https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/klient-chtel-po-firme-ve-francii-likvidaci-prilis-hlucnych-cikad
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Klient chtěl po firmě ve Francii likvidaci příliš hlučných cikád

25.7.2019 00:33 (ČTK)
Desinsekční firma z francouzského departementu Dordogne na jihozápadě země dostala kuriózní zakázku: zlikvidovat příliš hlučné cikády usazené na stromech poblíž domu klienta. / Ilustrační foto
Desinsekční firma z francouzského departementu Dordogne na jihozápadě země dostala kuriózní zakázku: zlikvidovat příliš hlučné cikády usazené na stromech poblíž domu klienta. / Ilustrační foto
Desinsekční firma z francouzského departementu Dordogne na jihozápadě země dostala kuriózní zakázku: zlikvidovat příliš hlučné cikády usazené na stromech poblíž domu klienta. Šéfka podniku ale takový zásah rázně odmítla, napsal server francebleu.fr.
 

"Když jsem to viděla, myslela jsem, že se mi to jen zdá. Něco takového se nám stalo poprvé, protože obvykle nás volají kvůli blechám, štěnicím a podobně," uvedla ředitelka firmy Sylvie Cornuová.

Místní obyvatelé považují žádost o likvidaci cikád za směšnou, jsou podle nich součástí krajiny. "Ve mně cikády evokují chvíle odpočinku na zahradě. Máme štěstí, že žijeme na venkově a můžeme je slýchat," citoval server jednu místní obyvatelku.

Připomněl, že v departementu Dordogne nejde o první případ, kdy se člověk pokusil vyhnat zvířata z jejich přirozeného útočiště. Před sedmi lety zde soud řešil sousedský spor týkající se tůňky na zahradě, kterou obývaly žáby, podle žalující strany příliš hlasitě kvákající. Pár důchodců nakonec musel tůňku nechat zasypat.

Soud ve městě Rochefort na západě země se od začátku července zabývá případem kohouta jménem Maurice, který podle sousedů příliš hlasitě kokrhá. Verdikt padne 5. září. Kauza, o které informovala i média ve světě, včetně amerického deníku The New York Times, vyvolala ve Francii debatu o osudu venkova a střetech mezi jeho obyvateli a lidmi z města, kteří tam přijíždějí za oddechem.

V květnu soud v Compiègne na severu Francie nařídil majiteli kohouta jménem Coco vyplatit odškodnění 500 eur (téměř 13.000 Kč) sousedce, která si stěžovala na jeho hlasité kokrhání. Muž se musel také opeřence zbavit, jinak by mu hrozila pokuta 50 eur (asi 1300 Kč) denně.

Majitele kohouta dala k soudu letuška, která tvrdila, že se kvůli hlasitým projevům zvířete nemůže pořádně vyspat. Cocovy hlasové schopnosti přišli dokonce posoudit policisté a jeden soudce. Zaznamenali, že Coco zpíval 23krát za 26 minut.

Případy příliš hlasitých kohoutů měly na francouzském venkově velký ohlas. Starosta západofrancouzské vesnice Gajac na začátku června vznesl požadavek, aby vesnické zvuky, jako například bučení krav a hýkání oslů, byly zaneseny na seznam národního dědictví země, aby se předešlo sousedským sporům.

Starosta vesnice Saint-André-de-Valborgne na jihu Francie zase nechal instalovat u vjezdu do vsi ceduli s nápisem "Pozor, francouzská vesnice, vjíždíte na vlastní nebezpečí". Varuje v ní před kostelními zvony, které zvoní brzy ráno, nebo stády krav, "z nichž některé mají dokonce na krku zvonce".


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

25.7.2019 20:07
Že nežeré, že papá...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist