https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/krecek-kritizoval-ministerstvo-zemedelstvi-za-postoj-vuci-pronajmu-honiteb
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Křeček kritizoval ministerstvo zemědělství za postoj vůči pronájmu honiteb Aktualizováno

2.12.2022 10:43 | PRAHA (ČTK)
Foto | David Sedlecký / Wikimedia Commons
Ombudsman Stanislav Křeček dnes vytkl ministerstvu zemědělství, že s ním dost nekomunikovalo o problematice pronájmu honiteb. Na webu vyjádřil zklamání nad přístupem resortu. Na Křečka se obrátil Svaz mysliveckých sdružení v Lesích ČR. Stěžoval si, že tradiční myslivecké spolky čím dál tím hůř konkurují nabídkám jiných zájemců na pronájem honiteb a mohou kvůli tomu zaniknout. Ministerstvo o tom ale prý s Křečkem komunikovalo neurčitě, a není jasné, jak se k věci staví. Mluvčí resortu Vojtěch Bílý ČTK řekl, že při přípravě novely mysliveckého zákona hledají možnosti, jak spolkovou myslivost podpořit třeba úpravou kritérií výběrového řízení.
 

Předseda svazu Josef Zibner ve stížnosti ombudsmanovi doložil korespondenci s ministerstvem a poukazoval na to, že pro myslivecké spolky je stále obtížnější dorovnávat cenové nabídky vzešlé z výběrových řízení. Pokud chce totiž dosavadní nájemce honitby pokračovat v jejím pronájmu, v praxi dorovnává finanční nabídku výherce výběrového řízení. Tradiční myslivecké spolky financované hlavně z členských příspěvků ale tvrdí, že nemohou jiným nabídkám konkurovat. Aktuální pravidla by tak mohla podle stěžovatele vést až k zániku některých sdružení.

Svaz zastupuje podle Zibnera zhruba 300 spolků, které užívají třetinu honiteb Lesů ČR. Sdružení má 16 členů. Nájemné je podle něj předražené o nejméně 50 procent. Svazu žádá stanovení nájmů podle nákladů, které myslivci mají a prosazuje to i do novely zákona.

Ombudsman chtěl s ministerstvem otevřít diskusi o pronájmu honiteb, které drží právnické osoby hospodařící s majetkem státu. Upozornil, že myslivost je na Seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury České republiky. "V budoucnu by se podle mého názoru mohl čím dál více projevovat problém se zachováním mysliveckých spolků na venkově, případně se zapojováním nových členů do těchto spolků. Čím dál více uživatelů honiteb by pak mohlo pocházet z komerční sféry, často se orientující na trofejovou zvěř, což se nejeví jako žádoucí," uvedl v závěrečném stanovisku.

Křeček uvedl, že chtěl projednat postoj ministerstva k věci, ale neuspěl. "Musím vyjádřit určité zklamání nad tím, jak ministerstvo k celé záležitosti přistoupilo. Očekával jsem, že se k věci postaví konstruktivně a seznámí mne s tím, jak na danou problematiku nahlíží. Dostalo se mi však jen nejasné a neurčité odpovědi, ze které se nedá usuzovat, jak se ministerstvo k věci staví," uvedl ombudsman.

Bílý sdělil, že podle ministerstva je nájem honiteb zákonem upraven dostatečně a není na místě omezovat volnost smluvních stran při jejich pronájmu. "Záměrem ministerstva je upravit podmínky pronájmu státních honiteb," uvedl. U státních honiteb by mohla kritéria tendrů brát třeba v potaz počet členů spolku nebo jeho sídlo v místě honitby. "Konkrétní kritéria i jejich celková váha ve výběrovém řízení je stále v jednání, a proto není možné být v tuto chvíli konkrétnější," uzavřel.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (27)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

TZ

Tomáš Zeman

2.12.2022 13:07
By mě zajímalo o jaké částky se jedná. Protože myslivecká sdružení jsou v drtivé většině socialistické přežitky a parazitují za směšné částky na cizím majetku, který navíc často bez náhrady škod ničí. Takže konkurence která je probere do reality je na místě a nedivím se, že nastavení férových podmínek se jim nelíbí.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

2.12.2022 16:56 Reaguje na Tomáš Zeman
Do r.1993, byl u města jeden myslivecký spolek a byli to myslivci. Nyní jsou zde 3 a to většinou jenom střelců.
Ty spolky se mezi sebou každou chvíli o něco dohadují. Tak si tu žijem.
Odpovědět
RS

Richard Stehlík

2.12.2022 22:27 Reaguje na Tomáš Zeman
To není žádné tajemství. Na stránkách LČR je přístup k výběrovým řízením a možnost nahlédnutí, za co se která honitba vydražila.
Odpovědět
TZ

Tomáš Zeman

4.12.2022 08:30 Reaguje na Richard Stehlík
Uskutečněná jsem tam neviděl. Jen nabídku. Za oboru, což je moc zkreslující nájem, 680 Kč/ha. Nájem za běžnou honitbu kterou u nás myslivci "platí" je 10 Kč/ha.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

4.12.2022 14:53 Reaguje na Tomáš Zeman
10Kč na hektar zhruba tak odpovídá výtěžnosti běžné honitby. Polovinu, třetinu zvěře zabijí auta na místních silnicích, polovinu, třetinu zvěře z lesa na městské a zahradní pozemky vyženou turisti, pejskaři, cyklistí, běžci atd, nyní už díky výkonhným čelovkách v lese doslova po 24 hodin denně. U drobné zvěře buď nemají co střílet nebo pokud vypouštějí nějaké odchované bažanty, střelí tak desetinu toho, co vypustí.
Mimo prasata, která jsou k tomu odolná, na myslivce zbude z celkového počtu plánu lovu doslova jen pár kusů zvěře za rok.
Odpovědět
TZ

Tomáš Zeman

8.12.2022 11:23 Reaguje na Radim Polášek
Za prvé je nesmysl kolik si myslíte, že je zvěře na nehonebních pozemcích. A za druhé ta cena neodpovídá škodám které zvěř způsobuje. Drtivá většina vlastníků nestojí o nájem, ale odmítá hradit za myslivce škody způsobené přemnoženou zvěří. A o to jde. Tak mají ty plány lovu asi blbě udělaný, když srn je tady spousta a k nim stádo daňků...
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

6.12.2022 12:19 Reaguje na Tomáš Zeman
Jak je vidět ani fakt, že o tom nic nevíte Vám nebrání kecat. To co tu presentujete jsou takové ty "ochranáři" vylhané nesmysly. Vždyť vy si nejste schopen dohledat ani běžné , volně dostupné informace. Co po vás potom ale chtít, když ani neznalost a neschopnost vám nebrání lhát?
Odpovědět
TZ

Tomáš Zeman

8.12.2022 11:25 Reaguje na Jarek Schindler
To se vám hodně nepovedlo :-) Co bych si měl vyhledávat, když v tom žiju ? :-) A můžete být konkrétní v čem lžu ? Nemůžete.
Odpovědět
mi

2.12.2022 13:27
Někdo zkrátka chce nadále střílet na cizích pozemcích a nechce se mu za to platit. Klasika. ;-) Když už se vytváří honitby bez ohledů na vlastníky pozemků, tak si sdružení zkrátka budou muset zvyknout, že si za svůj "koníček" připlatí. A nebo jednoduše krachnou. Z pohledu přírody se nestane nic hrozného, ubude-li přestárlých myslivců. Stavy zvěře se zregulují samy od sebe (mimo divočáků), zmizí dokrmování a umělé udržování dlouhodobě neudržitelného stavu. Prostě se to změní a všichni si postupně zvyknou na nový stav. Myslivci regulovat divočáky stejně neumí a zbytek přírody si úplně jednoduše poradí bez nich, jsem bez obav. Příroda fungovala i před člověkem, nevidím důvod se domnívat, že by to myslivci uměli zařídit lépe než příroda. A že mají tradici? Nemají náhodou právě pomýlené tradice na svědomí to, v jakém stavu jsou dnes lesy...? Čistě z biologického hlediska v dost mizerném... ;-) Myslivost je prostě koníček jako každý jiný, je potřeba si už nalít čistého vína. Jen se myslivosti věnuje hodně vlivných papalášů a tak se jí stále ustupuje, i když stav lesů mluví za vše... A divočáci? Až bude stav neudržitelný a africký mor prasat bude ohrožovat chovy domácích čuníků, bude to stejně muset vyřešit stát plošně, nejspíš nějakými granulemi jako se řeší hraboši. Jedno myslivecké sdružení se vymlouvá na druhé, že divočáci si chodí kudy chtějí a že to jsou určitě ti z okolních honiteb, ne jejich. Takže to jinak než plošně řešitelné stejně není. Najít humánní granule, zajistit aby se nedostaly k jiným zvířatům a lidem a během pár dní by bylo celostátně vymalováno. Jen by potom stát musel zadotovat kafilérky, kdyby to teda fakt chtěl řešit.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

6.12.2022 13:14 Reaguje na
Hlavně ty tradice. To je to, co těm co žádné vlastní tradice nemají nejvíce leží v žaludku. Jinak stále se opakující ochranářské kecy o přirozené přírodní samoregulaci v již dávno nepřirozeném prostředí je zbytečné komentovat. Nedávno jsem četl pěkný ochranářský článek s nadpisem "Zaplaťte nebo odejdeme". Samozřejmě nadpis se po pár dnech změnil. Ve výsledku to ale bylo jedno. Ochranáři dali jasně najevo jak to s tou ochranou přírody myslí a o co jim vlastně jde. Stačí když jim stát sáhne na dotace. Čeho ochranáři za třicet let vlastně dosáhli? Jen dlouhé šňůry nesmyslů a přešlapů. Sami bez tradic mají potřebu hledat svého " třídního nepřítele". Jen aby se potom další skupiny lidí nedivily. Po myslivcích jsou na řadě rybáři, lesníci, zemědělci. Tedy všichni kteří se tu před příchodem ochranáře v přírodě "vyskytovali". Jo, jo anonyme, humanní granule. To mluví za vše.
Odpovědět
DA

DAG

2.12.2022 14:54
Je to taková schizofrenní situace. Někdo chce, aby z pronájmu honiteb měl stát co největší peníze a druhá skupina zase běduje, že místní obyvatelé nemají kde provozovat myslivost a někteří myslivci nemají kde provozovat činnost.
Ve skutečnosti to u honiteb pronajatých od LČR je tak, že si honitbu pronajme zbohatlík a k němu se přifaří pár místních. Ti dají práci a on peníze. Ostatní místní znechuceně končí s myslivostí a nadávají, že je jen pro zbohatlíky.
Každopádně hůl na myslivce je v tomto případě nabroušena na obě strany. V tom, že spolky jsou postkomunističtí pohrobci a nechcou platit nebo, že chudáky myslivce nechce nikdo pustit do sdružení.
To, že je chyba v systému nikoho moc nezajímá a naopak mnohým vyhovuje.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

2.12.2022 14:55
Pokud si soukromník pronajme za velké peníze revír, má ho na reprezentaci. Zejména neplní plán lovu. Zvěř se přemnožuje a působí škody jak v lese tak okolí. A nebo naopak vytvoří oboru s omezeným přístupem.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

3.12.2022 11:14
Bohužel jediným měřítkem jsou dnes ve všem peníze a podle toho vše vypadá.
Pro bohaté neplatí ani zákony a to nehovořím o slušnosti a toleranci. Plná
kapsa a velké oči mohou napáchat mnoho zla a sklízíme plody této praxe.
Z praxe uvedu příklad. Od války vzorně fungující myslivecké hospodaření,
které bylo vzorem pro Evropu se leckde potýká s amaterismem těch, kteří si
díky nadité prkenici myslí, že sežrali všechen rozum, ale opak je pravda.
Tichým skupováním pozemků došlo na možnost vytvořit si vlastní honitbu
a rozhodujícím pozemkem byl les ve správě LČR. Nastal "boj" o tento les
a vyhráli zbohatlíci. Brzo bylo "dokonáno" a zůstala holá srnčí zvěř
a černá o kterou ti VIP nestojí. Těm VIP jde o trofej na stěně vily, ale
holá a černá umírala stářím. Kvalita šla do kytek a nájemce ztratil zájem
o takovou honitbu. Bývalí nájemci se pokorně vrátili a po pár létech to
opět dali do pořádku. Ejhle a je tu nové výběrové řízení a situace se
opakuje. VIP mají zase co věšet na stěny a ti naivní myslivci zuří, že
to měli "vymlátit" sami před předáním honitby. Myslím, že příště už tak
hloupí nebudou a budou se chovat jako ti VIP. Ano i tak to funguje !
Odpovědět
TZ

Tomáš Zeman

3.12.2022 20:12 Reaguje na Břetislav Machaček
Vy jste vtipálek. Celá Evropa nám závidí přemnoženou vysokou a lesy v kterých nemůže probíhat přirozená obnova a výsadba se musí draze chránit, často stejně marně ? Nebo přemnožené divočáky, kteří ničí travní i polní porosty ? Obnova luk do původního stavu je přitom velice drahá a když se jedná o pastviny, tak často i nemožná. Jo já už vím jak to myslíte. Ona nám to závidí celá myslivecká Evropa. Takže kapka lidí. A hlavně závidí to, jak je tady myslivost levná, protože myslivci nemusí hradit škody vzniklé jejich činností. No, spíš nečinností.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

4.12.2022 09:47 Reaguje na Tomáš Zeman
Umíte vůbec číst? Píšu o době před 33. roky a ne o tom bordelu
nyní, kdy se ideologicky dělá vše naopak, než tehdy!
Odpovědět
TZ

Tomáš Zeman

8.12.2022 11:38 Reaguje na Břetislav Machaček
Nepsal jste jaký zlom myslíte a nemohl jsem tušit, že kromě myslivce jste i soudruh, kterému se stýská po starých časech. Jste si jistý, že pro svobodnou, tržní Evropa mohlo být vzorem něco tak nepoužitelného pro srovnání, jako socialistická myslivost v absurdní komunistické totalitě ?
Odpovědět
TZ

Tomáš Zeman

8.12.2022 12:10 Reaguje na Břetislav Machaček
A co vám brání vlastně brání se k tomu vámi opěvovanému stavu vrátit ? MZe i MŽP chtějí už několik let snížit stavy vysoké zvěře, ale myslivecká lobby se tomu křečovitě brání. V 30. ale i 50. letech byla srnka vzácnost a ostatní větší zvěř byla v krajině jen když utekla z obor. Tak má vypadat myslivost, když myslivci nemají na náhradu škod !
Odpovědět
RP

Radim Polášek

4.12.2022 14:47 Reaguje na Tomáš Zeman
JJ, zelená propaganda jede.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

6.12.2022 12:39 Reaguje na Tomáš Zeman
Pan Macháček je možná vtipálek, vy jste ale naprostý i...t. Jen " zeléné ochranářské kecy" bez jakéhokoliv vědomostí.
Odpovědět
TZ

Tomáš Zeman

8.12.2022 11:31 Reaguje na Jarek Schindler
Mám vědomosti hospodáře v lesích a na pozemcích ty myslivecký joudo. A s ochranáři v lecčems nesouhlasím.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

4.12.2022 14:44
Tady je zase blábolů mysliveckých neználků.
Jinak máme tady víc než 30 let kapitalismus a v kapitalismu se logicky v různých výběrových řízeních vždycky prosadí ten kdo má víc peněz a může tak majitelům pozemků nabídnout vyšší nájem.
Situace nemá dobré řešení. Buďto v myslivosti prosadíme princip regionality a sice že se o myslivost a tím taky o péči o místní krajinu budou přednostně starat místní, kterým logicky záleží především na krajině. Anebo necháme dosavadní kapitalistická výběrová řízení, kdy pronájem honitby získá za vyšší cenu zbohatlík a ten si to bude řídit podle svého, bež ohledu na místní požadavky na krajinu. Ať už směrem k získávání trofejí a poškozování lesa zvěří nebo naopak k minimalizaci počtu zvěře a preferování lesa před produkcí trofejí a masa.
Každopádně ale ještě zbývají dva kontrolní mechanismy. Jeden mechanismus je mechanismus kontroly vlastníky těch pozemků neboli Honebním společenstvem, které výběr toho nájemce řídí. A druhý mechanismus je mechanismus kontroly místní státní správou, kde úředník na odboru místního Životního prostředí podmínky honitby jejímu nájemci závazně určuje. Jenže dostatečně bohatý nájemce a dostatečně velký majitel pozemků v honitbě může oba kontrolní mechanismy snadno přizpůsobit svým záměrům.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

4.12.2022 15:27 Reaguje na Radim Polášek
Přesně tak, ale opravdu to dnes vidím bledě, když ve všem vítězí
peníze. Mi je těch chlapů v zeleném dnes líto hlavně kvůli té
kritice ze strany neználků, kteří nemají ani tušení, kolik úsilí stojí myslivce alespoň udržení současného stavu. Já být jimi,
tak si dám kolektivně pět let pohov a počkám na reakce těch
neználků. Asi by se divili černé a liškám na Václaváku. Pak
by asi pochopili, že to matka příroda sama nevyřeší.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

6.12.2022 12:47 Reaguje na Břetislav Machaček
Jo, tak toto navrhuji již pět let. Nejdřív se ale musí takoví ti Tomášové Zemanové , Hnití Duha či ti progresívnější lesníci přihlásit k zodpovědnosti ( hlavně finanční) za věci příští. Myslím si, že by potom úplně stačily roky dva.
Odpovědět
TZ

Tomáš Zeman

8.12.2022 11:51 Reaguje na Jarek Schindler
Tak to opět perlíte. Myslivci se vyhýbají finanční zodpovědnosti a vy se jí tady oháníte ??
Nevyčítám myslivcům, že mají přemnožená prasata, protože ty dá dost úsilí střelit. Ale vysoká zvěř, to jsou prostě cíleně přemnožené chovy, které by se snížili snadno. Kolektivně 5 let pohov ? A co takhle opak ? Přestat si hrát na nenahraditelné a umožnit snížení minimální výměry honiteb, aby si větší vlastníci mohli chránit majetek sami, když vy nejste schopní nebo ochotní svým hospodařením na něm nezpůsobovat škody ? Už chápete jak jste mimo, když mě řadíte mezi ochranáře ? :-)
Odpovědět
RP

Radim Polášek

6.12.2022 13:40 Reaguje na Břetislav Machaček
Já bych to dnes už pomalu viděl na vznik pozice profesionálního lovce na odborech životního prostředí. Člověka, který bude jako odborník slušně placen, bude, protože bude mít velmi kvalitní pušku s nočním viděním, provozovat v rámci okresu či kraje náročné odstřely, třeba prasat nebo invazivních predátorů, bude mít za povinnost v těch lesích být, ve dne i v noci a kterému budou myslivcxi příslušných mysliveckých sdružení k dispozici jako jemu podřízení pomocníci. A na ty místní myslivce ať zbude třeba nenáročný odstřel srnčího a potom hony na drobnou zvěř, pokud tam nějaká bude.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

6.12.2022 14:00 Reaguje na Radim Polášek
Aha. S prominutím je to celé nesmysl. "Profesionální lovec" jen další černá díra na peníze. No a ten myslivec jako jeho podřízený? To má být vtip? Samozřejmě , tím výstřelem začíná práce, jestli vám to něco říká.
Odpovědět
VN

Vladimír Nechutný

9.12.2022 10:12
Nahlédnutím na stránky LČR zjistíte že většina honiteb je pronajata právnickými osobami nebo fyzickými osobami. Spolky jako takové jsou u těchto honiteb v menšině.
Spolky jsou ve většině nájemci u společenstevních honiteb.
Umožnění lovu vlastníkovi pozemku mino nájemní smlouvu je asi takové jako když vlastník pronajme někomu byt za dohodnutých podmínek včetně výše pronájmu a jednou za čas vlastník bytu přijde do tohoto bytu vykoupe se , nají se, vybere ledničku, potěší se s přítomnou osobou a pak odkráčí zpět k sobě. Zinkasuje jakýsi mimosmluvní bonus. Trochu podivné.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist