https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ledovce-v-yukonu-rychle-taji-vedci-varuji-pred-nasledky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ledovce v Yukonu rychle tají, vědci varují před následky

31.10.2018 00:12 | OTTAWA (ČTK)
Ledovce v kanadském teritoriu Yukon tají mnohem rychleji, než by se vzhledem k oteplování globálního klimatu dalo očekávat. / Ilustrační foto
Ledovce v kanadském teritoriu Yukon tají mnohem rychleji, než by se vzhledem k oteplování globálního klimatu dalo očekávat. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Ledovce v kanadském teritoriu Yukon tají mnohem rychleji, než by se vzhledem k oteplování globálního klimatu dalo očekávat. Podle kanadské veřejnoprávní televizní a rozhlasové stanice CBC to tvrdí vědci, kteří v souvislosti s tím varují před dalekosáhlými změnami v regionu.
 

Kanadský horský klub zjistil, že v Pohoří svatého Eliáše, které zasahuje z Yukonu i do Britské Kolumbie a na americkou Aljašku, tají ledovce rychleji než v jiných částech Kanady. Podle dřívějšího průzkumu v letech 1957 až 2007 ztratily tamní ledovcové masivy 22 procent své rozlohy, což zvedlo oceánskou hladinu o 1,1 milimetru.

Tání se nyní zrychluje, což vede k velkým změnám ve vodních zdrojích v níže položených oblastech. Například v roce 2016 se voda z tajících ledovců odklonila z řeky Slims, kterou napájí ledovce; důsledkem byl kritický nedostatek vody pro jezero Kluane, které je na seznamu světového dědictví UNESCO. Hladina jezera od té doby poklesla o dva metry a rybí populace tak ztratila přístup ke svým tradičním migračním trasám. V oblasti se navíc zvýšila četnost prachových bouří.

Profesor David Hik z kanadské Univerzity Simona Frasera upozorňuje, že vývoj kolem jezera Kluane je ukázkou toho, co lze v budoucnu očekávat i v jiných regionech. Jeho kolega Zac Robinson z Albertské univerzity poznamenal, že dění v Pohoří svatého Eliáše není ojedinělé a že v příštích 50 letech ztratí ledovce ve Skalistých horách 80 procent své plochy.

Globální oteplování, které výrazně mění klimatické podmínky na planetě, se státy zavázaly zpomalit v roce 2015 v pařížské dohodě, která si za cíl klade udržet zvyšování teploty výrazně pod dvěma stupni Celsia a co nejvíce se přiblížit hodnotě 1,5 stupně v porovnání s teplotou v předindustriálním období. Mezivládní panel OSN pro změnu klimatu (IPCC) nicméně tento měsíc varoval, že situace je natolik vážná, že naplnit cíle klimatické dohody lze již jen pomocí rychlých a dalekosáhlých změn.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist