https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jihoafricka-republika-se-chysta-zakazat-chov-lvu-za-ucelem-lovu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jihoafrická republika se chystá zakázat chov lvů za účelem lovu nebo atrakce pro turisty

3.5.2021 10:20 | JOHANNESBURG (ČTK)
Rozhodnutí musí být ještě zaneseno do zákona a nejspíš vyvolá kritiku těch, kdo podnikají v lukrativním sektoru chovu lvů. V Jihoafrické republice je podle odhadů na asi 350 farmách chováno 8000 až 12 000 lvů
Rozhodnutí musí být ještě zaneseno do zákona a nejspíš vyvolá kritiku těch, kdo podnikají v lukrativním sektoru chovu lvů. V Jihoafrické republice je podle odhadů na asi 350 farmách chováno 8000 až 12 000 lvů
Jihoafrická republika oznámila záměr zakázat chov lvů v zajetí v případech, kdy mají zvířata posloužit jako lovná zvěř nebo jako atrakce pro turisty, kteří si mohou pohladit lvíče. Ministryně životního prostředí Barbara Creecyová podle agentury Reuters uvedla, že opatření posílí pozitivní obraz země v zahraničí a bude v zájmu lovu divoce žijících zvířat.
 

"Zamezení lovu lvů chovaných v zajetí je v zájmu odvětví autentického lovu divokých zvířat, posílí ekonomickou stránku lovu, naši mezinárodní pověst a pracovní místa, která toto odvětví vytváří," řekla Creecyová. Zákaz doporučila komise, kterou zřídilo ministerstvo v roce 2019. Opatření má zajistit, aby turisté, kteří se zajímají o skutečný lov divokých zvířat, nakonec nestříleli na "zvířata vypuštěná z klece", doplnila podle AFP ministryně.

Panel ministerstva také doporučil okamžité přerušení obchodu se lvími kostmi, který podle něj představuje ohrožení pro divoce žijící lvy v zemi. Creecyová sdělila, že ministerstvo přijme všechna doporučení komise, představená ve zprávě o asi 600 stranách.

Rozhodnutí musí být ještě zaneseno do zákona a nejspíš vyvolá kritiku těch, kdo podnikají v lukrativním sektoru chovu lvů. V Jihoafrické republice je podle odhadů na asi 350 farmách chováno 8000 až 12 000 lvů, uvedla AFP. Tato zvířata jsou pak lovena v ohraničených prostranstvích, slouží jako lákadlo pro turisty nebo jako zdroj pro obchod s kostmi, které jsou používány v tradiční medicíně. Divoce v Jihoafrické republice naproti tomu podle údajů Fondu na ochranu ohrožené divoké přírody (EWT) žije pouze 3500 lvů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (20)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

3.5.2021 10:34
Proti tomu mazlení s lvíčty bych nic neměl za předpokladu, že zájemce o mazlení se lvíčetem by se nejdříve šel na hodinu mazlit s jeho rodiči.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

3.5.2021 10:37
Bylo jen otázkou času, kdy k tomu dojde. Správný krok, bude se muset přejít na obchod s kostmi lišek, kun a jezevců...
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

3.5.2021 10:39 Reaguje na Karel Zvářal
A nosorožčí rohy by se mohly nahradit nastříhanými nehty. Keratin jako keratin.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

3.5.2021 10:44 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Já už na to přešel dávno. Takový sulc z tlačenky je lepší nad všechny patáky.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

3.5.2021 10:53 Reaguje na Karel Zvářal
A teď ještě kdybyte jedl moji tlačenku. Kamarád, když jsem mu dal na ochutnání vzorek, říkal, že už v životě nekoupí ty sračky ze supermarketu, kde tvrdí, že u nich je svět ještě v pořádku.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

3.5.2021 11:00 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Lehčí dávku chemie snad tělo unese, důležité je, aby tam nebyli stočenci.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

3.5.2021 11:07 Reaguje na Karel Zvářal
Tady se jedná hlavně o tu chuť. Kromě toho v té mojí je mnohem více masa a navíc jako tlačenka voní. Protože používám technologii starých řeznických mistrů a nehoním to želatinou.
Odpovědět
Hu

Hunter

3.5.2021 11:08
Absolutně nechápu, k čemu to bude dobrý. Teda kromě toho, že to pronikavě zvýší tlak na divokou populaci.
Odpovědět
LB

Lukas B.

3.5.2021 11:18 Reaguje na Hunter
že by zvýšení oficiální ceny za picnutí divokého lva? že by potenciál neoficiálních plateb bokem při omezení nabídky?
Odpovědět
Hu

Hunter

3.5.2021 11:46 Reaguje na Lukas B.
Cenově je tam samozřejmě rozdíl zásadní. Ale ta divoká populace půjde do kopru.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

3.5.2021 12:01 Reaguje na Hunter
A co udělají s těmi tisícovkami chovaných lvů? Vysadit je do přírody je pitomost a zoologické zahrady nemají zájem. Navíc se jedná o neurčité hybridy s nejasným původem, kteří jsou zřejmě šlechtěni pouze s ohledem na co nejlepší exteriér.
Odpovědět
Hu

Hunter

3.5.2021 12:07 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
To je další problém.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

3.5.2021 12:14 Reaguje na Hunter
Je zajímavé, že činitelům vadí akorát ti lvi. Přitom škála druhů chovaných na těch farmách je mnohem širší.
Odpovědět
Hu

Hunter

3.5.2021 12:17 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Ale vůbec ne, jim vadí všechno, lvi, nosorožci, sloni,... jen na to půjdou salámovou metodou. Prostě pár pitomců žije v iluzi, že v Asii najednou přestanou mít zájem o lví kosti apod.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

3.5.2021 12:23 Reaguje na Hunter
Soudruzi nahoře nejsou schopni pochopit, co dokáže černý trh. Čína zakázala prodej slonoviny a na trhu se výrobky z ní dají sehnat pořád. Ovšem za mnohem vyšší ceny, což dává větší motivaci pytlákům. Proto jsem odsuzoval to veřejné pálení sloních klů. Z těch zásob by se na několik let nasytil trh se slonovinou a z výdělku by se mohla zaplatit celá armáda kvalitně vyzbrojených ochránců rezervací v Africe.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

3.5.2021 12:54 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
S tím pálením slonoviny máte pravdu, to je taková laciná póza, že jsme proti zlu... Zatím oznámili úmysl zakázat chov lvů. Jsem si jist, že se v krátké době k farmám vrátí, neb populace v přírodě nebude moci pokrýt požadavky trhu. Zmínka o kostech jiných šelem byl hec, to jako bych apeloval za zrušení chovu dojnic, že je to týrání zvířat, a navíc se zlepší obraz země, když všichni budou vegetariáni:-) Psal jsem vícekrát, že farmy nejsou nic, než ("nutné") menší zlo. Je to v zájmu volně žijících druhů. Sluníčkáři to velmi brzo pochopí...
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

3.5.2021 13:08 Reaguje na Karel Zvářal
Když se staneme vegetariány, nic se nezmění. Akorát budeme ubližovat něčemu jinému. Nevím co je humánního na tom, že zaživa porcujete nožem cibuli, pórek nebo ředkvičku. A už jste někdy slyšel, jak zaúpí hlávkový salát, když mu vylomíte srdíčko?
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

3.5.2021 13:18 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Budu se opět opakovat, ale zajímá se někdo, jak úpí naše matička Země pod agresivní devastací miliard nenasytných červů? Tady je třeba brdzit nejvíc, ale zdá se, jako by vše bylo OK...
Odpovědět
bu

běžný uživatel

4.5.2021 15:19 Reaguje na Hunter
Chápu Vás...jako trofejový lovec s vlastními komerčními aktivitami v Africe to musíte samozřejmě hájit....takže předpokládám, že tohle se Vám líbí - https://bloodlions.org/.
Odpovědět
MK

Martin Kraus

3.5.2021 13:12
V článku chybí podstatné informace. Co se stane s těmi chovanými lvy? Co to udělá s poptávkou po lovu, o kolik při předpokládané vyšší ceně lovu divoké populace klesne, a co zbývající udělá s divokou populací. A pak taky co udělá omezení jednoho zdroje lvích kostí s cenou a nabídkou. Na který zdroj se přeorientuje a zda náhražka za tygří kosti v podobě lvích (navíc ze zajetí) nebude znamenat opětovné zvýšení ceny jednoho upytlačeného tygra v Asii.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist