https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/krnap-zpusob-hospodareni-v-narodnich-parcich-neni-pricinou-pozaru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

KRNAP: Způsob hospodaření v národních parcích není příčinou požárů

29.7.2022 14:30 | VRCHLABÍ (ČTK)
Starostové některých měst a obcí v Českém Švýcarsku v minulých dnech uvedli, že léta upozorňovali na to, jaké nebezpečí kůrovcem poničené dřevo ponechané v lesích představuje. Míní, že to rozsah požáru zvýšilo a komplikuje to nyní i jeho hašení. Mluvčí správy Národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov ale ČTK již dříve řekl, že v lese by i bez kůrovcového dřeva byla hrabanka, která dobře hoří.
Starostové některých měst a obcí v Českém Švýcarsku v minulých dnech uvedli, že léta upozorňovali na to, jaké nebezpečí kůrovcem poničené dřevo ponechané v lesích představuje. Míní, že to rozsah požáru zvýšilo a komplikuje to nyní i jeho hašení. Mluvčí správy Národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov ale ČTK již dříve řekl, že v lese by i bez kůrovcového dřeva byla hrabanka, která dobře hoří.
Foto | Huhulenik / Wikimeda Commons
Způsob hospodaření v národních parcích není příčinou rozsáhlých lesních požárů, viníkem je většinou nezodpovědné chování některých návštěvníků. ČTK to řekl mluvčí Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) Radek Drahný. Reagoval tak mimo jiné na spekulace o tom, zda a nakolik má na rozsahu požáru v Národním parku České Švýcarsko na Děčínsku podíl to, že v lesích tam zůstalo velké množství dřeva po kůrovcové kalamitě. V Českém Švýcarsku hoří od neděle. V Čechách platí výstraha před nebezpečím vzniku a šířením požárů. Požár v Českém Švýcarsku policie vyšetřuje pro podezření z trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti.
 

"Rizikem požárů v národních parcích obecně není příroda, ale člověk. Prokazatelných případů, kdy požár vznikl třeba od blesku, je u nás málo. V drtivé většině případů má podíl na vzniku požárů člověk, ať je to neuhašené ohniště, odhozený nedopalek nebo jako lupa působící odhozená skleněná lahev," řekl Drahný.

Že by v Krkonoších nastala podobná situace jako v Českém Švýcarsku, je podle Drahného prakticky nereálná. Je to dané řadou specifik Krkonoš. "Charakter těchto území je v mnohém odlišný. Krkonoše jsou vlhčí, vodnatější než vysušené pískovcové skály, kde jsou dopady sucha citelnější. Svoji roli hrají také odlišné typy lesů v obou oblastech, ale i dostupnost hor," řekl ČTK Drahný.

Uvedl, že Správa KRNAP má nastavené pro případ požáru předem dané postupy, vypracované krizové plány, konají se cvičení s hasiči. "Hasiči mají najeté přístupové lesní cesty. Rozdíl je u nás i v tom, že nejde o úzké lesní cesty jako v soutěskách. V Krkonoších máme mnoho širokých cest určených k obhospodařování lesa, které jsou využitelné k jakýmkoliv zásahům v terénu," řekl ČTK Drahný.

Krkonoše jsou unikátní mozaikou horských ekosystémů a pro svou podobu se Skandinávií jsou někdy označované jako ostrov tundry uprostřed Evropy. Svahy hor pokrývají horské lesy a louky, horní partie hřebenů porůstá borovice kleč, alpínské trávníky a rašelinná společenstva. Rozloha lesních porostů na české straně Krkonoš je zhruba 37 000 hektarů. Jsou domovem více než 60 druhů dřevin, převažuje smrk ztepilý.

Hospodaření v lesích KRNAP je založeno na přirozené obnově místo umělých výsadeb. "Řídíme se schválenými lesnickými plány. Část mrtvé dřevní hmoty necháváme v lese, ostatně je to parametr, pro který jsme certifikováni prestižním certifikátem FSC (Forest Stewardship Council), který potvrzuje, že ve zdejších lesích hospodaříme k přírodě šetrným způsobem. Z podstaty věci les v národním parku nikdy nebude tak uklizený jako nějaký lesopark za městem," řekl ČTK Drahný.

Starostové některých měst a obcí v Českém Švýcarsku v minulých dnech uvedli, že léta upozorňovali na to, jaké nebezpečí kůrovcem poničené dřevo ponechané v lesích představuje. Míní, že to rozsah požáru zvýšilo a komplikuje to nyní i jeho hašení. Mluvčí správy Národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov ale ČTK již dříve řekl, že v lese by i bez kůrovcového dřeva byla hrabanka, která dobře hoří. "Je relativně jedno, jestli tam budou kmeny stromů nebo holina, protože hrabanka je tam pořád a dobře hoří," uvedl. Dodal, že po obou stranách silnice ze Hřenska do Mezní Louky byly vykácené pruhy a ani toto opatření rozšíření požáru nezabránilo.

I strážci a lesníci Správy KRNAP nyní věnují zesílenou pozornost požárním rizikům. Minulý týden, ještě před požárem v Českém Švýcarsku, Správa KRNAP veřejnost upozornila na neobvykle sucho a zvýšené riziko požárů a vyzvala návštěvníky, aby si všímali svého okolí a hlásili jakýkoli zárodek možného požáru.

Rozsáhlé požáry ve v Krkonoších nejsou časté, poslední zasáhl roku 2018 Labskou louku na hřebenech na ploše asi 30 hektarů. Příčinou byl zřejmě lidsky faktor.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LB

Lukas B.

29.7.2022 14:45
mě by zajímalo nějaké popularizační nepříliš odborné shrnutí a vyhodnocení květnového hasičského cvičení nad Planýrkou za Zabyly, zatím ke mě prosákly jen takové sousedské vágní informace, že naostro by to vůbec nebyla sranda, není moc odkud čerpat (že z jizery je to moc hluboko a není tam asi pětikubíkový rybníček), není moc odkud vozit a když vozit tak moc není kde se otáčet atakdále.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

29.7.2022 14:49
No příčinou to hospodaření nebylo, požár byl založen ať už úmyslně či neúmyslně. Ale množství suchého dřeva je jednou z příčin plochy požáru asi 5 km2.
Odpovědět
Pe

Pepa

29.7.2022 16:19 Reaguje na Slavomil Vinkler
Se zdejšíma expertama je to těžký, je to jak do dubu, buď ty články nečtou nebo jim nerozumí. Ale třeba s Břéťou je sranda..
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

29.7.2022 16:45 Reaguje na Pepa
A někdo nečte nebo nedbá. Hrabanka hoří při zemi. Katastrofický korunový požár vynese nahoru buď hromada dřeva a klestí nebo někdy břízy.
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

29.7.2022 15:16
Mimochodem, existuje nejake verejne pristupne vyhodnoceni, nejlepe s patricnym casovym odstupem,toho pozaru na Labske louce pred 4 lety?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist