https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/komisarka-eu-by-se-mela-zcela-zbavit-ruskeho-lng-navrhne-dalsi-uspory-plynu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Komisařka: EU by se měla zcela zbavit ruského LNG, navrhne další úspory plynu

9.3.2023 18:22 | BRUSEL (ČTK)
Komisařka zároveň oznámila, že navrhne prodloužit systém dobrovolného omezení spotřeby plynu, které má zajistit jeho dostatečné zásoby na příští zimu. V současnosti jsou podle ní zásobníky plné z 57 procent, což je zhruba dvojnásobek loňské úrovně.
Komisařka zároveň oznámila, že navrhne prodloužit systém dobrovolného omezení spotřeby plynu, které má zajistit jeho dostatečné zásoby na příští zimu. V současnosti jsou podle ní zásobníky plné z 57 procent, což je zhruba dvojnásobek loňské úrovně.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Evropská unie by se měla zcela zbavit závislosti na zkapalněném zemním plynu (LNG) z Ruska, jehož spotřeba v EU na rozdíl od plynu dováženého potrubím loni neklesla. Vyzvala k tomu dnes eurokomisařka pro energetiku Kadri Simsonová, podle níž by evropské firmy neměly uzavírat s ruskými dodavateli nové kontrakty. Komisařka zároveň oznámila, že navrhne prodloužit systém dobrovolného omezení spotřeby plynu, které má zajistit jeho dostatečné zásoby na příští zimu. V současnosti jsou podle ní zásobníky plné z 57 procent, což je zhruba dvojnásobek loňské úrovně.
 

Evropský blok začal hledat náhradu za ruské energetické zdroje před rokem, po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. Moskva začala vývoz energií využívat k tlaku na unijní země, které se však rychle sjednotily ve snaze obejít se bez nich. Díky kombinaci kontraktů s jinými dodavateli, úspor a většího využívání obnovitelných zdrojů loni klesl podíl ruského dovozu potrubím zhruba ze 40 procent na osm a činil 61 miliard metrů krychlových. Naopak dovoz ruského LNG se zvýšil z předloňských 16 na více než 20 miliard kubických metrů.

"Můžeme a měli bychom se co nejdříve úplně zbavit ruského plynu, aniž bychom pustili ze zřetele bezpečnost dodávek," prohlásila Simsonová v debatě s europoslanci z výboru pro energetiku. Evropské firmy by podle ní neměly po jejich skončení obnovovat kontrakty na dovoz ruského LNG, čímž dají dodavatelům z ostatních zemí signál, že bude evropský trh stabilním odbytištěm. Podotkla, že Moskva může stále využívat své energie jako zbraň a že je v zájmu EU se jich proto co nejdříve zbavit.

Komise podle Simsonové navrhne prodloužit systém omezující spotřebu plynu. Na cíli dobrovolně snížit spotřebu o 15 procent se EU shodla loni v létě. I díky mírné zimě klesla spotřeba mezi srpnem a lednem o více než 19 procent, uvedla Simsonová.

"Fungovalo to dobře a je to nejlepší způsob, jak zaručit dosažení odpovídající úrovně zásob do listopadu," řekla k návrhu dalších úspor komisařka.


reklama

 
Petr Kupec
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (39)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

9.3.2023 18:34
Vypadá to, že milá komisařka nebudovala socialismus. Tehdy jsme se rovněž z politických důvodů odstřihli od druhé strany a jen vyvolení se dostali k žádaným západním produktům v tuzexu. Žádnou výhodu jsme z toho neměli a lidé koukali přes plot, jak si jinde užívají toho, čeho je u nás málo a za co musíme platit mnohem víc.
U zemního plynu můžeme světu jen závidět jak ho mají levný:
https://www.globalpetrolprices.com/natural_gas_prices/
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.3.2023 07:56 Reaguje na Richard Vacek
Je potřeba znát příčiny. My jsme se nijak neodstřihli, byli jsme odstřiženi Ruskem. Což vyvolalo brutální energetickou krizi, což bylo účelem útoku, měli jsme se podělat a rozpadnout.
Tím, že jsme byli na ruském plynu stoprocentně závislí, byla krize u nás horší a museli jsme veškerý plyn shánět za nejvyšší ceny. Ale pomohla nám EU a hlavně Němci s novými LNG terminály, takže jsme přežili jen s ekonomickými šrámy.
Jenže distributoři plynu kupují na půl roku dopředu a museli teda na podzim udělat smlouvy za ty děsivé kačáky, která ještě dnes dojíždí.
Mezitím cena na burze spadla na téměř předválečnou úroveň, takže jarní nákupy budou už za skoro normální ceny.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

9.3.2023 19:09
Ano, je potřeba se zbavit - těch současných v Bruseli !
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.3.2023 08:07 Reaguje na smějící se bestie
Zkuste si zodpovědět tu úplně základní otázku: bylo by lepší, kdyby tu bačoval Brusel, nebo Kreml?
Odpovědět
ZW

Zdenek Wenzel

10.3.2023 09:02 Reaguje na Pavel Hanzl
Pavliku, s Milošem je zbytečné diskutovat.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.3.2023 09:08 Reaguje na Zdenek Wenzel
To byl jen drobný test.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

10.3.2023 09:14 Reaguje na Pavel Hanzl
V ČR si musíme bačovat sami !
Zatím to bylo ode zdi, ke zdi.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.3.2023 09:35 Reaguje na smějící se bestie
A nebačujeme si snad? Když jsme si zvolili totálně neschopného jednince presidentem, nikdo ani nepípl. Když jsme si zvolili tuneláře a trestně stíhaného lháře, nikdo ani nepípl. Osobní svobody máme nejlepší z celé historie. Tahle "eurohujerská" vláda odmítla Euro 7 i zákaz spalovacích motorů.
Vývoz do EU nám tvoří 86% celkového vývozu a bez cla. Eu nám fatálně pomohla s plynovou krizí, čerpáme miliardové dotace Atd. atd. atd. atd.
Co se vám pořád nelíbí, co byste chtěli víc?
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

9.3.2023 20:10
Dovoz zkapalněného zemního plynu (LNG) do EU z Ruska byl loni nejvyšší za nejméně tři roky, a to navzdory 80% poklesu dovozu zemního plynu plynovody
z Ruska .
EU je stále druhým největším zákazníkem Ruska

Denní dovoz fosilních paliv z Ruska do EU zůstává na úrovni 100 milionů EUR, přičemž zemní plyn představuje 30 milionů USD, ropa 30 milionů USD, ropné produkty 30 milionů USD a LNG 10 milionů USD.

Hanzla zase štrejchne !
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.3.2023 22:27 Reaguje na Miroslav Vinkler
Ruské zdroje jsou kouzelné a ve vašem světě naopak skutečně bodují, jak dycky.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.3.2023 08:11 Reaguje na Miroslav Vinkler
Jenom upřesním. Gazprom dodával do EU před válkou asi 150 mld. kubíků plynu, z toho 16 LNG. Teď dodává rourou asi 8 mld. a LNG 20. To je za rok úžasný výkon, letos by to mohli zařezat úplně. A s ropou to funguje podobně, Rusko krutě krvácí a do léta už snad nebudou mít ani na patrony.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

10.3.2023 06:54
Narazil jsem na článek" Norský plyn ničí plynové kotle". Protože samozřejmě zdaleka nevěřím všemu jak na "konspiračních" webech, tak ani u našich zpráv, podíval jsem se na tento příspěvek a ejhle, na žádném konspiračním nebyl, ale normálně ho odvysílala CNN Prima. Zde se vyjadřovali opraváři plynových kotlů+ nějaký zástupce plynařů a jasně řekli, že norský plyn oproti ruskému je parametrově nesrovnatelný v záporném slova smyslu, působí korozi vnitřku kotlů a při špatné konstelaci hvězd může způsobit otravu či výbuch. A přímo tam ukazovali, co to s těmi kotli dělá a že se množí výjezdy opravářů.
Takže shrnuto- kdyby to byl konspirativní web, je možné pochybovat, ale máme pochybovat o české reportáži, které jsou přece vždy naprosto objektivní, že?
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

10.3.2023 07:04 Reaguje na pavel peregrin
Problémy skutečnněě jsou , bylo to i v TV , kde to ukázali i z praxe.
Viníkem vysoký obsah síry v norském zemním plynu , v ruském výrazně nižší.
Ale on to Hanzl zase njak okecá ve smyslu vítězství pracujícího lidu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.3.2023 07:36 Reaguje na Miroslav Vinkler
Žádné okecávání se nekoná, vítězství pracujícího lidu (poražení EU a konečné vyřešení grýndýlu) máte v gesci jenom vy. Odkaz dole.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.3.2023 07:34 Reaguje na pavel peregrin
Nehledejte nesmyslné konspirace v technických a tím řešitelných událostech, novináři rádi vystřelí katastrofický název a v článku už nic takového mnení. Tady je ta problematika vysvětlena asi celkem solidně a střízlivě.
https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-norsky-plyn-je-lepsi-nez-rusky-kotel-se-mu-ale-musi-prizpusobit-tvrdi-odbornici-40425184#dop_ab_variant=768631&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
Odpovědět
pp

pavel peregrin

10.3.2023 07:46 Reaguje na Pavel Hanzl
Pane Hanzle, jestliže někdo tvrdí, že norský plyn je lepší než ruský, ale kotel se mu musí přizpůsobit, pak je, s prominutím, imbecil. Goebbels by zbledl závistí. A navíc, žádné konspirace to nejsou, pouze natvrdo řečená pravda od lidí, kteří se tím zabývají jako svojí obživou.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.3.2023 08:13 Reaguje na pavel peregrin
Přečtěte si ten článek, tam to vysvětlují. Je výhřevnější než ruský a vyšší obsah síry se dá řešit při běžném každoročním servisu. Nevěřte panikářům.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

10.3.2023 08:56 Reaguje na Pavel Hanzl
Jste si jistý, že tomu rozumíte tomu víc než opraváři a zástupci plynařů?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.3.2023 09:11 Reaguje na pavel peregrin
Věřím tomu, co napsali do článku odborníci, kteří to vidí realisticky a nepanikaří. Přečtěte si to, než začnete kritizovat.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

10.3.2023 10:47 Reaguje na Pavel Hanzl
Nepřesvědčilo mě to- je to pouze pokus vydávat lež za pravdu. A navíc- parametry norského plynu byly snad jasné předem, ne? Takže úprava, pokud je vůbec technicky možná, měla nastat před zavedením do sítě a nikoliv hasit následky. To totiž svědčí pouze o dvou věcech- buď o nemožnosti úpravy nebo za nesmyslné peníze, v případě druhém pak o naprostém diletantismu vlády.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.3.2023 10:58 Reaguje na pavel peregrin
Ani jedno. Dělá se pouze z komára velbloud, dezoláti to mají přece v popisu práce. Ani tohle nevíte?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

10.3.2023 15:06 Reaguje na Pavel Hanzl
Nebudeme muset ještě do komínů instalovat odsiřovací zařízení, když norský plyn obsahuje 6x
více síry, než ruský? Nezvednou
se nyní v ovzduší proti ruskému
plymu šestinásobně emise síry? Co vy na to rozumbrado? Pokud
mi síra reaguje s měděnými
trubkami v kotli, tak je bude třeba vyměnit, aby je koroze nenarušila a plyn neunikal
mimo hořáky! Tak to asi levné nebude a možná u některých typů
kotlů i nerealizovatelné. Pokud
navrhujete filtry, tak ty měly být instalovány na vstupu do
sítí a nikoliv to přehodit na
spotřebitele, kteří si platí
x dráž za norskou "kvalitu".
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.3.2023 17:03 Reaguje na Břetislav Machaček
Vás zase dezoláti vystrašili, vy skočíte na každou cypovinu.
Ruský plyn má asi 1mg/m3 sulfanu, norský 2.8, naše norma připouští max. 6 mg/m3. Takže buďte v klidu a jděte štípat dřevo, stejně plynem netopíte.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

10.3.2023 18:19 Reaguje na Břetislav Machaček
Proč si v tom chacgarstanu nechápete srpnu a kladiv, a nevyrábí si ten zemní plyn sami, Machacku??? Norska kvalita je mnohonásobně vyšší, pokud chcete vědět kolikrát, dejte si do citátem Norsko průměrnou mzdu, a do jmenovatele ruskou. Kdybyste nebyl imbecilni dezolat, tak byste věděl, že plyn, který lidstvo využívá, se jmenuje zemní plyn, a byl vytvořen geologických procesy.....ve většině případů ve tretihotach. Tedy dávno před tím, nez první norský rybář úpletu síť, a nez se první ruské praopici odmítal ocas z větve, a spadla na zem.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

10.3.2023 18:23 Reaguje na Břetislav Machaček
Vy máte rozvody plynu v mědi???. To jste tedy kuriózní dezolat, a co se týče kotlů, tak kondenzační kotle mají střeva z nerezu, tudíž SO2 nebude problém, a HCl spíše vzniká při spalování něčeho, jako je seno nebo jehličí.....to žere i nerez 1.4301.
Odpovědět
JH

JH

10.3.2023 10:59 Reaguje na pavel peregrin
Nebyl to úplně nápad vlády změnit dodavatele, tohle bych jim asi nevyčítal.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

10.3.2023 15:08 Reaguje na JH
Ale byl a taky EU. Obchodovat
s Ruskem bylo možno dál stejně,
jak se to dělá s ropou(Družba)
a jaderným palivem pro JE.
Odpovědět
JH

JH

10.3.2023 15:19 Reaguje na Břetislav Machaček
Zkuste někde najít, kdo kdy v EU natvrdo řekl, že přestaneme brát plyn z Ruska.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

10.3.2023 18:29 Reaguje na JH
PITOMIO KADIMURA.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

10.3.2023 18:29 Reaguje na JH
PITOMIO KADIMURA.
Odpovědět
JH

JH

10.3.2023 19:28 Reaguje na Daniel Višňovský
Tak na toho jsem zapomněl.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.3.2023 17:07 Reaguje na Břetislav Machaček
Nešlo. Putin nás chtěl totálně dostal do kolen, proto to zarazil. Píšu vám to nejen já furt dokola a pořád ne a ne a ne. Chcete série linků na články odborníků (třeba Beneše gen. řed. ČEZu), kteří to potvrzují?
Já vím, nechcete, číst to nebudete, bo v koblize máte natlučenou ruskou propagandu, to je ale konečná.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

10.3.2023 18:28 Reaguje na Břetislav Machaček
Jenomže Rusko ten plyn nemá. NEMA, hovadko, a máte pravdu, že v něčem, co by pro nás bylo výhodné, vy bylo s Ruskem vhodné obchodovat. Rusové třeba unaseji děti, které pak vykrmuji na jateční váhu, a zpracovávají na krmení pro ruskou soldatesku valcici na Ukrajině. Takže by bylo dobré tam vyvézt chchacharske spratky, aby měla ruská soldateska co pripichovat bajonety ke dveřím, a co plnit ejakulatem.
Odpovědět
ZW

Zdenek Wenzel

10.3.2023 09:05 Reaguje na pavel peregrin
Já tady spíš narážím na totální trosky, kteří neví o čem mluví, ale mluví.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

10.3.2023 10:49 Reaguje na Zdenek Wenzel
Výborná sebereflexe, gratuluji.
Odpovědět
ZW

Zdenek Wenzel

13.3.2023 09:00 Reaguje na pavel peregrin
Bydlíš v paneláku a plynový kotel jsi viděl možná v televizi. Gratulovat můžeš svým rodičům...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.3.2023 08:02
Když se podívám na burzovní ceny plynu, tak smlouvy už na letošek (i další roky) jsou za zhruba 1,- kč za kWh, ovšem strop máme 3 kč.
Takže se dá už na jaře čekat velmi razantní snížení cen, což Vinkler zase obrečí, bo se těši, jak zbankotujeme a zmrznem. Jeho svět naopak, má někdy velmi zajímavé aspekty.
Odpovědět
JO

Jarka O.

10.3.2023 12:16
Úspory, víc neumí? Myslela jsem,že vytáhnou z rukávu ty bezuhlíkové technologie, které svět neviděl :)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.3.2023 09:33 Reaguje na Jarka O.
Viděl. Množí se jak houby po dešti.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist