https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kuzvart-strategii-udrzitelneho-rozvoje-projedna-jeste-vlada-cssd
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kužvart: Strategii udržitelného rozvoje projedná ještě vláda ČSSD

11.6.2002 12:48 | PRAHA (EkoList)
Dlouhodobý koncepční materiál Národní strategie udržitelného rozvoje (NSUR), k jehož vypracování Českou republiku zavázala Konference OSN o životním prostředí a rozvoji (UNCED) v Riu de Janeiru v roce 1992, stihne podle ministra životního prostředí Miloše Kužvarta (ČSSD) projednat ještě současná vláda. "Připomínkové řízení skončilo v pátek 7. června, čili do dvou týdnů by to měla mít vláda na stole," řekl dnes EkoListu Miloš Kužvart. NSUR předloží česká delegace na Summitu OSN o udržitelném rozvoji na přelomu srpna a září v jihoafrickém Johannesburgu.
 

NSUR je strategický dokument, který stanovuje střednědobé a dlouhodobé politické, společenské a ekonomické cíle, kterých by měla Česká republika v příštích letech dosáhnout. "Materiál obsahuje celou řadu cílů, které by měly být dosaženy v horizontu let 2010 až 2015," upřesňuje ředitel Českého ekologického ústavu (ČEÚ) Josef Seják, který vedl expertní tým, jenž NSUR připravil. Až NSUR schválí vláda, měla by být podle Sejáka dopracována do "operačních plánů" pro jednotlivé sektorové politiky. "NSUR neobsahuje žádné konkrétní časové závazky, ty by se měly objevit právě v těch operačních plánech," dodává Seják.

Na návrhu NSUR pracovalo v letech 1997 až 2001 také Centrum pro otázky životního prostředí UK v Praze (CŽP) pod vedením Bedřicha Moldana. Ministerstvo životního prostředí (MŽP) ovšem jejich návrh odmítlo a zadalo v prosinci 2001 práci ČEÚ. "Je pravda, že pro nás to byl šílený úkol. Na co mělo CŽP čtyři roky, my jsme museli stihnout za pár týdnů," říká Josef Seják.

"Moldanův návrh byl nepoužitelný, protože byl příliš obecný," zdůvodňuje odmítavý postoj k Moldanově materiálu ministr Kužvart. Podle Pavla Nováčka z Univerzity Palackého v Olomouci (UPOL), který se podílel na přípravě obou verzí NSUR, ovšem v rámci práce Moldanova týmu vznikla celá škála konkrétních a "velmi kvalitně zpracovaných" podkladových materiálů. "Soukromě mám pocit, že se nepovedla zejména závěrečná syntéza," dodává Nováček.

S tím souhlasí i šéf týmu ČEÚ Seják. "Materiály týmu profesora Moldana byly jedním z podkladů, se kterými jsme pracovali," říká ředitel ČEÚ. Ale dodává, že hlavní problém byl závěrečný dokument. "Základní problém byl, že to nebyla strategie. Ta musí obsahovat jasně formulované cíle. Materiál CŽP byl ale pouze kvalitní analýzou problémů, neobsahoval žádné návrhy řešení," říká Josef Seják.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist