https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/klimaticko-energeticky-plan-vyvolal-v-oboru-rozporuplne-reakce
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Klimaticko-energetický plán vyvolal v oboru rozporuplné reakce

18.10.2023 20:49 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Klimaticko-energetický plán vyvolal v oboru rozporuplné reakce. Zatímco část expertů hodnotí materiál jako dobrý základ a kompromis vycházející z okolností, podle dalších je zejména v oblasti obnovitelných zdrojů málo ambiciózní a nedostatečný. Vyplývá to z komentářů energetických analytiků a organizací pro ČTK.
 

Vláda dnes schválila aktualizovaný plán, podle něhož by podíl obnovitelných zdrojů energie na celkové spotřebě měl do roku 2030 stoupnout ze současných asi 18 procent na 30 procent. V delším časovém horizontu by měla posílit i jaderná energetika, zejména výstavbou až čtyř nových jaderných bloků. Plán také potvrdil odklon ČR od spalování uhlí do roku 2033.

Ředitel strategie poradenské společnosti EGÚ Brno Michal Macenauer hodnotí plán jako kompromis vyvážený okolnostem. Cíl podílu obnovitelných zdrojů pokládá za ambiciózní. "Ale jedním dechem dodávám, že je to jen jedno číslo, na které se až absurdně soustředí zbytečná pozornost. Plán především udává směr. Pro ČR ani dekarbonizaci není vůbec důležité, jaký bude podíl v konkrétním roce. Vývoj obvykle neprobíhá lineárně a v mnoha případech je výhodnější si počkat, například na snížení cenové úrovně nebo přizpůsobení dalších subsystémů novému energetickému paradigmatu," podotkl Macenauer.

Také Komora OZE, podle níž by podíl obnovitelných zdrojů mohl být naopak ještě vyšší, nepovažuje rozdíly v cílových hodnotách za zásadní. "Za stěžejní naopak považujeme dokončení zjednodušování povolovacích procesů a další opatření, která mají obnovitelnou elektroenergetiku, vytápění, plyny a dopravu nastartovat," uvedl předseda komory Štěpán Chalupa.

Svaz moderní energetiky hodnotí dokument jako dobrý základ pro budoucí dekarbonizaci české ekonomiky. "Bezemisní energie však bude Česko potřebovat ještě ambicióznější cíle, pokud má zůstat zachovaná konkurenceschopnost naší ekonomiky a pokud chceme chránit domácnosti před výkyvy cen energie na trhu,“ uvedl programový ředitel svazu Martin Sedlák. Podle něj je tuzemský potenciál pro obnovitelné zdroje velký, přičemž připomněl studii společnosti Deloitte, podle níž může Česko do 2030 vybudovat až 17 gigawattů nových bezemisních zdrojů za využití evropských peněz.

Rovněž Solární asociace plán zhodnotila sice jako posun proti původní verzi, výsledek však podle ní stále není dostatečně ambiciózní a podceňuje schopnosti a možnosti sektoru. "Při odstranění bariér při povolování a při posílení distribučních a přenosových kapacit počítáme, že do roku 2030 by se mohlo postavit přinejmenším 12-15 gigawatt nových solárních elektráren,“ řekl výkonný ředitel Solární asociace Jan Krčmář. Doufá, že se cíle ještě v příštích měsících navýší a především bude jasně deklarování, že 30 procent není horní strop.

Podle ekologických organizací Zeleného kruhu plán podceňuje obnovitelné zdroje. Odborné studie podle nich ukazují, že výroba z obnovitelných zdrojů může být výrazně vyšší a podíl na spotřebě by mohl být až k 35 procentům. Plán podle ekologů navíc počítá s nereálně nízkými náklady a příliš optimistickými termíny na výstavbu nových reaktorů.

Institut Puls kritizuje vládu kvůli jejímu postoji k odklonu od uhlí. Podle institutu jde sice o správný krok, plán však plán nebere v potaz realitu, protože zavírání uhelných dolů bude mnohem rychlejší a Česko bude muset uhelné elektrárny brzy předělat na plynové, což se výrazně prodraží. Česko by podle institutu tak mělo raději část energie dovážet.

Omezování topení uhlím v domácnostech sledoval nedávný průzkum společnosti Budovy21. "Pro postupné omezování topení uhlím v domácnostech je 59 procent Čechů. Nesouhlasí s tím naopak 80 procent těch, kdo uhlí sami doma využívají, což jsou už ale jen čtyři procenta domácností. Tři čtvrtiny z nich neplánují do pěti let měnit způsob vytápění," řekla Michaela Valentová z FEL ČVUT.

Vláda nyní plán odešle Evropské komisi, se kterou bude materiál dál konzultovat a případně opravovat. Finální znění by pak měl mít stát hotové do léta příštího roku.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

18.10.2023 21:30
Seriál "Jak EU do chudoby přišla " má čerstvou českou krev v podání nesvéprávného chlápka co si říká ministr průmyslu a obchodu .

To i Jules Verne viděl do budoucnosti podstatně lépe než celá Evropská komise se svými poradci a odborníky na energetiku.

Naprostý paskvil v podání českých tvůrců energetické politiky.

Odpovědět

Jaroslav Řezáč

19.10.2023 09:08 Reaguje na Miroslav Vinkler
když pominu ty OZE tak 30% navýšení je málo..ono totiž spotřeba pořád roste, takže pokud se máme zbyvit uhlí a sanovat poptávku v čase, mělo by jít o dvojnásobek. Jedniný smysl mi dává MMR a OZE věnovat na výrobu vodíku...Mít na střeše FVE panel se kterým si doma rozsvítíte akorát 100W žárovku smysl nedává.
I ta nabiječka na auto se počítá v Kilowattech.
FVE je jen hloupý módní klobouk ne ekologie.
Odpovědět
HH

Honza Honza

19.10.2023 06:39
vláda projedná nový energetický plán schválený hnutím Duha aj. ekolog. sdruženími, který předloží EU: hledání levné, ekologické, recyklovatelné baterie, aby celá FV měla smysl!!! a urychlené dostavbě 4 bloků JE + malých modulárních reaktorů. Vláda chce jednat zodpovědně k českému národu, nechce jej přivést k bídě a zmaru, proto odstaví plynové a uhelné elektrárny až po splnění těchto základních úkolů !!!
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

19.10.2023 09:02 Reaguje na Honza Honza
dostavba bloků JE už moc smysl nedává...spíš by bylo lepší se zaměřit na modulární reaktory...nečinností a pindáním ztratila vláda deset let, teď jde o to, kdo bude mít rachle energii dostavba bloků je pomalá je pozdě a nesanuje energetické potřeby v regionech, některý je více průmyslový a jiný méně...centrální zdroje JE zaniknou.
Jestli se má něco transformovat, je nutné přeskočit to středověké přemýšlení o centralizaci zdrojů a musí být daleko dostupnější a při ruce...
Odpovědět
EN

Emil Novák

21.10.2023 11:03 Reaguje na Jaroslav Řezáč
A vy si jako představujete, že výstavba modulárních reaktorů, které ještě ani nikde nestojí, v nových nejaderných lokalitách, se stejným licenčním a stavebním řízením, bude rychlejší než výstavba velkých jaderných bloků v již připravených jaderných lokalitách s několikaletým náskokem co se povolovacího procesu týče? To je tedy hodně naivní představa.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.10.2023 08:52 Reaguje na Emil Novák
Povolovací proces je čistě byrokratická záležitost a jak dlouho bude trvat, to záleží na politicích, aby přijali rozumné zákony a ouřednících jak je budou používat. Technici už v to nejedou.
Odpovědět
EN

Emil Novák

23.10.2023 09:02 Reaguje na Pavel Hanzl
A vy si představujete, že politici tu byrokratickou zátěž v dohledné době nějak zásadně sníží? To je taky hodně naivní představa.
Odpovědět
va

vaber

19.10.2023 09:27
postavíme klidně 15GW solárních elektráren,není problém, když budou stále veliké dotace, může se stavět na polích, objevil se nový zázračný termín agrovoltaika,
jen kolik z tohoto výkonu bude energie,
odborníkům ze Zeleného kruhu je jasné ,že plán podceňuje obnovitelné zdroje, které asi,
jiní odborníci nám tvrdí ,že energie z FV je nejlevnější,tak proč platíme příplatek na zelenou energii,
proč dostal ČEZ daň z velkých zisků a proč občan musí platit drahou energii?
jen proto je drahá, aby ti zelení výrobci měli taky zisk, nebo by nemohli dostat cenu kterou jim někdo slíbil, nebo mají ještě větší zisk než ČEZ a daň neplatí,
kdo se má v tomto Absurdistánu vyznat
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.10.2023 08:53 Reaguje na vaber
Vy jste zase zmatený jak polární motýl, ale vím, že vám cokoliv vysvětlovat, je zcela zbytečné.
Odpovědět
EN

Emil Novák

23.10.2023 09:03 Reaguje na Pavel Hanzl
To píše ten pravý.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist