https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kjodo-cina-po-japonsku-pozaduje-kompenzace-kvuli-vypousteni-vody-z-fukusimy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kjódó: Čína po Japonsku požaduje kompenzace kvůli vypouštění vody z Fukušimy

13.3.2024 01:02 | Tokio/Peking (ČTK)
Nádrže na vodu z elektrárny Fukušima.
Nádrže na vodu z elektrárny Fukušima.
Čína požaduje po Japonsku kompenzace za potenciální ekonomickou újmu kvůli vypouštění radioaktivní vody z poškozené jaderné elektrárny Fukušima. Agentuře Kjódó to sdělilo několik diplomatických zdrojů. Japonsko podle nich návrh odmítlo s tím, že proces vypouštění je podle Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) v souladu s bezpečnostními standardy.
 

Vysoce postavení zástupci Číny požadavek Japonsku přednesli za poslední rok několikrát skrze diplomatické kanály.

Japonsko ošetřenou radioaktivní vodu začalo vypouštět do moře loni v srpnu. Jde o odpadní vodu použitou při chlazení jaderného paliva po nehodě ve Fukušimě v roce 2011. Tekutina prošla několika fázemi ošetření, které odstranily většinu radionuklidů kromě stopových množství tritia, které je méně škodlivé než jiné radioaktivní látky jako cesium nebo stroncium.

Čína v reakci zakázala ze sousedního Japonska dovážet veškeré mořské plody a omezení nezrušila ani po zveřejnění první úplné zprávy MAAE, podle níž je vypouštění filtrované a rozředěné radioaktivní vody do moře v souladu s mezinárodními bezpečnostními standardy.

Japonská vláda a provozovatel elektrárny, společnost TEPCO, tvrdí, že likvidace odpadních vod je zásadním krokem k vyřazení z provozu elektrárny, kterou v roce 2011 vážně poničilo zemětřesení a cunami. Za bezpečnost celého procesu se osobně staví i premiér Fumio Kišida, který po zahájení vypouštění loni v srpnu před kamerami obědval sašimi připravené z ryb ulovených nedaleko Fukušimy.

Čína na druhé straně trvá na kompenzacích a vytvoření nezávislého monitorovacího systému mimo struktury MAAE, řekly Kjódó diplomatické zdroje.

Japonský premiér Kišida a čínský prezident Si Ťin-pching při svém posledním setkání v americkém San Francisku uvedli, že věc hodlají řešit skrze konstruktivní dialog postavený na vědeckých poznatcích.

V Tokiu se mezitím dnes setkal generální ředitel MAAE Rafael Grossi s japonským ministrem zahraničí Jošimasou Hajašim a shodli se na další úzké spolupráci. Loňský srpen byl podle Grossiho "důležitým milníkem".


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

EN

Emil Novák

13.3.2024 07:37
Paradoxně Čína vypouští (za běžného provozu) ze svých jaderných elektráren víc tritia než Japonsko, ač se v obou případech jedná o zanedbatelné množství v miligramech...
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

13.3.2024 09:05 Reaguje na Emil Novák
Autoritářská geopolitika má poněkud tunelové vidění, ale vždy ví, kdo je nejhorší, oni sami to nejsou.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist