https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lesy-cr-investuji-do-dvou-zpracoven-zveriny-na-finalni-potravinarske-vyrobky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lesy ČR investují do dvou zpracoven zvěřiny na finální potravinářské výrobky

5.4.2023 00:35 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Státní podnik Lesy České republiky (LČR) investuje zhruba 35 milionů korun do výstavby dvou provozů na zpracování zvěřiny na finální potravinářské výrobky. Chtěl by v nich ročně zpracovat kolem 190 tun zvěřiny nejen na balené maso, ale i na uzenářské výrobky, paštiky a další lahůdky. ČTK to řekl generální ředitel podniku Dalibor Šafařík. S převzetím více honiteb do vlastní režie podnik počítá s výrazným nárůstem množství ulovené zvěře.
 

Zatím má podnik zpracovnu zvěřiny v severočeských Klínech na Lesní správě Litvínov, kterou hodlá letos adaptovat a rozšířit i na výrobnu potravinářských produktů s roční zpracovatelskou kapacitou asi 70 tun. Novou výrobnu podnik hodlá vybudovat do roku 2024 v rámci Lesního závodu v Židlochovicích na jižní Moravě, kde pro ni využije objekt dosud používaný jen pro skladování ulovené zvěře. Zpracovatelská kapacita židlochovického provozu by měla být asi 120 tun ročně.

"Nemáme ambice konkurovat masnému průmyslu, ale měla by to být vizitka Lesů ČR pro propagaci zvěřiny jako atraktivní, biologické a environmentálně přívětivé potraviny," uvedl Šafařík. Podnik na webu připomíná, že spotřeba zvěřiny v ČR je pouhý jeden kilogram na osobu za rok, zatímco průměrná roční spotřeba masa hospodářsky chovaných zvířat je přes 80 kilogramů na osobu.

Lesy ČR, které spravují téměř polovinu lesů v zemi, letos zvyšují počet honiteb ve vlastní režii, aby měly větší vliv na stav lesa a mohly účinněji redukovat přemnožené stavy zvěře. Plánují, že plochu vlastních honiteb letos zvýší o 54 procent na 260.000 hektarů. Zbytek do 976.000 hektarů honebních ploch budou dál pronajímat.

S nárůstem ploch honiteb ve vlastní režii a nutností zvýšeného lovu podnik počítá s tím, že významně zvýší odstřely zvěře. Například odlov spárkaté zvěře, kam patří zejména srnčí zvěř, by se měl v režijních honitbách postupně zvýšit z loňských asi 12.500 kusů až na 25.000 až 26.000 kusů.

Lesy ČR již dříve ve spolupráci s Vojenskými lesy a statky ČR zavedly přímý prodej ulovené zvěřiny na svých lesních správách pod značkou Z lesa na stůl. Tento regionální prodej zvěřiny Lesy ČR hodlají dál posílit. Objednávku zájemci mohou učinit prostřednictvím formuláře na webu. Zvěřina se prodává čerstvá a neopracovaná. Prodávají se celé kusy zvěře v kůži, jsou pouze vyvržené, vypláchnuté a zachlazené.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

rl

rýpal lesní

10.4.2023 22:59
Správně chlapci, dobrý počin. <rl>
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist