https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/komora-ambice-planu-cr-v-oblasti-obnovitelnych-zdroju-jsou-nizke
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Komora: Ambice plánu ČR v oblasti obnovitelných zdrojů jsou nízké

14.1.2020 00:13 (ČTK)
Ambice vnitrostátního energeticko-klimatického plánu, který včera projednávala vláda, jsou v oblasti obnovitelných zdrojů nízké. / Ilustrační foto
Ambice vnitrostátního energeticko-klimatického plánu, který včera projednávala vláda, jsou v oblasti obnovitelných zdrojů nízké. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ambice vnitrostátního energeticko-klimatického plánu, který včera projednávala vláda, jsou v oblasti obnovitelných zdrojů nízké. V tiskové zprávě to uvedla Komora obnovitelných zdrojů energie (KOZE). Plán shrnuje závazky, kterým chce ČR přispět k evropským záměrům v této oblasti. Po členských státech včetně Česka ho požaduje Evropská unie.
 

Ministr průmyslu a obchodu a vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) už dříve uvedl, že ministerstvo navýšilo cíle podílu obnovitelných zdrojů na celkové spotřebě energie do roku 2030 z původně plánovaných 20,8 procenta na 22 procent. KOZE včera uvedla, že zástupci čisté energetiky, ekologické organizace a obce požadovali navýšení alespoň na 24,4 procenta. Letos má být ukazatel na úrovni 15,6 procenta.

"Drobné navýšení podílu elektřiny z obnovitelných zdrojů považuji za projev ministrovy dobré vůle. Doufám, že pro nastartování sektoru to bude dostatečný signál, ale to nám ukáže čas. Nově navržené cíle rozvoje větrných a solárních elektráren jsou však stále zhruba třikrát nižší, než kolik by Česko zvládlo podle - zdůrazňuji - opatrných rozvojových scénářů," uvedl včera předseda komory Štěpán Chalupa.

Vyšší potenciál než ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) podle něj KOZE vidí i v oblasti rozvoje malých vodních elektráren, tepelných čerpadel, solárně termických kolektorů a větších geotermálních zdrojů. Evropská unie loni Česku doporučila, aby cíl pro rok 2030 činil alespoň 23 procent. Skupina 24 senátorů z klubů Starostů a nezávislých (STAN), KDU-ČSL, ČSSD a Senátor 21 pak resort vyzvala, aby byl cíl navýšen na 24 procent.

"Podle našich propočtů každé procento nad 20 procent nás vychází na podporu okolo 30 miliard korun," reagoval v polovině prosince Havlíček. Ukazatel započítává kromě elektřiny také obnovitelnou energii v dopravě, vytápění a chlazení.

KOZE dále kritizuje, že plán počítá s nárůstem spotřeby energie z biomasy mimo domácnosti z 26,6 na 36,7 petajoulů (PJ). "Návrh stále bohužel počítá s nárůstem spotřeby biomasy ve velkých elektrárnách a teplárnách o deset petajoulů. To jsme od začátku s obavou o udržitelné získávání biomasy kritizovali," uvedl včera předseda oborové asociace CZ Biom a místopředseda KOZE Jan Habart.

Ekologické organizace Greenpeace, Hnutí Duha, Calla a Centrum pro energetiku a dopravu vyzvaly v pátek členy vlády, aby plán neschválili a vrátili ho k přepracování. "Tento klíčový plán nereflektuje ani aktuální vědecké poznání o probíhající změně klimatu a z něho vyplývající doporučení ohledně snižování emisí skleníkových plynů, ani naše povinnosti vyplývající z pařížské klimatické dohody či nedávno přijatý závazek České republiky být do roku 2050 uhlíkově neutrální," uvedly ve společném prohlášení.

Plán podle nich opomíjí také takzvanou komunitní energetiku, v rámci které vlastní a provozují obnovitelné zdroje energie obce a města. Tuto výtku mělo už dříve také Sdružení místních samospráv ČR (SMS ČR).


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

14.1.2020 10:02
Spíš bych podpořil vládu, jejíž "ambice" na tomto poli by byly nulové nebo dokonce záporné.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

14.1.2020 14:58
Tak si kladu otázku, kolik promarněných příležitostí způsobí 30 mld. zřejmě ročně po dobu kolika let?
KOZE je lobistická vyděračská skupina, která chce způsobit kolaps společnosti.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist