https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jak-souvisi-mizejici-motyli-lecive-byliny-a-znecistene-ovzdusi-hodne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jak souvisí mizející motýli, léčivé byliny a znečištěné ovzduší? Hodně

24.7.2018 09:21 | PRAHA (Ekolist.cz)
Monarcha stěhovavý (na obrázku), stěhovavý motýl z čeledi babočkovitých, má problém.
Monarcha stěhovavý (na obrázku), stěhovavý motýl z čeledi babočkovitých, má problém.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Austin Thomason/Michigan Photography / eurekalert.org
Monarcha stěhovavý, stěhovavý motýl z čeledi babočkovitých, má problém. Jeho housenky doplácí na znečištěné ovzduší, které jim znehodnocuje živné rostliny. Tento nadmíru složitý řetězec nečekaných souvislostí ve studii rozpletli entomologové z Univerzity v Michiganu. Píše o tom EurekAlert.
 

Monarchové patří mezi opravdu nepřehlédnutelné druhy motýlů, a každé setkání s nimi je zážitkem. Nejen biologové, ale i vědou nepostižení lidé z Michiganu si proto všimli, že takových příjemných setkání v posledních letech povážlivě ubývá. A z tohoto důvodu začala Leslie Deckerová pátrat po příčinách. Ve velmi rozsáhlém experimentu pak dokázala spolu s kolegy rozluštit záhadu úbytku tohoto ikonického druhu. Její výzkum sice přináší odpověď, ale bohužel už nikoliv řešení.

Pokud bychom chtěli postup její práce popsat ve zkratce: dospělých motýlů je k vidění méně, protože se ukončení vývojové fáze dožije výrazně menší množství housenek. Na počátku sezóny je přitom housenek stejné množství, jako bývalo jiná léta. V čem je tedy problém? Podezření padlo na klejichu, živnou rostlinu, na kterou jsou housenky motýla potravně navázány. Vypadalo to ale na slepou cestu bádání, protože v posledních letech v Michiganu těchto rostlin také neubylo.

Deckerová se ale nenechala odbýt: pokud sedí počty housenek i živných rostlin, musí být zádrhel někde jinde. Respektive uvnitř. Klejichy jsou totiž za normálních okolností našlapány toxickými glykosidy, které housenkám motýla nevadí. Naopak, potravou získané chemikálie využívají při své vlastní obraně. Díky ní se stávají téměř nepoživatelné. Tedy stávaly. Klejichy v Michiganu teď nejsou už tak jedovaté, jak byly dříve! A housenkám proto neposkytují dostatečnou ochranu.

Co za tím stojí? Deckerová na experimentálních zahrádkách doložila, že za změnou stojí znečištěné ovzduší. Čím více oxidu uhličitého je kolem klejichy, tím méně toxických látek produkuje. Spalování fosilních paliv tak poněkud zdlouhavou cestou ovlivňuje úspěšnost přežití motýlů. Celé je to trochu složitější, protože chemické vlastnosti živné rostliny neovlivňují jen poživatelnost housenek predátory, ale také je ochuzují o povrchovou obranu vůči drobným parazitům. I ti umí s počty housenek pořádně zamávat.

Z komplikovaného případu mizejících motýlů ale vyplývá jeden zásadní nemotýlí závěr. Deckerová totiž odhalila, jak se ve znečištěném ovzduší proměňuje (snižuje) schopnost rostlin produkovat užitečné chemické látky. Třeba ty s antimikrobiálními účinky. A na tom by mohli být biti zástupci celé živočišné říše. Včetně nás. „Když hrajeme ruskou ruletu s koncentrací atmosférických plynů, zahráváme si současně s naší schopností nalézt v budoucnu jakoukoliv přírodní medicínu,“ varuje Deckerová.

Medicínsky využívané látky jako aspirin, digitalis nebo Taxol máme jen díky rostlinám. A pokud budeme i nadále zvyšovat koncentraci oxidu uhličitého v ovzduší, můžeme se dobrat stavu, ve kterém naše léčivé rostliny jednoduše přestanou léčit.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Eco Hunter

Eco Hunter

24.7.2018 10:39
1) CO2 neznečišťje ovzduší. V množství, o kterém je řeč Vás opravdu neohrozí a ani při vyšších koncentracích není jedovatý, pouze dusivý. Nejedná se o žádný toxin, takže nemůžete mluvit o znečištění. Až pak budete mluvit o opravdu znečištěném ovzduší, tak nikdo nebude poslouchat, protože si budou myslet, že o nic nejde
2) z jednoho případu děláte Vy, nebo autoři studie dosti dalekosáhlé závěry. Jak víte, že ostatní rostliny nebudou naopak stresované zvýšeným CO2 více (vždyť je to přeci jed, ne?) a nebudou produkovat více sekundárních metabolitů?
Odpovědět
MJ

Martin Jasan

25.7.2018 11:34 Reaguje na Eco Hunter
1) CO2 je považováno v určitém slova smyslu za znečištění - pollutant (fund pollutants):
https://en.wikipedia.org/wiki/Pollutant
2) Souhlas. Ač jsem pochopil, že se jedná spíše o filozofickou otázku autora článku.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist