https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jihoceska-zemcheba-obnovila-20-hektaru-sadu-nejvic-v-historii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jihočeská Zemcheba obnovila 20 hektarů sadů, nejvíc v historii

24.10.2020 00:30 | Č. BUDĚJOVICE (ČTK)
Zatímco v produkci ovoce se ČR vyrovná evropskému průměru, u výsadeb ne. Sady stárnou, obnova je drahá. "A firmy na to nemají, protože ziskovost sektoru ovocnářství je velmi nízká," uvedla Šťastná.
Zatímco v produkci ovoce se ČR vyrovná evropskému průměru, u výsadeb ne. Sady stárnou, obnova je drahá. "A firmy na to nemají, protože ziskovost sektoru ovocnářství je velmi nízká," uvedla Šťastná.
Největší pěstitel jablek v kraji, chelčická Zemcheba, vysázela letos 20 hektarů sadů, nejvíc v historii. Investovala do nich i díky dotacím přes deset milionů Kč. V kraji přibývá žádostí o dotace na kapkové závlahy či další opatření spjatá s obnovu sadů. Stát dotuje hektar nového sadu částkou kolem 200 000 korun. ČTK to řekli ředitel firmy Zemcheba z Chelčic na Strakonicku Jaroslav Muška a ředitelka jihočeské agrární komory Hana Šťastná.
 

Jihočeští ovocnáři se snaží do výsadby investovat dlouhodobě. Státní dotace ale podle ředitelky nestačí. Na založení hektaru sadu je potřeba až přes milion korun, dotace na hektar jsou 150 000 až 200 000 korun.

"Prosperita stojí i na moderních technologiích, součástí nového sadu by měla být kapková závlaha, ochranné sítě proti mrazům, kroupám. Sady mají význam i z hlediska klimatického: jeden hektar jabloňového sadu dokáže ochladit krajinu stejně jako dva hektary smrkového lesa," řekla Šťastná.

Zatímco v produkci ovoce se ČR vyrovná evropskému průměru, u výsadeb ne. Sady stárnou, obnova je drahá. "A firmy na to nemají, protože ziskovost sektoru ovocnářství je velmi nízká," uvedla Šťastná.

Zemcheba letos vysázela rekordních 20 hektarů, jinak ročně obnoví tři až pět hektarů. Podle Mušky je to nutné. "Když už jsme investovali do strojů - máme třeba čtyři kombajny na rybíz, protože jsme ho měli 300 hektarů - tak bez obnovy si investici zničíte. Máme na to navázáno zpracování, výrobu džusu, marmelád, takže chceme zachovat určitou produkci," řekl Muška.

Firma Zemcheba pěstuje ovoce na téměř 235 hektarech. Za komunismu to bylo až kolem 500 hektarů, ale výnosy menší. Letos sklidí 2500 až 2600 tun jablek, průměrně je to jindy 3000 tun. Firma je pěstuje na 100 hektarech. Zemcheba má 88 zaměstnanců, na sklizeň si najímá přes agentury ukrajinské brigádníky, vydělají si denně i 1500 Kč.

"Dotace na výsadbu jsou od roku 1996, kdy ministr Josef Lux pochopil, že je to třeba podporovat. Začalo se 60.000 korunami, dnes se to pohybuje kolem 200.000 korun na hektar, u ovocných stromků. To je dobré, ale musí být další investice: závlahy, opatření proti krupobití," řekl Muška.

V jižních Čechách jsou tři oblasti, kde se jablka pěstují nejvíce a kde má jejich pěstování tradici - Chelčice, Krtely a Lhenice. Ovoce se v těchto sadech pěstuje od poloviny 19. století, vozilo se odsud i na císařský dvůr do Vídně.

Sklizeň ovoce v jižních Čechách bude letos asi o 15 až 20 procent nižší proti průměrným rokům. Jarní mrazy poškodily hlavně třešně, naopak dobré výnosy jsou u švestek.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist