https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kraj-zprisnil-podminky-pro-provoz-skladky-uhli-liberty-ostrava
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kraj zpřísnil podmínky pro provoz skládky uhlí Liberty Ostrava

4.10.2019 00:19 | OSTRAVA (ČTK)
Hutní společnost Liberty Ostrava musí na skládce uhlí ve svém areálu každodenně kontrolovat hromady uskladněného uhlí, včetně manipulačních ploch. / Ilustrační foto
Hutní společnost Liberty Ostrava musí na skládce uhlí ve svém areálu každodenně kontrolovat hromady uskladněného uhlí, včetně manipulačních ploch. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Hutní společnost Liberty Ostrava musí na skládce uhlí ve svém areálu každodenně kontrolovat hromady uskladněného uhlí, včetně manipulačních ploch. Vyplývá to ze zpřísněných podmínek integrovaného povolení, které firmě vydal Moravskoslezský kraj. Ve středu to sdělila mluvčí krajského úřadu Nikola Birklenová. Mluvčí huti Barbora Černá Dvořáková řekla, že podnik už nově stanovená opatření dodržuje.
 

Opatření má snížit prašnost skládky. Kraj začal povolení provozu skládky přehodnocovat poté, co si lidé stěžovali na oblaka prachu u skládky. "Ukázalo se, že dosavadní opatření, která společnost Liberty Ostrava dodržovala, prostě nestačí," uvedla hejtmanova náměstkyně pro životní prostředí Jarmila Uvírová.

Dosavadní podmínky mimo jiné nařizovaly pravidelné zvlhčování uskladněného materiálu. Každodenní kontroly podle Uvírové umožní operativně určovat rozsah i dobu vlhčení materiálu vodou s použitím aditiv. "Těmito kontrolami a pravidelnou údržbou se na povrchu hromad podaří zachovat pevnou krustu, která odolá povětrnostním podmínkám a zajistí, že se z hromad už tolik prášit nebude," uvedla náměstkyně.

Mluvčí huti uvedla, že podnik už například několikrát denně kropí uhlí hasicími vozy. "Uhelné hromady konzervujeme prostředkem na bázi polymerů, který na nich vytváří krustu proti odvětrávání. Poslední kontrola České inspekce životního prostředí, která proběhla na konci srpna, konstatovala, že i přes silný vítr se z otevřené uhelné skládky a přilehlých ploch nepráší. Opatření se tedy jeví jako účinná," uvedla Černá.

Ostravská huť uvádí, že plní všechny stanovené limity a využívá nejlepší dostupné technologie. Stále ale patří mezi největší průmyslové znečišťovatele životního prostředí v kraji. Na znečištění ovzduší v Moravskoslezském kraji se podílí doprava, emise z domácích topenišť i škodliviny ze sousedního Polska.

Liberty Ostrava vyrábí ocel pro stavebnictví a strojírenství, ročně je to nyní 2,2 milionu tun. V roce 2018 (ještě jako ArcelorMittal Ostrava) dosáhl podnik čistého zisku 4,1 miliardy korun, o 946 milionů korun vyššího než v roce 2017. I s dceřinými firmami má 6300 zaměstnanců.

Společnost patří do skupiny Liberty Steel z globálního koncernu GFG Alliance britského podnikatele s indickými kořeny Sanjeeva Gupty, která ji letos s šesti dalšími ocelářskými podniky v Evropě koupila od skupiny ArcelorMittal indického miliardáře Lakšmího Mittala.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist