https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kotulove-v-prazske-zoo-maji-novy-pavilon
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kotulové v pražské zoo mají nový pavilon

10.6.2020 08:47 | PRAHA (ČTK)
Kotul veverovitý je malá opice z čeledi malpovitých, která obývá Jižní Ameriku.
Kotul veverovitý je malá opice z čeledi malpovitých, která obývá Jižní Ameriku.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | D Coetzee / Flickr.com
V pražské zoologické zahradě vznikl nový pavilon pro kotuly veverovité. Stavba začala na jaře roku 2019. Magistrát, jakožto zřizovatel zoo, na ni dal dva miliony korun, uvedla mluvčí zoo Helena Petáková. Původní pavilon těchto jihoamerických opic se kvůli úpravě stok v areálu zoo bude bourat.
 

"Po Darwinově kráteru otevíráme další novinku, která potěší všechny návštěvníky Zoo Praha. Pavilon je opět unikátní, krásně architektonicky zpracovaný a usazený do místa plného zeleně, kam je radost přijít," uvedl náměstek primátora hlavního města Petr Hlubuček (STAN).

Pavilon v expozičním celku Vodní svět a Opičí ostrovy stojí na místě mezi rybníkem čápů černých a pavilonem gaviálů. Jde o převážně dřevěný pavilon s venkovní pergolou, který nyní obývá devět samic a jeden samec. Toho zoologická zahrada vlastní od konce roku 2019, kdy přicestoval z Francie. Podle mluvčí Petákové tak zoo v brzké době očekává u kotulů přírůstky.

Původní příbytek kotulů bude zbouraný během plánované rekonstrukce stok, které procházejí areálem zoo. Podle Petákové se po dokončení prací, tedy pravděpodobně za půl roku, pavilon pro kotuly obnoví.

Kotul veverovitý je malá opice z čeledi malpovitých, která obývá Jižní Ameriku. Má štíhlé tělo i končetiny, krátkou srst a nápadně kulatou hlavu. S bílou barvou obličeje kontrastují tmavé oči a černý nos.

Kotulové byli v pražské zoo chovaní v letech 1990−1995 a poté až od roku 2004, kdy přibyly dva páry. V roce 2006 se podařil první úspěšný odchov.

Letos zoo v Praze otevřela i nový pavilon s názvem Darwinlův kráter, a to 30. května. Zájemci se v něm mohou seznámit s více než 20 druhy australské fauny. Nejvýznamnějšími obyvateli jsou ďábli medvědovití neboli tasmánští čerti. Darwinův kráter vznikl nedaleko hlavního vstupu, stavba trvala rok a půl a stála 78 milionů korun, řekl ČTK již dříve ředitel zoo Miroslav Bobek.

Zoo Praha patří dlouhodobě k nejnavštěvovanějším turistickým cílům v České republice. Loni podle agentury CzechTourism s více než 1,4 milionu návštěvníků obsadila třetí místo.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist