https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/klimaticti-aktiviste-ve-svycarsku-zablokovali-klicovy-tunel-zasahovala-policie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Klimatičtí aktivisté ve Švýcarsku zablokovali klíčový tunel, zasahovala policie

8.4.2023 01:01 (ČTK)
Klimatičtí aktivisté v Evropě a dalších zemích podnikli v posledních měsících řadu protestních akcí, při nichž se mimo jiné přilepovali k silnicím či uměleckým dílům. Ilustrační foto
Klimatičtí aktivisté v Evropě a dalších zemích podnikli v posledních měsících řadu protestních akcí, při nichž se mimo jiné přilepovali k silnicím či uměleckým dílům. Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Skupina klimatických aktivistů ve Švýcarsku se včera přilepila k vozovce dálnice poblíž vjezdu do Gotthardského tunelu. Policie musela klíčovou dopravní spojnici severní a jižní části země dočasně uzavřít, na místě se tak v době Velikonoc vytvořily dlouhé kolony, informovala agentura DPA.
 

Už před protestní akcí hnutí Renovate Switzerland se kvůli hustému provozu způsobenému velikonočními svátky před severním portálem tunelu vytvořila zácpa dlouhá 15 kilometrů. Podle policie se odehrávaly potyčky mezi nervózními řidiči a šesticí přilepených aktivistů, policisté nakonec členy skupiny po 30 minutách odvedli a zatkli.

Skupina vyzývá k občanskému odporu s cílem přimět vládu k důslednější ochraně klimatu. Švýcarsko se otepluje více než dvakrát rychleji než světový průměr a jeho ledovce rychle tají, uvedla agentura Reuters. V reakci na to chce vláda investovat 4,1 miliardy švýcarských franků (33,2 miliardy Kč) do renovace budov, modernizace dopravní infrastruktury a dalších opatření, která mají do roku 2030 snížit emise skleníkových plynů na polovinu proti roku 1990.

Klimatičtí aktivisté v Evropě a dalších zemích podnikli v posledních měsících řadu protestních akcí, při nichž se mimo jiné přilepovali k silnicím či uměleckým dílům. V Německu se jeden z aktivistů v únoru přilepil v soudní síni ke stolu tak, že musel být vynesen i s tímto kusem nábytku.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

8.4.2023 09:05
Až po 30minutách?
Na tak frekventovaném místě !
Jindy mají dojezd do několika minut.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

8.4.2023 13:31
Škoda, že nevíme pokračování. Jak vysoká bude pokuta, nebo jestli i pobyt za mřížemi.
Třeba i proto, aby člověk věděl, co ho čeká, pokud překročí zákon.
Odpovědět
PJ

Pavel Jeřábek

8.4.2023 13:49
Proč tam ty přilepené nenechají?
Policie by měla mít pro takové případy možnost dolepit rychle tvrdnoucím epoxidovým lepidlem a druhá skupina policistů by měla obrátit vozidla a navést na náhradní trasu.
Nevím jak kdo, ale věřím, že při dobré osvětě by značná část řidičů i poměrně dlouhou objížďku přijala, pokud by věděli, že lepiči budou svůj protest držet třeba týden, než se jim odlepí stará kůže od vozovky.

Vážně - tihle dělají medvědí službu všem rozumným snahám o zavedení přijatelných opatření pro zlepšení prostředí.
A co je smutné - až trochu odrostou, založí si rodiny, a zjistí, že potřebují finanční prostředky pro vzdělání dětí, nějaké základní bydlení apod., tak se stanou tuctovými uživateli konzumní společnosti, a sami budou dalším generacím "lepičů" nadávat.
Odpovědět

Viktor Šedivý

8.4.2023 16:36 Reaguje na Pavel Jeřábek
Nejlepší by bylo nechat je tam přilepené a pak povolit průjezd. Nejprve těm těžším vozidlům ...

----
Co má, proboha, "ochrana klimatu" společného se zlepšením prostředí? To je přeci záležitost čistě ideologická.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

8.4.2023 19:38 Reaguje na Viktor Šedivý
Ty protesty též považuji za trestné činy.

Jasně, nárůst globální teploty o 0.8 °C za posledních 40 let je ničím nepodložená ideologická manipulace hloupých občanů. Šťastní ti, co to prohlédli.
Odpovědět

Viktor Šedivý

9.4.2023 10:08 Reaguje na Jiří Svoboda
"Ochrana klimatu" je pouhá záminka pro levičáky jak dosáhnout ekonomické destrukce evropských zemí.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

8.4.2023 17:45
Ono je stačí postříkat ledovou vodou a počkat, až požádají o odlepení sami.
Odpovědět
Homo Destruktor

Homo Destruktor

10.4.2023 00:53
Nasadil bych urinoterapii...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist