějí. Nebo to nechtějí na něčí příkaz.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

3.3.2021 21:57 Reaguje na Jan Škrdla
Co se týče toho úniku ropy, tak Izrael nemá žádného Bureše, který by na znečištění těch pláží participoval.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.3.2021 07:25 Reaguje na Jan Škrdla
Pravdivý je bod C). Jmenuje se to systémová korupce a je to ta nejhorší varianta. V komunismu to byl taky základ systému a taky na to dojel. Doufám, že teď to nebude trvat 40 let....
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

4.3.2021 00:37
Co se týká srovnání s Bečvou, na iraelských plážích nejde o kyanid. A to, že tu havarii Izrael háže na svého největšího nepřítele Irán je jasné, loď libyjského majitele je proto jako stvořená, zvláště kdy byly jedno V Iránu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.3.2021 07:27 Reaguje na Jiří Daneš
Izrael to na nikoho neháže, toho jste si mohl všimnout. On to zjistil vyšetřováním. Navíc to má logiku, náhodou se to stát asi nemohlo.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

4.3.2021 07:30 Reaguje na Jiří Daneš
Izraelský Mossad je jedna z nejlépe organizovaných tajných služeb, takže pokud Izrael něco takového tvrdí, určitě má pro to podklady. Kromě toho se dala očekávat nějaká akce za to, že loni na podzim Mossad zabil šéfa iránského jaderného programu. Mimochodem ,zkuste si najít, jak sofistikovaným způsobem byl tento člověk zlikvidován. Navzdory tomu, že se jednalo o dálkově ovládanou zbraň, lidem, kteří byli kolem něj, se nic nestalo. Bylo jasné, že na tohle Irán určitě odpoví a taky bylo jasné, že to nebude v duchu palestinských vypatlanců, kteří útočí kameny nebo hořícími pneumatikami, aby se nechali zastřelit dobře vycvičenými Izraelci. Ropná havárie nadělá mnohem více škody než nějaký bombový útok a při troše šikovnosti se viník ztratí dříve, než bude chycen při činu.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

4.3.2021 00:37
Co se týká srovnání s Bečvou, na iraelských plážích nejde o kyanid. A to, že tu havarii Izrael háže na svého největšího nepřítele Irán je jasné, loď libyjského majitele je proto jako stvořená, zvláště kdy byly jedno V Iránu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.3.2021 19:55 Reaguje na Jiří Daneš
Nesmysl jak dycky. Vám připadá normální, když představité státu normálně lžou. Jenže to je normální jen v Rusku a v babišistáně, nikde nikoliv. Zvláště v Izraeli by si to nikdo nedovolil.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

4.3.2021 09:20
Já bych jenom ještě doplnil, co bude následovat. Na rozdíl od českého Babišistánu tam právo funguje, takže izraelská vláda se spojí s pojišťovnou, u které ten tanker povinně musí být pojištěn a bude po pojišťovně požadovat úhradu škody. Možná už tuto pojišťovnu oslovila a ta zahájila svoje vlastní šetření. Na základě pojistky, kterou lodě musí mít, bude Izraeli vyplacena částka pokrývající škody způsobené ropou. Protože dotyčná událost nebyla nahodilá, pojišťovna tu částku následně bude vymáhat po škůdníkovi, který se tímto zřejmě ocitne na mizině. A vzhledem k tomu, že tam nejenže funguje právo, ale taky šuškanda, škůdník určitě nebude moci svoji společnost převést na "bílého koně", aby se zbavil odpovědnosti, takže má o "zábavu" postaráno do konce svého života.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.3.2021 10:15 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Obávám se, že pachatelé nejsou blbí a ta loď pojištěná nebyla. Na bílého koně byla napsaná už v okamžiku, když vyplula bez identifikačních systémů i bez svtětel.
A asi bude cena té lodi zlomková proti škodě, kterou napáchala. Já si původně myslel, že ji prostě jen odstřelili a potopili.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

4.3.2021 11:12 Reaguje na Pavel Hanzl
Izraelci nejsou blbí a pokud řekli, že budou škodu požadovat po pojišťovně, u které je ten tanker pojištěn, věděli o čem mluví. Pochopte, že to jsou židé a ti vědí, co říkají. Spíše si myslím, že pachatel nevěděl, že i když vypne na lodi všechnu sledovací elektroniku, loď je dohledatelná třeba pomocí satelitních snímků. Mimochodem, pokud není loď pojištěná, nesmí opustit přístav. A i když je to podle nás nebezpečná končina, je docela možné, že zákony tam platí více než u nás.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.3.2021 19:53 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Asi jo, Izraelcí velmi dobře ví, kdo to udělal a proč, jenže ti pachatélé Židy taky znají a ví, že jim to neprojde. Prostě mišuge situace, jak v muslimském světě normálně.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

4.3.2021 16:53
Těm co neumí číst zopakuji. Ropa je z Iránu, ale vezla ho libyjská loď
plující pod panamskou vlajkou do nejmenované části Sýrie. Připomínám, že
Sýrie je stále rozdělena podle sféry vlivu na více částí. To, že je to
vina Iránu tvrdí pouze ministryně životního prostředí a nepotvrdil to
mimo ni ani Mossad, či vláda. Opět tak už soudíte podle polovičatých
informací a nějak nechápu vinu Iránu, který nemá vliv na to, co s ropou provádí dopravce či vlastník. My taky nezodpovídáme za vraždění našimi samopaly po jejich dodání kurdským milicím, kterým to zkonfiskovali ozbrojenci Islámského státu. Pokud zboží někdo koupí, tak za něho
zodpovídá už on a ne prodejce. Pokud hůl na bití psa schází, tak je ji třeba alespoň vymyslet. I na to musí být použit mozek, ale ne štěk.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

4.3.2021 18:04 Reaguje na Břetislav Machaček
Nemáte tak úplně pravdu. Ten dopravce tu ropu vypustil proto, že mu za to evidentně někdo zaplatil. Tím se ten plátce stává spoluviníkem. Nebo si snad myslíte, že si ten dopravce sám z vlastního rozhodnutí zmenšil zisk tím, že samovolně vypustil tu ropu? Podle jiných zdrojů se jednalo o tisíce tun ropy. To je dost velký balík peněz.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

4.3.2021 18:55 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Proboha čtěte, to netvrdí ani Mossad a ani vláda, ale
pouze jedna ministryně. To je jako tady s Bečvou, když
se vyjadřují k otravě všichni, co umí psát a zatím se
nevyjádřil jednoznačně nikdo kompetentní. Vám opravdu
stačí taková prohlášení "amatérů"? Pokud ano, tak vás
lituji, ale moudrý člověk čeká na oficiální informaci
a případně i soud.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.3.2021 19:59 Reaguje na Břetislav Machaček
Ministryně vlády je oficiální představitel státu a nemůže ani teoreticky lhát.
Teda v Izraeli, u nás může žvanit (a taky žvaní) naprosto cokoliv.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist