https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/k-odporu-proti-navrzene-podobe-normy-euro-7-se-pridalo-nemecko-rekl-kupka
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

K odporu proti navržené podobě normy Euro 7 se přidalo Německo, řekl Kupka

2.6.2023 01:13 | LUCEMBURK (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ke skupině zemí nesouhlasících s navrženým zněním emisní normy Euro 7 se během včerejšího ministerského zasedání v Lucemburku přidalo Německo. Novinářům to po jednání s unijními kolegy řekl český ministr dopravy Martin Kupka. Členské státy podle něho patrně budou v dalších přípravách konečné verze normy vycházet z podnětů, které předložilo Česko a sedm dalších zemí.
 

Česko spolu s Francií, Itálií, Slovenskem, Polskem, Maďarskem, Rumunskem a Bulharskem požaduje mimo jiné odklad platnosti nových emisních požadavků a jejich "realistické znění". Argumentují tím, že norma navržená loni v listopadu Evropskou komisí omezí možnosti automobilek investovat do přechodu na elektromobilitu.

Komise navrhla zavést normu pro osobní auta a dodávky od roku 2025, pro nákladní vozy pak od roku 2027. Zmíněné státy chtějí, aby platila až nejdříve tři roky po svém definitivním schválení, které může být otázkou několika let.

Podle Kupky se mezi státy nesouhlasící s verzí komise přidalo i Německo, ačkoli se nepostavilo přímo za návrh osmičky zemí. Ta má sama o sobě dostatečný počet hlasů, aby mohla při jednání členských států zablokovat návrh, který se jí nebude líbit.

"Dali jasně najevo, že nemohou přijmout tu předloženou verzi," řekl po jednání na adresu Německa český ministr. Kupka již o nesouhlasném postoji německé vlády mluvil v březnu po setkání se svým německým protějškem Volkerem Wissingem.

Podněty prezentované Českem a dalšími zeměmi se podle Kupky patrně dostanou do kompromisního návrhu, který má ve druhé polovině roku přichystat nadcházející španělské předsednictví bloku.

"Mám dobré signály, že bude vycházet právě z toho dokumentu, který jsme připravili," řekl Kupka.

Evropské automobilky se navrhované emisní normě brání, je podle nich příliš nákladná, uspěchaná a zbytečná. Byly by s ní podle nich spojené velké výdaje a tyto vynaložené peníze by mohly chybět při chystaném přechodu na výrobu elektromobilů. EK tvrdí, že přísná pravidla jsou potřeba ke snížení škodlivých emisí a také aby se neopakoval skandál kolem falšování testů emisí, kterému čelila automobilka Volkswagen.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

2.6.2023 04:59
Tak Německo - mělo být první proti !
Má na to dost silné automobilky a Němci se těžko vzdají svých SUV.
Odpovědět
pk

pepa knotek

2.6.2023 09:41
Roční výměna CO2 mezi oceány a atmosférou je 150 Gt/rok lidstvo přispívá 5 Gt/rok, výměna je navíc dynamická ovlivněna parciálním tlakem CO2. Sopky si budou dál soptit jak budou chtít a uvolňovat CO2 ze sedimentů, bruselští úředníci můžou vymýšlet třeba EUR10 a nic s tím nenadělají. Koncentrace CO2 za posledních 500 mil let je nyní jedna z nejnižších, ještě před 100 mil let byla hodnota 12x vyšší, jen v karbonu a permu byla nižší. Celý boj se sodovkovým plynem je dobře prolobovaný byznys a transfer peněz.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

2.6.2023 10:44 Reaguje na pepa knotek
1*
Odpovědět
JV

Jaroslav Vozáb

5.6.2023 08:30 Reaguje na pavel peregrin
Spousta lidí si myslí, že uhlík je jen v uhlí a ropě (v podstatě jsou to sloje (proužky) v horninách ), podle mě jeho nejvíce v vápencích apod. Tady jsou to celé masivy např Dolomity (uhličitan vápenatý -CaCO3 ). Z něčeho se musel ten uhlík vysrážet asi z oceánů....
Odpovědět

Viktor Šedivý

3.6.2023 11:45
Trochu pozdě.
Tohle mělo přijít v okamžiku, kdy někdo vyslovil "Green Deal".
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist