https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/japonsko-zvazi-odchod-z-komise-zakazujici-komercni-lov-velryb
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Japonsko zváží odchod z komise zakazující komerční lov velryb

22.12.2018 00:35 (ČTK)
Japonsko loví velryby po staletí. Vlivem protestů ze zahraničí a také kvůli klesající domácí poptávce po velrybím mase však loví méně. / Ilustrační foto
Japonsko loví velryby po staletí. Vlivem protestů ze zahraničí a také kvůli klesající domácí poptávce po velrybím mase však loví méně. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Japonská vláda zvažuje, že opustí Mezinárodní velrybářskou komisi (IWC), aby mohla obnovit komerční lov velryb. Ve čtvrtek o tom informovala agentura AP s odkazem na televizi NHK. Japonsko se v komisi už desítky let zatím marně snaží získat pro komerční lov povolení. Navzdory informacím i dalších japonských médií, že vláda toto rozhodnutí učinila, ho dosud oficiálně nikdo nepotvrdil.
 

Organizace uvalila moratorium na komerční lov velryb v roce 1986 kvůli tenčícím se stavům těchto kytovců. Japonsko od té doby lovilo velryby jen pro vědecké účely. Podle Tokia se však jejich stavy mezitím zvýšily natolik, že je možné komerční lov obnovit. Žádost Tokia o obnovení komerčního lovu IWC naposledy odmítla na svém zasedání v září.

Japonští představitelé uvádějí, že z IWC, jejímž cílem by měla být udržitelnost lovu, se stala protivelrybářská organizace. Kritizují údajný nedostatek tolerance k rozdílným pohledům na velrybářství a také neschopnost vyřešit dlouhodobý rozkol mezi ochránci velryb a stoupenci jejich lovu.

Pokud se Japonsko skutečně rozhodne vystoupit, musí to komisi oznámit do 1. ledna, uvedla agentura Kjódó.

Zpráva o chystaném vystoupení z IWC se v Japonsku setkala s rozporuplným přijetím. "Vládní rozhodnutí podporuji," řekl bývalý ministr obrany Icunori Onodera, který nyní působí jako poradce pro rybolov vládní Liberálnědemokratické strany (LDP). Televizi NHK řekl, že "se v minulosti zúčastnil několika zasedání IWC a byl ohromen jejich extrémně zaujatými názory". Dodal, že "z IWC se stala nefunkční organizace". Mnoho jeho spolustraníků obnovení komerčního lovu velryb rovněž podporuje, neboť jde podle nich o součást japonské kultury. Jsou toho názoru, že v IWC nemá smysl zůstávat.

Bývalý pracovník ministerstva pro rybolov Masajuki Komacu, který Japonsko v minulosti v IWC zastupoval, nicméně vyslovil pochybnosti, že z opuštění organizace bude Japonsko mít prospěch. "Pochybuji, že odchod zlepší současnou situaci," řekl televizi HNK.

Japonsko loví velryby po staletí. Vlivem protestů ze zahraničí a také kvůli klesající domácí poptávce po velrybím mase však loví méně. Největší oblibu nachází velrybí maso u starší generace, která po něm cítí nostalgii. Mladší lidé naproti tomu velryby často vůbec nepovažují za jídlo.

Kritici říkají, že lov pro vědecké účely je v Japonsku jen zástěrkou pro komerční formu lovu, neboť velrybí maso se z něj prodává jako jídlo. Japonci ročně zkonzumují zhruba 5000 tun velrybího masa pocházejícího z lovu pro vědecké účely.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VK

Václav Kain

22.12.2018 07:01
Nechal bych je lovit v jejich vodách.Všude jinde bych je hnal jako škodnou.Ty jejich vědecké účely byl podvod jako prase.Ti jsou schopni vyndrancovat celý oceán.
Odpovědět

Jan Šimůnek

22.12.2018 10:28
Paradoxně významnou část toho, co věda o velrybách (a dalších kytovcích) ví, pochází od velrybářů. A byla doba (skoro do konce 19. století), kdy velrybáři měli více a kvalitnějších informací o velrybách než vědci.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist