https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kretinskeho-epcg-ukoncila-provoz-peti-uhelnych-bloku-na-slovensku-a-nemecku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Křetínského EPCG ukončila provoz pěti uhelných bloků na Slovensku a Německu

4.4.2024 01:21 | PRAHA (ČTK)
Spolkový úřad v aukci prémií rozhodl, že příspěvek na odstavení získá i elektrárna Mehrum ve spolkové zemi Dolní Sasko. Ta patří Křetínského holdingu EPH.
Spolkový úřad v aukci prémií rozhodl, že příspěvek na odstavení získá i elektrárna Mehrum ve spolkové zemi Dolní Sasko. Ta patří Křetínského holdingu EPH.
Foto | littlenelly (rare but there) / Flickr
Skupina EP Corporate Group (EPCG) Daniela Křetínského ukončila na závěr března provoz pěti uhelných bloků na Slovensku a Německu. Společnost krok označila za milník na své cestě k udržitelné budoucnosti bez uhlí. Z provozu vyřadila celkový instalovaný výkon 1910 megawattů (MW), což zhruba odpovídá výkonu jaderné elektrárny Temelín.
 

Poslední dva generátory uhelné elektrárny ve slovenských Vojanech byly uzavřeny 26. března. O dva dny později definitivně skončil provoz německé hnědouhelné elektrárny v Mehrumu v Dolním Sasku. Koncem března byly odstaveny bloky E a F hnědouhelné elektrárny v braniborském Jänschwalde.

Loni skupina odstavila slovenskou hnědouhelnou elektrárnu Nováky a skončila také výroba elektřiny v uhelné elektrárně v severoirském Kilrootu. EPCG tak ročně ušetří více než 15 milionů tun emisí uhlíku, uvádí v tiskové zprávě.

"Je to další milník v naší dlouhodobé strategii přeměny našeho portfolia výroby energie na zdroje s nulovými nebo nízkými emisemi," uvedl výkonný ředitel EP Power Europe Jan Špringl.

Do skupiny EPCG patří Energetický a průmyslový holding (EPH), mediální skupina Czech Media Invest (CMI) a EC Investments. V EPCG má Křetínský 89,3 procenta akcií a zbylých 10,7 procenta skupina manažerů EPH.

V Německu plánují skupiny EPH a EP Energy Transition do roku 2030 rozvoj projektů obnovitelných zdrojů energie s celkovým instalovaným výkonem přesahujícím 8000 MW. Součástí této iniciativy je nahrazení výrobních kapacit vysoce účinnými elektrárnami na zemní plyn, které budou připraveny spalovat vodík a další obnovitelné plyny. Investice do transformace se odhadují na deset miliard eur (253,4 miliardy Kč).


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jiří Svoboda

4.4.2024 08:44
Obrovská pochvala pro pana Křetínského! Jistě to dělá nezištně s uvědomněním si vážného nebezpečí klimatického rozvratu. Aspoň takto článek vyznívá.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

4.4.2024 08:55 Reaguje na Jiří Svoboda
klimatickým rozvratem můžeme strašit ale jsou to jen slova.
Nikdo neví co bude za půl roku.
strašit tím, jak bude něco vypadat v roce 2050 apod. je směšné.
Je potřeba se vrátit k přírodě a přirozenému.
Žili jsme v době technokracií, tlaku na nekonečný růst a ANTIhumanistů digitálního šílenství, kde jde jen o marketing a falešnost.
Dekarbonizace energetiky dává smysl ale nevzývejme uhlíkovou neutralitu, protože to je nereálný nesmysl. Vždy tu bude CO2 ale mělibychom vytvořit taková sídla a podmínky, aby zde mohli žít i zvířata a živočichové v přirozeném prostředí.
JSME OPICE Z PRALESA A NEDĚLEJME ZE SEBE NĚCO EXTRA A JINOU KATEGOTII.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

4.4.2024 09:46 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Královské rady!

Ale těch opic je již 8 miliard, chtějí se mít dobře a zpět na stromy vylézt nedokážou. A mají zbraně.

Samozřejmě, že uklíková neutralita je utopie, ve slibech již existuje a na papíře asi i vznikne. Lhaní se stává standardem.
Odpovědět
EN

Emil Novák

4.4.2024 11:10 Reaguje na Jiří Svoboda
Dělá to jako každý podnikatel s cílem v rámci státy stanovených mantinelů maximalizovat zisk svojí společnosti. Čekal by snad někdo jiné chování?
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

4.4.2024 13:29 Reaguje na Emil Novák
"Mantinelů" - velmi kulantně nazváno.
Odpovědět
EN

Emil Novák

4.4.2024 18:25 Reaguje na Jiří Svoboda
Můžem tomu říkat pravým jménem: zákony, vyhlášky, nařízení, ...
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

4.4.2024 08:47
ten představený energetický mix, který je představený v posledním odstavci je tak trochu problematický.
Plyn sice je, ale je otázka kapacit. Zemní plyn není absolutně vezuhlíková technologie byť je nepoměrně čistčí než jiné.
Vodík, který neumíme kapacitu vyrobit byť by se potenciálně dopravoval plynovým potrubím je výroba pořád spíše hledáním a vyrábět vodík pomocí elektřiny je uživatelsky nezajímavé.
TJ. mít kapacity elektrárny jen proto, abychom měli vodík, který pak budeme spalovat v těch " samých" elektrárnách je tak nějak mimo mísu, bez užitku.
Je mnohem přínosnější vytvářet vodíkovou kapacitu pro dopravu a centrální vytápění, kde lze kogenerací vytvořit i elektřinu.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

4.4.2024 09:51 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Řekl bych, že s kogenerací u plynových/vodíkových elektráren se počítá. Hlavně pro vytápění nezateplitelných historických budov.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist