https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/krnap-penize-navic-od-mzp-pres-prislib-nedostane-vybral-rezervy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

KRNAP peníze navíc od MŽP přes příslib nedostane, vybral rezervy

20.12.2019 00:28 | VRCHLABÍ (ČTK)
Krkonošský národní park (KRNAP) letos desítky milionů korun navíc od ministerstva životního prostředí přes původní příslib nedostane. / Ilustrační foto
Krkonošský národní park (KRNAP) letos desítky milionů korun navíc od ministerstva životního prostředí přes původní příslib nedostane. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Správa KRNAP
Krkonošský národní park (KRNAP) letos desítky milionů korun navíc od ministerstva životního prostředí přes původní příslib nedostane. Peníze park potřeboval na pokrytí výpadku příjmů kvůli propadu cen dřeva. Na udržení chodu parku musel KRNAP použít rezervy z minulých let, vyplynulo z vyjádření ministerstva na dotaz novinářů. Kvůli pádu cen dřeva, který je vyvolaný mimořádně velkými kůrovcovými těžbami v celé ČR, přišel letos KRNAP o desítky milionů korun.
 

KRNAP letos od MŽP jako svého zřizovatele dostane původně přidělenou částku 157 milionů korun. "Po detailnější analýze finanční situace KRNAPu jsme došli k závěru, že není nezbytné příspěvek navyšovat již v roce 2019. KRNAP využije v roce 2019 finanční prostředky z fondů, které vytvořil v předchozích letech," sdělil Ondřej Charvát z tiskového oddělení MŽP.

Podle mluvčího Správy KRNAP Radka Drahného se parku podařilo za posledních 25 let vytvořit rezervní fond ve výši asi 60 milionů korun. Správa parku měla peníze ve fondu pro řešení nutných nenadálých investic a jiných krizových situací. "Rezervní fond jsme za posledních několik měsíců v souvislosti s likvidací kůrovce vyčerpali. Celková finanční situace je nyní značně napjatá. Další neplánované výdaje spojené s kůrovcovou kalamitou nebudeme mít z čeho platit," řekl Drahný. Celkový objem ročního rozpočtu KRNAP je přes 300 milionů korun.

V roce 2020 by se měla provozní dotace parku od ministerstva zvýšit proti letošnímu roku o 40 milionů korun. "Na základě předpokladů z června 2019 je příspěvek pro rok 2020 stanoven v návrhu rozpočtu ve výši 197 milionů korun," uvedl Charvát. Uvedl také, že v případě potřeby lze následně během roku příspěvek podle možností zvyšovat v závislosti na potřebách jednotlivých resortních organizací.

MŽP v polovině listopadu uvedlo, že financování KRNAP zajistí a posílí tak, aby nebyl jeho běžný provoz včetně služeb návštěvníkům omezen. "Potřebné finanční prostředky uvolníme z našeho rozpočtu. Národní parky jsou naše výkladní skříně ochrany přírody, takže se o ně samozřejmě postaráme," sdělila tehdy mluvčí MŽP Petra Roubíčková. Uvedla také, že letos ministerstvo očekává poskytnutí příspěvku KRNAP na provoz ve výši 200 až 210 milionů korun. Pro rok 2020 MŽP před měsícem odhadovalo příspěvek pro KRNAP v rozmezí 200 až 250 milionů korun.

Ceny surového dřeva se za poslední tři roky propadly zhruba o 50 procent. Zatímco v roce 2017 KRNAP prodal metr krychlový dřeva v průměru za 1513 korun a loni za 1223 korun, letos odhaduje zpeněžení na úrovni 700 korun. "Po odečtení nákladů na těžbu vychází v současné době ztráta na jednom metru krychlovém přibližně 400 korun," uvedl Drahný. V letech 2017 a 2018 měl KRNAP ze dřeva zisky na úrovni 400 až 700 korun z metru krychlového. Celkové těžby v KRNAP by letos měly činit do 90.000 metrů krychlových, tedy zhruba 90.000 stromů.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Zdeněk Rychtera
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

20.12.2019 05:37
To znám ! Jak vidět nepřestalo to fungovat. Trestáni jsou vždy ti, kteří se snaží být skutečně dobří a mít rezervu na horší časy.
Pak je druhá sorta lidí, rezervy netvoří a peníze prošustrují.

Následně přijde velký problém, třebas tady kůrovec.
Ti dobří jsou potrestáni za to, že hospodařili odpovědně /mají rezervy/ a dostanou velké h...o.
Neodpovědným se pomůže , protože na to nemají.

Takto to fungovalo a jak vidět dodnes chodí v rozpočtových organizacích.

Druhou smutnou zprávou je , že MŽP utřelo s rozpočtem a krátí se,co se dá. Což je právě v této době postaveno na hlavu.
Odpovědět
Sl

Slovan

21.12.2019 12:34
Celý špatně. Absolutně nechápu jak je možné, že národní park (všechny, nejen KRNAP) musí žít z financí, které získá z pokáceného dřeva. Stát by měl zajistit chod parku, aby správy nemuseli nuceně těžit.
Odpovědět
LB

Lukas B.

21.12.2019 16:24 Reaguje na Slovan
dovoluji si upozornit, že stát ty peníze sice tiskne a může si jich natisknout kolik chce, ale jejich reálnou hodnotu musí někomu sebrat, tedy konkrétně zatížit daněmi své obyvatelstvo. peníze skutečně nepadají z nebe. nemůžete dát všem všechno.
a problém rozhodně nestojí tak, že dřevo je aktuálně laciné a proto ho krnap musí vytěžit víc než jindy. problém stojí tak, že krnap musí v souladu s plánem péče kůrovčáky vytěžit, prodá-li jej, tak pod náklady.
Odpovědět
Sl

Slovan

22.12.2019 17:14 Reaguje na Lukas B.
Jistě, takže dát o pár milionů navíc na chod parku je pro stát problém... v době, kdy stát má na to, aby za 6 miliard zlevnil jízdné. To vyprávějte někomu jinému. A ještě by kvůli těm pár milionům měl zvedat daně... proboha!
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

23.12.2019 09:48 Reaguje na Slovan
Park dostává peníze na činnost, peníze z prodeje dřeva je příjem navíc. Tzn. kde je chyba, že si správci parku zvykli žít na víc než měli. Vedení parku inkasované peníze ze dřeva si zvyklo je ihned prožrat a nepřistupovalo k nim jak běžný zodpovědný podnikatel. Je také otázkou zda vedení parku to rozpočtová pravidla umožňují (chovat se zodpovědně).
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist