https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kurovcova-kalamita-ve-vojenskych-lesich-podle-statniho-podniku-skoncila
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kůrovcová kalamita ve vojenských lesích podle státního podniku skončila

17.2.2024 19:05 (ČTK)
Kůrovcový požerek
Kůrovcový požerek
Kůrovcová kalamita v oblastech spravovaných Vojenskými lesy a statky (VLS) loni skončila. Objem těžby kůrovcového dřeva se v roce 2023 vrátil k běžnému stavu. V roce 2019 dosáhl až 425 000 metrů krychlových, kdežto loni bylo vytěženo asi 50 000 metrů krychlových kůrovcového dřeva. Státní firma VLS hospodaří převážně ve výcvikových prostorech Armády ČR na zhruba 126 000 hektarech lesní půdy, což odpovídá přibližně pěti procentům lesů v Česku.
 

Kůrovci jsou brouci, kteří se živí lýkem a dřevem stromů, které tak poškozují. V lokalitách VLS podle podniku kůrovcová kalamita kulminovala v lesnické sezoně 2020/2021. Oproti této sezoně je nyní počet ohnisek kůrovce o tři čtvrtiny nižší. Takzvaný kalamitní základ, což je objem kůrovcového dříví vytěženého od srpna daného roku do počátku rojení kůrovce následujícího roku, klesl ve srovnání se sezonou 2020/2021 na čtyři procenta.

"Ta čísla znamenají, že největší lesní kalamita v novodobých dějinách, jež se rozběhla střední Evropou v druhé polovině minulé dekády, u Vojenských lesů fakticky skončila," uvedl ředitel VLS Roman Vohradský. "Objemy kůrovcových těžeb byly v loňském roce u podniku v objemech, které téměř odpovídají normálu. I nadále však budeme bedlivě sledovat počasí, především v nadcházejících jarních měsících, a vyhodnocovat rizika," doplnil.

Daří se také podle podniku zalesňovat holiny vzniklé při kalamitě, pomocí nové výsadby i přirozenou obnovou. V posledních osmi letech vysadily VLS přes 100 milionů sazenic a do obnovy lesů po kalamitě investovaly stovky milionů korun. "Nyní se soustředíme především na výchovné zásahy v mladých lesních porostech. Prořezávky a probírky budou hlavním úkolem následujících let, a jejich správné provedení určí budoucí dřevinnou skladbu porostů. Budeme usilovat o druhově, věkově u výškově pestré lesy, které budou lépe odolávat vlivům klimatické změny i dalších případných kalamitních situací," sdělil vedoucí lesní výroby VLS Pavel Češka.

Také další státní podnik, Lesy ČR, letos oznámil konec kůrovcové kalamity. V lednu firma, která spravuje téměř polovinu lesů v zemi, oznámila, že těžba dřeva loni klesla o 16 procent na 7,77 milionu metrů krychlových. Po pěti letech se tak dostala na úroveň před kůrovcovou kalamitou, která v českých lesích naplno vypukla v roce 2018.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

FD

František Dvořák

18.2.2024 17:53
Chudáci, tak už nemají co žrát.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist