https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/izrael-zvysuje-tezbu-plynu-a-surovinu-chce-dodavat-i-do-evropy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Izrael zvyšuje těžbu plynu a surovinu chce dodávat i do Evropy

17.5.2022 01:41 | TEL AVIV (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Izrael zvyšuje těžbu zemního plynu z moře a v nadcházejících měsících chce uzavřít smlouvu o dodávkách do Evropy, která se snaží omezit závislost na dodávkách této suroviny z Ruska. Izrael plánuje v nejbližších letech zdvojnásobit těžbu z nynějších 20 miliard asi na 40 miliard metrů krychlových v rámci rozšíření současných projektů a zahájení těžby na nových polích. S odvoláním na představitele odvětví to dnes uvedla agentura Reuters.
 

Izrael v současnosti dodává plyn na domácí trh a prostřednictvím místní sítě plynovodů do Egypta a Jordánska. Většina nových dodávek má být určena pro Evropu.

Problémem jsou zatím trasy dodávek. Jednou z možností vývozu do Evropy je prostřednictvím zařízení na zkapalněný zemní plyn (LNG) v Egyptě a pak potrubím prostřednictvím plynovodů, které jsou v různé fázi plánování. Jedná se také o plovoucím zařízení na zkapalněný zemní plyn, který by umožnil dodávky do Evropy přímo z Izraele.

Další možností je navrhovaný plynovod Eastmed - ambiciózní a nákladný projekt, který by spojil plynové pole s Evropou - nebo kratší plynovod do Turecka.

Nejrychlejší cestou izraelského plynu do Evropy je Egypt. Plovoucí zařízení na LNG by nabídlo nezávislost na tranzitních zemích. Přímý plynovod by poskytl nejlevnější cenu pro koncového spotřebitele, ale jeho výstavby by trvala déle, uvedla nezávislá plynárenská konzultantka Gina Cohenová ve zprávě pro izraelské ministerstvo zahraničí a Evropský parlament.

"Izrael musí jednat rychle, protože příležitost k podpisu kontraktu a pro možnost stát se významným dodavatelem plynu do Evropy bude otevřena pouze na omezenou dobu," uvedla Cohenová.

Izrael, Kypr a Řecko už podepsaly smlouvy o vybudování podmořského elektrického kabelu, který propojí jejich elektrické sítě a nabídne záložní napájení v případě nouze.

Evropa se kvůli válce na Ukrajině snaží zastavit dodávky plynu z Ruska. To dodává zhruba 40 procent plynu, který region potřebuje. Loni ruské dodávky činily přibližně 155 miliard metrů krychlových.

Izraelský plyn by mohl rozšířit dodávky do Evropy spolu s dodávkami z dalších zemí, jako jsou Spojené státy a Katar.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (18)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

17.5.2022 08:16
Sice malý, ale každopádně krok správným směrem. Stačí sedm takových kroků a jsme vysmátí.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

17.5.2022 08:50 Reaguje na Pavel Hanzl
Základem je najít hejla, který je ochoten platit vysokou cenu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.5.2022 11:40 Reaguje na Richard Vacek
A kolik hejlů platíme dnes za krvavý plyn z Ruska? 4x tolik než normálně!! Izraelský bude stát polovinu (stejně jak Americký alžírský atd.)
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

17.5.2022 11:30 Reaguje na Pavel Hanzl
No vysmátí teda rozhodně nejsme a jen tak nebudeme, bo ačkoli je slušná šance, že fyzicky bude plynu dostatek ... bavíme se ale o střednědobém horizontu, rozhodně ne třeba o letošku ... tak tyhle srandy se vyplatí jen v případě dnešních cen. Ze kterých tedy zatím nikomu do smíchu moc není.

Takže alternativní zdroje samozřejmě ano, ale o nějakém vysmátí nemůže být řeč.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.5.2022 11:44 Reaguje na Svatá Prostoto
Pokud se to normálně usadí, odhaduje se, že cena bude maximálně poloviční, než kolik stojí dnes krvavý plyn ruský.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

17.5.2022 14:14 Reaguje na Pavel Hanzl
Ehm ... ono se odhaduje? Samozřejmě, že po skončení války půjde cena plynu dolů. Ale nakolik neví ani Hospodin, stejně jako kdy to bude. A pokud by Putina vzal čert a s Ruskem se dalo zase aspoň trochu normoš bavit, tak ceny mohou jít dolů dost a pak je otázka, zda se tyhle pokusy vyplatí.

Všichni ekonomové jasně říkají, že dokud nebude války konec, nelze předjímat lautr nic a reálně nikdo neví co opravdu bude.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.5.2022 17:02 Reaguje na Svatá Prostoto
Pokud by Putlera vzal čert a skončil by v kotli s Hitlerem a Stalinem, neznamená to, že s Rusem bude řeč.
Dnes se překopávají všechny energetické cesty v celé Evropě i částečně v Americe.
Proč myslíte, že ten plyn nám už dávno nezablokoval?
Evropu by poškodil fest, ale ona by se zbráborala a přepákovala si celý systém na jiné dodavatele. A on by se do toho už nikdy nevrátil.
Dopadne to stejně tak, Evropa časem ruské energie odstřihne úplně a pokud by přišli s prosíkem, možná něco brát budeme, ale krutě pod cenou a se zálohou v zádech, protože jim už nikdo nevří ani dobrej den.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

18.5.2022 11:51 Reaguje na Pavel Hanzl
S Ruskem řeč samozřejmě bude, bo oni potřebují prachy a potřebovat je budou. A my potřebujeme plyn.

My si postupně bude hledat jiné dodavatele a jiné způsoby přepravy a Rusko si úplně stejně bude hledat jiné odběratele a jiné způsoby přepravy.

Evropa nic úplně odstřihávat nebude, bo není až tak blbá, a Rusko taky nebude nic odstřihávat a s prosíkem nebude chodit nikdo.

Vy mi fakt někdy přijdete jak z Káji Maříka.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.5.2022 22:26 Reaguje na Svatá Prostoto
My potřebujeme plyn, jenže ze spolehlivého zdroje. Takže Rusko je out.
My se odstřihneme úplně, až budeme mít náhradu (odhaduji že ne letos, ale za rok, dva) a Rusko ať si hledá co chce kde chce.
S Ruskem bude řeč jak s podělaným tanec, protože dnes ztratilo poslení špetku důvěryhodnosti a všem je jasné, že nám spolehlivě dodávalo suroviny jen proto, aby nás moho zařezat.
A lidé mají paměť a kšeftaři zvlášť, podívejte se na Ukrajince, kteří mají s Rusy staleté zkušenosti.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

19.5.2022 12:25 Reaguje na Pavel Hanzl
Potřebujeme zajištěné dodávky plynu, jedno odkud, a to současně za co možná nejvýhodnější cenu. Není problém, aby někteří dodavatelé byli rizikoví, protože když s tím dopředu počítáte, lze ta rizika ošetřit tak, že ani výpadek některých dodavatelů nepředstavuje větší problém.

Já vím, že na vás je to moc složité, ale s tím nic nenadělám:-).

Ukroši od Ruska plyn furt berou:-))))
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.5.2022 21:13 Reaguje na Svatá Prostoto
No, právě!!! Jmenuje se to diverzifikace a normální vlády se o to snažily, ovšem ruští doblblíci se nás pověsili čistě na Rusko. To bylo Putinovým cílem a dnes nás topí jako koťata.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

17.5.2022 10:39
Naivně jsem si myslel, že se pracuje na dekarbonizaci a jak vidět, pracuje se na úplném opaku. Kde je náš bombarďák Timmermans, mpř. EK a jeho
eurohujeři z Green Dealu ?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.5.2022 11:42 Reaguje na Miroslav Vinkler
To není možný, abyste to nepochopil. Grýndýl zrychluje tlačí ho ceny fosilu. Izraelský plyn bude MÍSTO KRVAVÉHO, nikoliv navíc.
Ani tohle nepochopíte?
Odpovědět
Pe

Petr

17.5.2022 17:32 Reaguje na Pavel Hanzl
Když někdo zdvojnásobí těžbu nějakých surovin, je to navíc, se všemi "výhodami" pro životní prostředí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.5.2022 17:37 Reaguje na Petr
A když někdo sníží prodej plynu, tak si zablenduje vrty se všemi "nevýhodami" pro životní prostředí. A udělá si rezervu do budoucnosti.
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

17.5.2022 22:34
Fakt máte pocit, že je to dobrá investice do fosilu, když to je to jen na maximálně 20 let?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.5.2022 08:08 Reaguje na Katka Pazderů
Jistě. Ta technologie většinou ani větší životnost nemá a stejně se plyn bude využívat pořád, na totální dekarbonizaci nevěřím.
Pokud by měli všichni lidi na světě o to zájem, tak by se to snad podařilo, ale podívejte se třeba na Rusko.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

18.5.2022 11:52 Reaguje na Katka Pazderů
Zrovna u plynu to bude hooodně dlouhejch 20 let:-))).
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist