https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/komise-zamysli-chranit-ohrozene-rostliny-a-zivocichy-v-horach-eu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Komise zamýšlí chránit ohrožené rostliny a živočichy v horách EU

27.1.2004 15:24 | PRAHA/BRUSEL (EkoList)
Evropská komise schválila seznam 959 přírodních stanovišť v horských oblastech EU, která se budou těšit zvýšené ochraně díky výskytu vzácných živočišných i rostlinných druhů. Na seznamu jsou oblasti v Alpách, Pyrenejích, v Apeninách a ve Skandinávském pohoří, mezi zmíněnými druhy je například medvěd hnědý, orchidej střevíčník pantoflíček (Cypripedium calceolus) a sečené horské louky.
 

Ochraně těchto druhů je přikládána nejvyšší důležitost a spojené snahy EU směřují k zajištění biologické rozmanitosti a uchování přirozené flóry a fauny v těchto horských oblastech. Je to také hlavní krok k založení Natury 2000, sítě chráněných oblastí v rámci EU.

Komisařka Margot Wallströmová zdůraznila, že ochrana přírody nezná hranice národních států. "Pouze spoluprací na úrovni EU můžeme maximalizovat ochranu nejhodnotnějších druhů a stanovišť. S přijetím seznamu horských regionů se můžeme nyní lépe soustředit na financování a správu sítě Natura 2000 v těchto oblastech. Předpokládám, že čtyři seznamy zbývajících regionů budou kompletní v průběhu roku 2004," říká Wallströmová.

Ztráta biodiverzity dramaticky akceleruje v Evropě v posledních desetiletích. Tlaky na tento stav jsou způsobeny rozvojem turistiky, intenzifikací zemědělství a lesnictví, atd. Mnoho ohrožených živočichů, rostlin a typů stanovišť, lze nalézt ve vysokohorských oblastech. Až 97 živočišných druhů, 63 druhů rostlin a 99 stanovišť, vyskytujících se na těchto místech, považuje Komise za nutné institucionálně chránit.

Chráněná území se rozkládají v průměru na 37 % vysokohorského teritoria v sedmi členských státech (od 13 % v Rakousku až do 50 % ve Finsku, Španělsku a Švédsku). Státy jsou povinny učinit taková opatření, aby zajistily jejich zachování a vyvarovaly se jejich poškozování. To neznamená, že jsou na těchto místech zakázány jakékoli ekonomické aktivity, jen tyto aktivity musí být v souladu se zachováním stanovišť a druhů, pro které byly do seznamu Natury 2000 zapsány.

Seznam míst zmíněných ve Směrnici o stanovištích je rozdělen do šesti bio-geografických regionů na území Unie. První seznam pro Macaronéskou oblast (Azory a Kanárské ostrovy) byl schválen v prosinci 2001. "Vysokohorský seznam" je druhý v pořadí, který dosáhl statutu formálního schválení. Další krok je na členských státech, které nyní mají vymezit všechny jmenované oblasti v národních zákonech, včetně udělení ochranného statutu a zavedení nutného režimu jejich spravování.

Ještě je nutné určité doladění a v případě 17 typů stanovišť a 8 druhů doplnit seznam dalšími návrhy míst, aby byla síť v budoucnosti efektivnější.

Přestože ve výběru míst do Natury 2000 bylo dosaženo významného pokroku, zejména od roku 1999, proces je stále několik let zpožděn oproti původnímu záměru.

Více informací o "Vysokohorském seznamu" (rozhodnutí a přílohy, mapy, prameny) naleznete na stránce http://www.europa.eu.int/comm/environment/nature/natura_biogeographic.htm.


reklama

 
Iva Nachtmannová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist