https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kyjev-vita-castecny-zakaz-dovozu-ruske-ropy-do-eu-kritizuje-delku-vyjednavani
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kyjev vítá částečný zákaz dovozu ruské ropy do EU, Podle Zelenského jsou nejsilnější opatření namířená proti ruské energetice

1.6.2022 00:58 | BRUSEL (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ukrajinské ministerstvo zahraničí přivítalo částečný zákaz dovozu ruské ropy do EU, na kterém se na summitu v Bruselu dohodli lídři sedmadvacítky. Podle Kyjeva to poškodí ruskou ekonomiku a oslabí možnosti Kremlu vést válku. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj EU kritizoval za dlouhé vyjednávání nového souboru protiruských sankcí.
 

"Očekáváme, že do konce roku 2022 Rusko přijde až o 90 procent vývozu ropy do Evropy," uvedlo ukrajinské ministerstvo zahraničí v prohlášení. "To znamená, že ruská válečná mašinérie nebude dostávat desítky miliard eur na boj proti Ukrajině," píše se také v prohlášení. Kyjev ale také výslovně kritizuje Maďarsko za to, že "kvůli jeho odporu bylo schvalování embarga příliš dlouhé a zůstaly v něm výjimky".

Podle prezidenta Zelenského je "více než padesátidenní časová prodleva mezi pátým a šestým balíkem protiruských sankcí pro nás nepřijatelná". Zdůraznil, že nejdůležitější opatření proti Rusku, která by ho měla donutit ukončit válku proti Ukrajině, jsou ta namířená proti jeho energetice.

Zákaz importu ruské ropy se bude vztahovat na dovoz suroviny tankery, zatímco přeprava ropovodem Družba má mít výjimku. Jeho jižní větví proudí ropa také přes Slovensko do Česka.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

1.6.2022 08:48
Tohle je první skutečně zásadní sankce, která má šanci Rusko ekonomicky pořádně poškodit. Ruský průmysl je na bankrot (86% firem je poškozeno sankcemi), ale Rusko žije z exportu surovin, především ropy.
Ale daleko důležitý je význam tohoto sdělení: EU se ukázala jako plně funkční (na rozdíl od OSN) a je schopna jednotného postupu i v případech, kdy se omezuje její blahobyt a momentálně poškozuje ekonomika.
Prostě je schopna vidět dál, než k nejbližšímu kšeftu.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

1.6.2022 12:20 Reaguje na Pavel Hanzl
Možná už za rok uvidíme, jak daleko EU dohlédla. Slavit budou státy exportující suroviny (včetně Ruska). A ten zbytek - kam EU patří, zažije sešup. Kolik že to je aktuální pokles reálných příjmů u nás? 8%?
Odpovědět
kk

karel krasensky

1.6.2022 15:43 Reaguje na Richard Vacek
1+
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

1.6.2022 15:56 Reaguje na Richard Vacek
vaš psaní má jeden podstatný rozdíl...Evropa pro Rusko bylo zlaté vejce posázený diamanty
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.6.2022 16:19 Reaguje na Richard Vacek
Každý nešťastník rozdává věštby jak v Delfách, ale nechápe ani přítomnost (natož minulost).
Jsme jak narkomani závislí na ruských surovinách a soudruzi je nám brutálně namastili.
Potom jsme prošli babišistánem, který nasekal nejhorší dluhy v historii a blížili jsme se rozvratu veřejných financí. Tohle způsobilo dost silnou inflaci.
Přes tohle máme meziroční růst asi 3,8% HDP.
EU se zbaví ruských energií celkem elegantně, nám nechala přechodové období a je pohoda, ne?
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

1.6.2022 15:52 Reaguje na Pavel Hanzl
nechvalte dne před večerem asi neznáte...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.6.2022 16:22 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Večer je v nedohlednu a já hodnotím současnost. A tu vidím dost potzitivně a hlavně s výhledem právě do té budoucnosti.
Jsme v ekonomické válce s Ruskem (zatím) a tohle považuji jednoznačně za vyhranou bitvu,.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist