https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lesoparky-v-moskve-ustupuji-protivzdusne-obrane-pise-the-insider?fbclid=IwAR3ojVdvAt--s4FJUXVQJ7fSfi90G34xbn0HNeJJb0ql9RU7a78nkIpFsfQ
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lesoparky v Moskvě ustupují protivzdušné obraně, píše The Insider

14.3.2023 01:34 | MOSKVA (ČTK)
eden z nových areálů ministerstva obrany vznikl i přes protesty místních a ochránců přírody na Losím ostrově, což je rozlehlá přírodní rezervace rozprostírající se na severovýchodním okraji Moskvy.
eden z nových areálů ministerstva obrany vznikl i přes protesty místních a ochránců přírody na Losím ostrově, což je rozlehlá přírodní rezervace rozprostírající se na severovýchodním okraji Moskvy.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Kvůli rozmisťování protivzdušné obrany přichází Moskva o své lesy a parky, upozorňuje ruský investigativní portál The Insider. Ten prozkoumal tři lokality v hlavním městě, které byly upraveny pro potřeby ruského ministerstva obrany. Na dvou z nich podle něj už prostředky protivzdušné obrany stojí.
 

Jeden z nových areálů ministerstva obrany vznikl i přes protesty místních a ochránců přírody na Losím ostrově, což je rozlehlá přírodní rezervace rozprostírající se na severovýchodním okraji Moskvy. V oblasti byly rozmístěny raketové systémy S-400 a radary. Tento krok vyvolává obavy nejen z dopadů na životní prostředí, ale také z ohrožení bezpečí obyvatel, podotkl The Insider. Minimálně v jednom z případů byla totiž podle něj vojenská technika umístěna jen asi 200 metrů od bytových domů.

Značné ekologické škody podle investigativního portálu vznikly také při stavebních pracích ve správním obvodu Pečatniki na jihovýchodě Moskvy, naproti areálu Kolomenskoje s kostelem zapsaným na seznam UNESCO. V této památkově chráněné lokalitě nechaly úřady vykácet asi 100 hektarů lesa, což odpovídá přibližně 22násobku rozlohy Václavského náměstí. Podle místních hrozí, že kostel bude kvůli stavebním úpravám ve své bezprostřední blízkosti ze seznamu světového kulturního dědictví smazán. Raketové systémy S-400 se kromě toho objevily také na polích patřících Timirjazevově zemědělské univerzitě.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Uhrovič

14.3.2023 07:50
V Moskvě si Rusy ničí lesoparky, na UA Rusko ničí domy a zabíjí obyvatelstvo.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

14.3.2023 08:10
Bidenova administrativa v pondělí schválila jeden z největších těžařský projektů svého druhu. Prezident tím tak porušil svůj předvolební slib o ochraně životního prostředí. Jde o kontroverzní projekt těžby ropy na severním svahu Aljašky za 8 mld. $ prosazený společností ConocoPhillips.

Mám-li si vybrat co je z pohledu ŽP horší , potom hlasuji pro Aljašku a politiku bych na stránky Ekolistu v této podobě netahal.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

14.3.2023 09:13 Reaguje na Miroslav Vinkler
Souhlasím. Biden ustuje zájmům těžařských firem, jeho pozice není pevná. Starý Joe zklamal. Nějaký ústup o fosilních paliv je pouze sen eu byrokratů ..
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.3.2023 20:42 Reaguje na Michal Uhrovič
Pro dogmatické ropáky to je problém, pro normální zeleňáky nikoliv, bo vše se musí řídit rozumem.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.3.2023 20:41 Reaguje na Miroslav Vinkler
Není to přece složitý. Amíci brali ropu z Ruska, tu zarazili už loni na jaře a potřebují ji. Nevidím v tom žádné důvody ke klasickým vinklerům kecům o porušení cokoliv kdykoliv. Samozřejmě jede v Améru zelená industrie a přechod na čistá paliva, jenže to jde porozumu a po technických možnostech.
Myslím si, že tak čistou těžbu na světě jinde nauvidíte, zelení budou držet těžaře tvrdě pod krkem.
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

15.3.2023 09:48 Reaguje na Pavel Hanzl
pane Hanzle, tomu fakt věříte, tedy té čisté těžbě ropy ?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist