https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/izraelci-marne-patraji-po-puvodci-rozsahleho-znecisteni-brehu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Izraelci marně pátrají po původci rozsáhlého znečištění břehů

1.3.2021 02:56 | JERUZALÉM (ČTK)
Mazem je pokryto 90 procent izraelského středomořského pobřeží o délce téměř 200 kilometrů. Podle AP se tam vyplavilo 1000 tun ropné látky. Dopady jsou patrné na celém ekosystému, zemřeli ptáci, mořské želvy a další živočichové. Vzhledem k toxicitě látky jsou pláže pro veřejnost zavřené. Ilustrační obrázek
Mazem je pokryto 90 procent izraelského středomořského pobřeží o délce téměř 200 kilometrů. Podle AP se tam vyplavilo 1000 tun ropné látky. Dopady jsou patrné na celém ekosystému, zemřeli ptáci, mořské želvy a další živočichové. Vzhledem k toxicitě látky jsou pláže pro veřejnost zavřené. Ilustrační obrázek
Foto | Igor GOLUBENKOV / Flickr
Izrael rozšířil pátrání po lodi, z níž před několika dny nedaleko jeho břehů unikla ropná látka a znečistila pláže od jižního Libanonu až po jih Izraele. Původně byl v podezření řecký ropný tanker Minerva Helen, na nějž Izrael poslal vyšetřovací tým. Ministerstvo ochrany životního prostředí ale v neděli oznámilo, že tato loď za ekologickou zkázu odpovědná není.
 

Vyloučila to i firma, které plavidlo patří. Vyšetřovatelé proto dál pátrají po lodi, která 11. února plula v asi 50kilometrové vzdálenosti od izraelských břehů a z níž toxická látka zřejmě unikla.

Únik způsobil situaci, kterou ochránci přírody označili za ekologickou katastrofu s následky, jejichž odstranění potrvá několik let.

Lepkavý černý olejnatý maz z pláží nyní odstraňují tisíce dobrovolníků a vojáků a snaží se také zachránit postižené živočichy.

Ministerstvo životního prostředí spolupracuje s evropskými agenturami a zpočátku se zaměřilo na deset lodí, které mohly být za únik odpovědné. Některé z nich už byly ze seznamu vyřazeny, ale pátrání se rozšiřuje na další plavidla.

"Ten únik má svého původce. Nehodláme pominout zločin spáchaný na životním prostředí a učiníme vše, abychom viníka našli," prohlásila ministryně ochrany životního prostředí Gila Gamlielová.

Situací trpí i rybáři z pobřežních vesnic, protože vláda tento týden vydala zákaz prodeje úlovků z moře. Rybáři z vesnice Džisr az-Zarká ale přesto na moře vypluli a trvají na tom, že lov ryb je bezpečný. "Ten maz plave na hladině, nedostává se do hloubky. Poškozuje to útesy a možná i mořské řasy, pláže a mnoho věcí včetně našeho vybavení. Ryby ale nekonzumují nic, co není přírodního původu," prohlásil představitel místních rybářů Samí Alí, jehož citovala agentura AP.

Vědci jsou ale jiného názoru a trvají na tom, že rybolov není bezpečný a je třeba rozsah škod analyzovat.

Mazem je pokryto 90 procent izraelského středomořského pobřeží o délce téměř 200 kilometrů. Podle AP se tam vyplavilo 1000 tun ropné látky. Dopady jsou patrné na celém ekosystému, zemřeli ptáci, mořské želvy a další živočichové. Vzhledem k toxicitě látky jsou pláže pro veřejnost zavřené.

Přeživší želvy pokryté olejnatým mazem se dostávají do rukou pracovníkům národního záchranného centra. Želvy mají toxickou látku i v dýchacím ústrojí. Guy Igvy, který v centru pracuje jako zdravotnický asistent, řekl, že se centrum snaží zachránit 11 želv. "Přinesou je sem pokryté mazem, který je i v jejich dýchacích cestách," řekl Igvy. Zaměstnanci mechanicky cesty čistí, ale snaží se také toxiny vypudit z trávicího systému. Dávají proto želvám majonézu, která trávicí systém dokáže vyčistit a rozložit maz, řekl Igvy. Očištění želv potrvá asi týden a pak by se mohly vrátit do přírody.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

1.3.2021 07:17
Tresty pro původce ekologických havárií , kteří se úmyslně vyhnou své povinnosti oznámit ekologickou havárii úřadům, by měly být doslova drakonické.
Propadnutí majetku právnických i fyzických osob, plná náhrada škody a pro přímé viníky vězení.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

1.3.2021 14:01 Reaguje na Miroslav Vinkler
To je sice hezké, ale nejdříve musíte toho viníka zjistit, což se v tomto případě nedaří.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.3.2021 07:53
Pokud byla ta loď tak fatálně poškozená, že z ní vyteklo tak obrovské množství ropy, tak se asi potopila.
Jak vůbec může loď "vypustit" tak obrovské množství ropy? Na to přece nemá vůbec zařízení, to musela získat díru v boku, ne? Na širém moři?
Židi ví vždycky všechno, ale tohle nezjistit? Něco mi tu nesedí....
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

1.3.2021 13:57 Reaguje na Pavel Hanzl
Viděl bych to jako cílenou sabotáž vůči izraelskému pobřeží. Mohla to být nějaká menší cisternovou loď, která plula v určité vzdálenosti kolem pobřeží a čerpadlem vypouštěla ropu po několik hodin. Než ropa dorazila na pobřeží, uplynulo několik dní a inkriminovaná loď už byla dávno v bezpečí. Původce bych hledal mezi odpůrci Izraele.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

1.3.2021 14:42 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
V pátek někdo zaútočil na izraelskou obchodní loď. Izrael označil jako původce útoku Irán. Původce té ekologické katastrofy bych asi hledal tam.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist