https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jurecka-ocenuje-shodu-na-zprisneni-trhu-s-emisnimi-povolenkami
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jurečka oceňuje shodu na zpřísnění trhu s emisními povolenkami

19.12.2022 00:50 | PRAHA (ČTK)
Marian Jurečka (KDU-ČSL).
Marian Jurečka (KDU-ČSL).
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Ale_Mi / Depositphotos
Vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL), který v současné době řídí ministerstvo životního prostředí, vítá dohodu států EU na zpřísnění a rozšíření fungování trhu s emisními povolenkami. Poukazuje přitom například na to, že již od roku 2025 může začít fungovat sociálně klimatický fond na pomoc domácnostem. Změny na trhu s povolenkami podle něj pomůžou také ochránit konkurenceschopnost průmyslu tím, že EU dokáže pravidla uplatnit i na zboží dovážené ze třetích zemí. Systém obchodování s emisními povolenkami bude daleko víc vyvážený, což je důležitá dobrá zpráva pro domácnosti i firmy. Výsledek dohody naopak kritizují Hnutí Duha, Greenpeace a Centrum pro dopravu a energetiku. Podle nich jde spíš o podporu průmyslu místo lidí. Ministerstvo životního prostředí naproti tomu uvedlo, že pro nejzranitelnější domácnosti je vyjednáno přes 50 miliard korun.
 

Unie se v neděli nad ránem předběžně dohodla na zpřísnění a rozšíření fungování trhu s emisními povolenkami. Přihlásila se tím k ústřednímu bodu své Zelené dohody pro Evropu, jejímž cílem je učinit unijní ekonomiku do poloviny století uhlíkově neutrální. Systém obchodování s povolenkami se nyní bude vztahovat i na vytápění a na silniční dopravu, neunikne mu ale ani námořní doprava. Unie zároveň zrychlí tempo, jakým firmy z různých odvětví - od výroby elektřiny až po ocelárny - budou muset snižovat škodlivé emise. Ekonomické dopady přechodu na čistší energetiku má spotřebitelům pomoci mírnit nově zřízený klimatický fond.

Za klíčové označil Jurečka mimo jiné to, že systém dokáže nastavovat férové konkurenční prostředí i u výrobků a dovozu ze třetích zemí. To je podle něj jedna z klíčových věcí pro to, aby si tuzemský průmysl udržel konkurenceschopnost, uvedl. Sociálně klimatický fond začne fungovat od roku 2026, ale podle Jurečky může začít fungovat i o rok dřív. Zaměří se na sociálně zranitelné skupiny lidí a domácnosti, které díky tomu budou schopné zvládnout tato opatření a uskutečnit investice do svých domovů nebo mobility, popsal Jurečka. Pro tento fond se počítá s částkou 86 miliard eur, tedy asi 2,1 bilionu korun.

"Je důležité, že se podařilo shodu nalézt, protože klimatická změna nepočká, a jsme v situaci, kdy máme obrovskou zodpovědnost za to, co tady zanecháme našim dětem," dodal Jurečka.

Ministerstvo životního prostředí uvedlo, že díky úsilí českého předsednictví se podařilo zpřísnit trh s emisními povolenkami a zajistit víc peněz pro nejzranitelnější domácnosti. Pro ně je podle MŽP určeno přes 50 miliard korun. Jurečka uvedl, že teplárenství má zajištěný nárok na dodatečných 30 procent bezplatných povolenek, pokud bude mít plán přechodu na klimatickou neutralitu. "Důležité je i to, že spalování odpadu nebude do ETS zahrnuto automaticky, ale až po řádné analýze a ČR bude moct takové zahrnutí odložit až do roku 2030,“ uvedl ministr v tiskové zprávě. "Cena za přechod k čistým energiím je pořád nízká proti tomu, co hrozí, pokud by klimatická opatření nebyla dostatečná. Změna klimatu ohrožuje především nejchudší skupiny obyvatel a na ty se musíme zaměřit," poznamenal.

Podle MŽP mají domácnosti nyní dostatek času na potřebné investice do zateplování budov, do čisté energie a využívání obnovitelných zdrojů. Můžou využít již existující dotace jako například Nová zelená úsporám nebo Nová zelená úsporám light. Cílem je zelená modernizace v předstihu, aby na domácnosti vůbec nedopadly povolenky ze systému obchodování EU ETS 2, který už bude zahrnovat veškerá fosilní paliva. "Systém ETS 2 vznikne, aby se více upřednostnily obnovitelné zdroje energie, které jsou mnohem šetrnější ke klimatu než fosilní paliva. Povolenky budou platit dodavatelé paliv na začátku dodavatelského řetězce, nikoliv domácnosti a koncoví zákazníci," uvedlo MŽP.

Centrum pro dopravu a energetiku, Hnutí Duha a Greenpeace společně uvádějí, že nová pravidla považují za neférová. Uvedly například, že členské státy prosadily pravidla, díky kterým bude průmysl nadále dostávat velké množství emisních povolenek zdarma. Motivace k odchodu od uhlí tak zůstane podle uvedených organizací slabá. "Považujeme za problematické, že domácnosti budou zatížené cenou povolenky dříve, než jejich plnou cenu ponesou velcí znečišťovatelé. Princip znečišťovatel platí tak zatím stále funguje spíše na papíře než ve skutečnosti," uvedla například Barbora Urbanová z Centra pro dopravu a energetiku.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (17)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RP

Radim Polášek

19.12.2022 06:29
Tak Pětikolka se s vidinou koryt zcela zaprodala Bruseli včetně bruselského zeleného bláznění, to už je, co se týká současné vlády, úplně ztracená věc.
Každopádně toto je další pokračování zelené sabotáže lidské společnosti. Jestli se Evropané nevzbudí, nezastaví zelené šílenství a nevykážou zelené tam, kam patří, čeká nás v relativně krátkém časovém období nižších desítel let totální ožebračení občanů evropských států a propad Evropy mezi rozvojové země. Někde tam, kde je dnes Nigérie, Etiopie, Somálsko a podobné země.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

19.12.2022 06:47 Reaguje na Radim Polášek
1*
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

19.12.2022 07:20 Reaguje na Radim Polášek
+ 1 !
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

19.12.2022 07:50 Reaguje na Radim Polášek
Mě by zajímalo, kde chce vzit půl milionu zaměstnanců, když jediné co dnešní mladí umí, je čumět do telefonů a lovit papíry na vejškách
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.12.2022 12:40 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Zato staří jsou totálně zblblí ruskou demagogií.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

19.12.2022 15:07 Reaguje na Pavel Hanzl
myslíte, že mezi uhlíkovým šílenství unie a demagodijí Ruska je rozdíl? obé spěje ke stejným koncům jen jinou cestou.
Ostatně jsem jaksi mimo soutěž dal příspěvek o tom, že Jurečka povolil předčasné důchody a teď tohle. Možná by bylo zajímavé se jej zeptat jestli se cítí duševně zdráv.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.12.2022 20:48 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Předčasné důchody jsou uzákoněné ještě z doby, kdy Jurečka ještě tahal po městě gumového káčera.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.12.2022 20:52 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Hodinky a holínky fakt nejsou to samé...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.12.2022 12:52 Reaguje na Radim Polášek
Pláčete velmi hezky, ale na nesprávném hrobě. EU je v pohodě, je uprostřed energetické ne už krize, ale přímo války a většina si toho snad ani nevšimla, vše funguje a s určitou inflací je tu stálý růst.
Ten propad se koná na hrobě zvaném Rusko, kde jsou na tom už dnes skoro jak v Africe a bankrot se tam čeká velmi brzy.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.12.2022 20:51 Reaguje na Radim Polášek
Netušil jsem, že tak koncentrované blbství najdu zrovna na Ekolistu.
Odpovědět
sv

sv

21.12.2022 10:03 Reaguje na Radim Polášek
Máš tam chybu. Agent bureš jehož poslušné podepsání green dealu je jednoznačnou a jedinou příčinou tohoto, vládl ČTYŘkoale. Ale jinak máš pravdu. Bureš se zcela zaprodal s vidinou koryta a penězovodu do vlastní kapsy.
Odpovědět
va

vaber

19.12.2022 09:17
Jurečka oceňuje shodu na zpřísnění trhu ,
to má být pochvala pro Jurečku a ostatní politiky?
vždyť tento trh do poslední chvíle hájili a podporovali ,stejně jak burzu, která vytočla ceny a teprve když se situace stala zcela neudržitelnou, začali něco neochotně dělat ,
co z toho vyleze ukáže teprve budoucnost ,ale tito politici už se zase chválí jak to dělají dobře
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.12.2022 12:47 Reaguje na vaber
Burza cha cha nic nevytočila, to nás vytočil Velký Bratr, ochránce Slovanů, když nám zaškrtil plyn. Patřili jsme mezi první země, které uzákonily sociální tarif, přídavek 5 tis. na děcko, stropování začíná platit úplně stejně, jak v ostatních normálních zemích.
Navíc se jim podařil majstrštych, sehnat dost plynu, když byl fatální nedostatek a Německu málem kolaboval průmysl.
JAK JE TO MOŽNÝ?
Bo jsme jasně podpořili Ukrajinu, přihlásili se jednoznačně k EU vzali snad nejvíc Ukrajinských ženských s děckama a EU nam v tom pomohla.
Tohle dezolát prostě nepochopí, ten mektá pořád cypoviny, že se bez cha cha ruského plynu neobejdeme.
Odpovědět
KP

Karel Padevet

19.12.2022 15:01
Jo, pochvaluje si, že občené budou mít vše dražší... aby už ten "škodič" šel víte kam...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.12.2022 20:49 Reaguje na Karel Padevet
Zvolme si dezoláty a budem bečet, že zlatý Jurečka ním chtěl zvednot žlab jen o 5% v roce 30.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

20.12.2022 10:07
Pětikolka ztratila veškerou soudnost, co je pro občany únosné a co nikoliv.
Zkouškou na kterou ale nemá odvahu, by byly nové volby, které by je smetly
do propadliště dějin. Mám hrůzu, co za další tři roky tady ještě provede
a zda tu nakonec dříve nedojde k nějakému "majdanu". Nadějí je, že Piráti,
ač je nemusím , pochopí, že je to zcela proti jejich programu a ideím a
opustí ten slepenec. Jejich vedení se daří uplatit funkcemi, ale členům
už se to zajídá a hlavně ti mladší uvažují o odchodu z vlády, která je
pro Piráty konečnou na politické scéně, jako pro všechny malé vládní strany
v minulosti, které pošlapaly kvůli korytům pro vůdce své volební programy.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.12.2022 13:33 Reaguje na Břetislav Machaček
Pěkně jste se vykecal, ale zpátky na zem: Bratr Slovan, ochránce Ukrajinců, na nás zaútočil zablokováním plynu s tím, že se Evropa rozhádá a ekonomicky položí.
Ale Evropa se semkla (v tom dobře zafungovala naše vláda) a sehnala plyn z jiných zdrojů, i když drahý. Takže jsme tu energetickou válku prakticky vyhráli.
Jenže on má ještě jedno eso v rukávu a to jsou dezoláti a takoví hlupáci, jako vy, kteří vůbec nic nepochopili a chtějí dosáhnout rozpadu státu i EU zevnitř, se stejným výsledkem. A to jsou tyhle kecy, které jsou čistě vylhané a vytváří Putinovi pátou kolonu.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist