https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jeskynari-nasli-v-moravskem-krasu-dalsi-mensi-jeskyni-diky-pracim-na-vodovodu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jeskyňáři našli v Moravském krasu další menší jeskyni, díky pracím na vodovodu

19.5.2021 11:51 | BRNO (ČTK)
Jeskyňáři našli v Moravském krasu poblíže blanenských Lažánek další menší jeskyni. Vchod do ní objevili v rýze pro nový vodovod. V prostoře je drobná krápníková výzdoba. Je možné, že povede ještě do jiných prostor. ČTK to řekl zástupce vedoucího správy chráněné krajinné oblasti Antonín Tůma. Jeskyňáři v Moravském krasu našli před časem rozlehlý dóm plný krápníků.
 

V místě dělníci budují nový vodovod, vchod do jeskyně našel v budované rýze člen České speleologické společnosti ZO 6-14 Suchý žleb a oblastní geolog České geologické služby Vít Baldík. Jeskyně je mělce pod povrchem, oproti blízké vozovce v hloubce asi dva metry. Na délku měří 9,7 metru, šířka je okolo 40 centimetrů, výška okolo 60 centimetrů. Prostor se několikrát lomí, na konci se zužuje asi na 20 centimetrů a průzkum dál tak zatím není možný. "Chodba míří pod Harbešskou plošinu a i na konci je čerstvý vzduch. Není tak vyloučeno, že může vést do dalších starších prostor," uvedl Tůma.

Objev jeskyně, byť relativně malé, má podle Tůmy svůj význam. V takzvaném Lažáneckém žlebu jeskyňáři doposud evidují pouze tři jeskyně, a to Veverku u Jedovnic, Svážnou studnu a Lažáneckou jeskyni. Nově objevená jeskyně, která ještě nemá jméno, je tak ve žlebu teprve čtvrtou objevenou. Podle Tůmy může být vodítkem k neznámým a předpokládaným jeskyním pod Harbešskou plošinou. Jejich existenci naznačují na plošině závrty, z nichž některé už byly zkoumány a jeskyňáři v nich našli vertikální jeskyně čili propasti. Nejhlubší a největší na plošině je jeskyně Společňák, jejíž horizontální část zvaná Hala je v hloubce 110 metrů. Poslední objev velkého dómu o ploše 30krát 30 metrů v jeskyni Ševčíkův závrt na Harbešské plošině u Vilémovic jeskyňáři zveřejnili teprve před několika dny. Dóm také ještě nemá jméno. Zajímavostí je, že je bohatý na krápníkovou výzdobu.

Jeskyňáři se nyní musí rozhodnout, zda v průzkumu nově objevené jeskyně budou pokračovat. Výkop nového vodovodu sdělníci musejí zasypat, což by znamenalo, že zasypaný bude i vchod. Jeskyňáři by se případně mohli se stavební firmou dohodnout, že vchod zasypán nebude. Nebo by podle Tůmy připadalo v úvahu vyhloubit nový vchod na konci jeskyně.

V krasu je přes 1100 jeskyní. Nejznámější jsou Punkevní jeskyně, kde se lidé plaví v člunech po říčce Punkvě a které jsou spojené s propastí Macocha. Největší je ale systém Amatérské jeskyně o délce přes 40 kilometrů. Objevy větších jeskyní jsou už výjimečné, kras je značně probádaný.


reklama

 
Libor Popela
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist