https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/k-rustu-pripravit.cesti-botanici-zkoumali-jak-se-rostliny-chystaji-na-rychly-jarni-start
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

K růstu připravit... Čeští botanici zkoumali, jak se rostliny chystají na rychlý jarní start

12.12.2020 04:10 | PRAHA (ČTK)
Výzkum ukázal, že vývoj květů v pupenech ještě před zimou je poměrně častý u rodů Alchemilla (kontryhel), Carex (ostřice), Euphorbia (pryšec), Geranium (kakost), Primula (prvosenka) nebo Pulmonaria (plicník).
Výzkum ukázal, že vývoj květů v pupenech ještě před zimou je poměrně častý u rodů Alchemilla (kontryhel), Carex (ostřice), Euphorbia (pryšec), Geranium (kakost), Primula (prvosenka) nebo Pulmonaria (plicník).
Více než třetina takzvaných vytrvalých bylin v mírném pásmu užívá strategii pro svižný jarní start. Byliny si v pupenu na přezimovacím orgánu připraví květenství, které s příchodem jara rychle rozvinou, aby nalákaly první opylovače. Strategii volí převážně rostliny s velkými genomy, zjistili vědci z Botanického ústavu (BÚ) Akademie věd ČR. Toto chování bylo více popsáno jen u rostlin v náročnějších podmínkách. Studii o výzkumu publikoval prestižní časopis New Phytologist.
 

Vědci u 330 druhů bylin mírného pásma zkoumali, zda se v přezimujících pupenech tvoří listy, květy či květenství. Zjistili, že až 34 procent rostlin mělo již založené květy, u některých se plně vyvinuly. Strategie jim podle odborníků umožňuje na jaře kvést jako první a mít jarní opylovače jen pro sebe. Rychlost růstu jim často pomáhá i na místech, kde je sezóna vhodná k růstu velmi krátká. Třeba v podrostu opadavých listnatých lesů či ve vysoké nadmořské výšce.

"Schopnost rostlin připravit se na novou vegetační sezónu předvytvořením (preformací) květů v pupenech je poměrně dlouhou dobu známa u rostlin s krátkou vegetační sezónou, např. u druhů tundry a vysokohorských oblastí. V našich podmínkách však byla popsána jen u několika málo jarních cibulovin," popsala Renáta Schnablová z Oddělení populační ekologie BÚ. "Naše práce tak představuje první rozsáhlou studii pokrývající široké spektrum ekologicky a fylogeneticky odlišných bylin," dodala.

Výzkum ukázal, že vývoj květů v pupenech ještě před zimou je poměrně častý u rodů Alchemilla (kontryhel), Carex (ostřice), Euphorbia (pryšec), Geranium (kakost), Primula (prvosenka), Pulmonaria (plicník). Přestože se preformace květů vyskytla u druhů s různými velikostmi genomu, převládala především u těch s velkými genomy a zároveň i velkými jádry. Takové rostliny mají podle vědců nižší rychlost dělení buněk a tuto nevýhodu může částečně vyvážit to, že jejich buňky jsou větší a tudíž jejich tělo potřebuje dělení méně. U rostlin s velkými genomy na jaře podle BÚ převažuje růst zvětšováním stávajících buněk přijímáním vody nad růstem v důsledku dělení buněk.

Na výzkumu se podíleli Lin Chuang z Univerzity Karlovy (UK) a univerzita v Tchaj-čou v Číně, Jitka Klimešová a Tomáš Herben z BÚ a UK a Petr Šmarda z Masarykovy univerzity.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RP

Radim Polášek

12.12.2020 15:51
Zajímavé.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

12.12.2020 17:51 Reaguje na Radim Polášek
No nevím, spíš mi to příjde, jako typický zástupce "objevení ameriky", viz kterákoli obsáhlejší publikace z oblasti ovocnářství s kapitolou věnovanou diferenciaci pupenů. V podstatě jde o analogický proces, jen probíhá o pár týdnů dříve.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

12.12.2020 20:39 Reaguje na Jakub Graňák
Jasně, ale pořád lepší než genderový "výzkum".
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist