https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/krmeni-zoborozcu-v-olomoucke-zoo-pripominalo-manaskove-divadlo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Krmení zoborožců v olomoucké zoo připomínalo maňáskové divadlo

27.4.2021 18:49 | OLOMOUC (ČTK)
Použití kukly a maňáska v podobě dospělého zoborožce bylo podle Gronské důležité kvůli tomu, že ptáci si v útlém věku zafixují osobu nebo předmět, se kterým přicházejí často do kontaktu.
Použití kukly a maňáska v podobě dospělého zoborožce bylo podle Gronské důležité kvůli tomu, že ptáci si v útlém věku zafixují osobu nebo předmět, se kterým přicházejí často do kontaktu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Zoo Olomouc
Maňáskové divadlo připomínalo krmení dvou mláďat zoborožců kaferských, která se v březnu vylíhla v zoologické zahradě na Svatém Kopečku u Olomouce. Zoolog Jan Kirner při krmení ptáčat nosil na hlavě černou kuklu a na ruce měl nasazeného maňáska v podobě hlavy dospělého zoborožce, aby co nejvěrohodněji napodobil příslušníka tohoto druhu. Mláďata zoborožců už díky jeho každodenní starostlivé péči povyrostla a začala se seznamovat s biologickými rodiči, řekla ČTK mluvčí svatokopecké zoo Iveta Gronská.
 

Použití kukly a maňáska v podobě dospělého zoborožce bylo podle Gronské důležité kvůli tomu, že ptáci si v útlém věku zafixují osobu nebo předmět, se kterým přicházejí často do kontaktu. Ošetřovatelé při krmení dvou mláďat zoborožců pro jistotu v pozadí pouštěli i hlasy dospělých ptáků. "Hraním tohoto loutkového divadla zvýšíme šance našich mláďat na zapojení do přirozené reprodukce. To by bylo nanejvýš žádoucí, protože náš chovný pár pochází z volné přírody, odkud k nám v 90. letech přišel," uvedla Gronská.

Každodenní péče o mláďata se vyplatila a ptáčata už spořádala notnou porci myšat a povyrostla. "V těchto dnech se píše více než měsíc jejich života a z pouhých 50 gramů po vylíhnutí se mláďata dostala na více než 2,5 kilogramu a pomalu se začínají přes pletivo seznamovat s rodiči," podotkla Gronská.

Zoborožec kaferský je největším druhem zoborožce. Tito černí afričtí ptáci se sytě červenými kožními laloky na krku se v malých rodinných skupinkách potloukají buší. Létají jen tehdy, pokud je to nutné, například při útoku predátora. Jinak preferují pohyb po zemi, kde pátrají po hmyzu, plazech nebo jiných drobných obratlovcích, kteří jim slouží jako nejčastější potrava.

Zoborožce kaferské chová olomoucká zahrada od roku 1993. "Tímto odchovem navazuje zahrada na éru úspěšných odchovů za působení chovatele Romana Mieslera, který byl při tom nynějším metodicky velmi nápomocným," uvedla Gronská.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MK

Majka Kletečková

27.4.2021 20:57
V článku postrádám informaci, proč nejsou ptáčata krmena jejich vlastními rodiči.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

28.4.2021 07:21 Reaguje na Majka Kletečková
S normálním odchovem by nešlo zahrát divadlo:-) P.s. je to jistota, někdy snůšku opustí či rozbijí (nekrmí), proto u vzácnějších druhů se nečeká na přírodu, ale jde to hned do líhně.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist